Tenis

Federer i Raonić u finalu Stuttgarta, francusko finale u Hertogenboschu

Jan Šneler • subota, 16.06.2018.
Federer i Raonić u finalu Stuttgarta, francusko finale u Hertogenboschu
Foto: EPA

Pobjedom protiv Nicka Kyrgiosa i prolaskom u finale ATP turnira u Stuttgartu, sjajni švicarski tenisač Roger Federer ponovno će preuzeti prvo mjesto na ATP ljestvici sljedećeg tjedna...

Nešto malo više od dva tjedna do Wimbledona travnata sezona u punom je jeku. Na turnirima u nizozemskom Hertogenboschu i njemačkom Stuttgartu, imali smo prilike gledati odlična polufinala. U jednom od njih, Roger Federer pobjedom protiv Australca Nicka Kyrgiosa ponovno je preuzeo prvo mjesto na ATP ljestvici.

Prvi set nije najbolje završio za Švicarca. Iako je imao dvije break lopte tijekom seta, nije uspio niti jednu iskoristiti. Set je otišao u 13. igru u kojoj je Kyrgios prikazao fantastično igru. S četiri mini breaka, došao je do 2:7 i slavlja u prvom setu.

U nastavku meča ipak se Federer probudio. S dva breaka u drugom setu ekspresno je za manje od pola sata poravnao rezultat u setovima. Treći i posljednji set bio je iznimno uzbudljiv. Iako nije bilo breakova, tie-break u trećem setu bio je daleko bolji od onog u prvom. Kyrgios je prvi došao do prednosti, vodio s 1:3, međutim Federer se vraća i vodi s 5:4. Imao je dva servisa Švicarac, taman dovoljno za potvrdu pobjede, no Australac ponovno uzvraća udarac. Ipak, prilikom vodstva Federera 6:5, Kyrgios gubi svoj servis i Švicarac odnosi pobjedu.

U drugom polufinalu Miloš Raonić rutinski je slavio protiv prošlogodišnjeg pobjednika, Lucasa Pouillea. U prvom setu, Raonić je došao do breaka u petom gemu te mirno finiširao set slavljem 6:4. Drugi set pružio je malo više uzbuđenja. U sedmom gemu, koji je trajao prilično dugo, Raonić je imao dvije break prilike, no Pouille se uspio izvući.

Set je otišao u 13. igru u kojoj je bez većih problema slavio kanadski tenisač. S dva mini breaka slomio je otpor Francuza i sa 7:3 okončao tie-break.

Na turniru u nizozemskom Hertogenboschu, Richard Gasquet je nakon tri seta uspješno prošao Bernarda Tomića. Tomić, koji već tradicionalno češće puni naslovnice skandalima nego teniskim postignućima, ponovno je pokazao toplo-hladnu igru. U prvom setu, prvi je do breaka došao Francuz, no već u drugom gemu, Tomić uzvraća udarac.

Tenisači su bili prilično sigurni tijekom svojih servisa, no onda u devetom gemu, ponovno jedna greška Tomića i Gasquet dolazi do novog breaka. Mirnim servisom, sa 4:6 dolazi do slavlja u prvom setu. U drugom setu dogodila se obrnuta priča. Prvi je do breaka, u šestom gemu došao Tomić i vrlo brzo poveo s velikih 5:2. Ipak, Gasquet se nije predavao te je u devetom gemu došao do 0:40 i vratio stvari na početak.

Kako breakova više nije bilo, set je otišao u tie-break u kojem je uspješniji bio Tomić. Dugo je trajala 13. igra, bilo je izuzetno napeto no spretniji je bio Australac koji je s 8:6 okončao tie-break. Očekivalo se kako će Tomić nakon važne pobjede u 13. igri biti psihološki u prednosti te pokazati još bolju igru u trećem setu, no to se nije dogodilo.

Gasquet je s dva breaka potpuno slomio Australca i za točno 26 minuta osvojio treći set i ostvario plasman u jubilarno 30. finale u svojoj karijeri. Posljednji put Gasquet je turnir osvojio prije godinu i pol na ATP turniru u belgijskom Antwerpu.

Francuski tenisač Jeremy Chardy puno bolje otvorio je meč protiv Australca Matthewa Ebdena. Već u prvom gemu imao je Chardy break priliku, no Ebden se obranio. Tenisači su dobro servirali, ne ostavljajući previše prilika protivniku. Ipak, u devetom gemu, Francuz koristi trenutak nepažnje Ebdena i oduzima mu servis te mirno osvaja set sa 6:4.

U drugom setu Chardy je imao veliku priliku u trećem gemu, no Ebden je uspio osvojiti gem. Šesti gem je bio iznimno dugačak, Australac je dva puta došao do break prilike, mučio Ebdena na njegov servis, ali francuski tenisač uspješno je otklonio sve napade. Konačno, u 11. gemu, Chardy dolazi do breaka i sa 7:5 zaključuje meč.

ATP Stuttgart, polufinale:
Roger Federer (Švicarska, 1) - Nick Kyrgios (Australija, 4) (2)6:7 6:2 7:6(5)
Miloš Raonić (Kanada, 7) - Lucas Pouille (Francuska, 2) 6:4 7:6(3)

ATP Hertogenbosch, polufinale:
Bernard Tomić (Australija) - Richard Gasquet (Francuska, 2) 4:6 7:6(6) 2:6
Jeremy Chardy (Francuska) - Matthew Ebden (Australija) 6:4 7:5

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!