Nogomet

Argentinci spremni za start natjecanja, Islanđani opušteni uživaju u svakom trenutku

Jan Šneler • subota, 16.06.2018.
Argentinci spremni za start natjecanja, Islanđani opušteni uživaju u svakom trenutku
Foto: EPA

U situaciji kada se svaki poraz doživljava krajnje negativno i ljutito, lijepo je vidjeti islandske navijače koji bespogovorno bodre svoju momčad znajući kako će se nogomet igra i nakon Svjetskog prvenstva u Rusiji...

Nema puno momčadi na svijetu koje imaju takvu privilegiju kao što ima Island. Potpuno neopterećeni, prvi put na svjetskoj smotri, Islanđani uživaju u svakom trenutku u Rusiji. Ipak, kao što su pokazali na Euru u Francuskoj, Island kada ga se podcijeni, tada je najjači.

Lijepo djeluju priče i najave islandskih igrača i članova stručnog stožera. Islandski navijači uvijek su vrlo dobro prihvaćeni u svim zemljama. Veseli, opušteni, vrlo pasionirani ljubitelji nogometa, fanatični, a opet mirni i realni. Kada to sve uzmete u obzir, jasno je da drugačiji ne može biti niti izbornik.

"Islandski nogomet neće se dignuti ili pasti nakon tri utakmice u grupi. Znamo da možemo dati sve od sebe i odigrati najbolju utakmicu u životu i svejedno izgubiti. To je realnost. Ono što smo napravili prije dvije godine nije bilo čudo. Mi smo 22. na Fifinoj ljestvici, osvojili smo kvalifikacijsku skupinu i potpuno zasluženo smo tu", započeo je Heimir Hallgrimsson i dodao kako Argentina nije samo Lionel Messi: "Nemam magičnu formulu. Mnogi su ga pokušali zaustaviti na razne načine, ali on uvijek uspije postići pogodak. Nastojat ćemo si pomagati u obrani i braniti se kao momčad. Bilo bi nepošteno dati samo jednom igraču da se brine o Messiju. Ali, Argentina nije samo Messi. Oni su prepuni talenta i ako se koncentriraš samo na njega, netko drugi će te već kazniti".

Kada već njegov kolega iz Islanda nema tih briga, izbornik Argentine Jorge Sampaoli sigurno ne može reći svojim navijačima da će se nogomet igrati i ako njegova momčad izgubi. Jednostavno, drugačiji mentalitet, drugačija kvaliteta momčadi, ali i potpuno suprotno ambicije. S jedne strane, to je i pošteno, jer Argentina ima momčad koja bez ikakvih dvojbi može pucati na sam vrh.

Sve to dobro znaju i u argentinskom taboru, žele ponoviti uspjeh od prije četiri godine kada su došli do finala, međutim ovoga puta žele i tu posljednju pobjedu. Za današnji sraz protiv Islanda, Sampaoli se odlučio za jednu vrlo iskusnu i stariju momčad koja može iznijeti pritisak prvog kola i donijeti važna tri boda.

"Javier Mascherano i Lucas Biglia su tehnički iznimno potkovani te će nam biti potrebna njihova točna dodavanja. Mislim da je ovo prava momčad za početak Svjetskog prvenstva, iako svakako nije isključeno da poslije možemo raditi određene preinake. Radili smo na tome da limitiramo njihove prednosti, prije svega kontru i prednost u visini igrača i igri glavom. Siguran sam da će biti teško, jako teško jer Island igra vrlo pokretljivo, gusto i odlično trči u polukontre. Ali, pripremali smo se, znamo što nas čeka već jako dugo".

Susret će biti na rasporedu od 15 sati, a izuzetno važno bit će hrvatskim navijačima da promotre druga dva protivnika Vatrenih u skupini D. Na prekrasnom Spartakovom stadionu, Otkritie Areni, ove dvije momčadi srest će se po prvi put u svojoj povijesti, a da sve prođe u najboljem redu pobrinut će se Poljak Szymon Marciniak, po mnogima jedan od najboljih svjetskih sudaca.

SP 2018., skupina D

1Hrvatska 37:1+69
2Argentina 33:5-24
3Nigerija 33:4-13
4Island 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • dane-barca16.06.2018. u 09:27
    Island-Argentina igraju od 15 h...
    dane-barca