Nogomet

Peruanski povratak na veliku scenu, prvi protivnik Danska

Petar Jenjić • subota, 16.06.2018.
Peruanski povratak na veliku scenu, prvi protivnik Danska
Foto: EPA

Treća utakmica dana igrat će se u Saransku gdje se Peruanci vraćaju na Svjetsko prvenstvo nakon 36 godina. Protivnik u prvom kolu bit će im Danska koja je odigrala sjajan kvalifikacijski ciklus predvođena igračem Tottenhama Christianom Eriksenom...

Dvoboj Perua i Danske bit će ujedno i dvoboj dvaju povratnika na Svjetska prvenstva. Ipak, puno emotivniji bit će onaj Peruanaca koji dolaze na najveću svjetsku smotru po prvi puta od 1982. godine. Obje momčadi svjesne su kako će im tri boda biti od velike koristi u nastavku natjecanja, posebno što ih kasnije očekuju dvoboji s Australijom i Francuskom.

Peru je zahvaljujući sjajnom nizu od šest uzastopnih pobjeda na kraju kvalifikacija uspio doći do novog velikog uspjeha. U posljednjih 15 utakmica nisu upisali nijedan poraz, a dodatno će mu pomoći i činjenica kako se u sastavu nalazi i Paolo Guerrero.

Jedan od onih igrača na koje će posebno morati obratiti pozornost jest Christian Eriksen koji u Rusiju stiže nakon jako dobre sezone u Tottenhamu. Svjestan toga je i izbornik Ricardo Gareca.

"Eriksen je jako važan igrač kojeg svi dobro poznajemo i bit će ključan igrač s kojim se moramo znati kako suočiti. Međutim, i mi imamo nogometaše na tom nivou, a igrati protiv igrača kao on pomaže nam da još više učimo i rastemo."

Zanimljivo, danski nogometaši jedni su od najviših na turniru, s prosjekom visine od 185 centimetara, dok su s druge strane Peruanci najniži, sedam centimetara niži.

"Svi znamo da su viši, ali navikli smo igrati protiv takvih igrača. Do sada smo uspijevali dorasti takvim izazovima jer srećom je ovaj sport napravljen za igrače svih visina, svatko ga može igrati", zaključio je peruanski izbornik.

Danska se vraća na Svjetska prvenstva nakon Južnoafričke Republike nakon odlično odrađenih kvalifikacija u kojima je postigla 22 gola, a primila devet. Polovicu tih pogodaka postigao je Christian Eriksen.

S obzirom na to da je Francuska prvi favorit za prvo mjesto u skupini, očekuje se kako bi ova utakmica mogla odlučivati tko će završiti drugi. Svjestan toga jest i izbornik Age Hareide.

"Francuska je sigurno favorit pa će ova utakmica biti vrlo važna. Ako želimo doći do drugog mjesta tada će bodovi u sutrašnjoj utakmici biti vrlo važni. Treba nam dosta raznolikosti u igri, moramo iskoristiti našu fizičku snagu gdje god to bude potrebno."

"Moramo se razigrati i što lakše doći do posljednje trećine protivničkog dijela terena. Imamo snagu u duelima, posebno kada je lopta u zraku i to moramo iskoristiti", zaključio je danski izbornik.

Utakmica se igra na Mordovia Areni u Saransku s početkom u 18 sati, a utakmicu će voditi gambijski sudac Bakary Gassama.

SP 2018., skupina D

1Hrvatska 37:1+69
2Argentina 33:5-24
3Nigerija 33:4-13
4Island 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!