Nogomet

Srbija i Kostarika već na otvaranju Svjetskog prvenstva u borbi za drugo mjesto u grupi

Marjan Kreševac • nedjelja, 17.06.2018.
Srbija i Kostarika već na otvaranju Svjetskog prvenstva u borbi za drugo mjesto u grupi
Foto: EPA

U prvoj utakmici grupe E na Samara stadionu snage će odmjeriti reprezentacije Kostarike i Srbije. Obje momčadi priželjkuju tri boda iz ovog ogleda jer samo tako mogu ostati u utrci za drugo mjesto u grupi...

Napadačka igra potvrdila se kroz povijest kao zabranjeno voće za mnoge nogometno manje eksponirane nacije, a obrana kao moćno oružje kao nadomjestak za pomanjkanje talenta. Kostarika je upravo takvom igrom prije četiri godine stigla do četvrtfinala, čvrsta obrana primila je u pet susreta tek dva pogotka. Uzimajući u obzir da su s druge strane stajale Italija, Urugvaj i Engleska nepotrebno je naglašavati koliko se dobro Kostarikanci snalaze pred vlastitim golom.

Kostarika igra s pet igrača u posljednjoj liniji, a i ostatak momčadi više je fokusiran na destrukciju nego kreaciji. Srbija s druge strane niti preferira obrambeni nogomet niti ima potrebnu kvalitetu u posljednjem redu za takav tip igre. Srbi se oslanjaju na napadačku kvalitetu i nadaju se da mogu zabiti jedan više nego što je obrana sposobna primiti.

Realno je za očekivati da će se izbornik Mladen Krstajić ostati vjeran sustavu 4-2-3-1 koji mu je u posljednjem susretu donio pobjedu 5:1 protiv Bolivije uz hat-trick Aleksandra Mitrovića. Krstajić ima na raspolaganju veliki potencijal u napadu i veznom redu, dok se u obrani sve bazira na dva veterana Ivanoviću i Kolarovu uz koje će vjerojatno zaigrati talentirani, ali neiskusni Nikola Milenković.

Svjestan je Krstajić da je prvi susret u grupi vjerojatno i najvažniji za njegove nogometaše: "Naša utakmica protiv Kostarike bit će najvažnija u povijesti nacije. Utakmica će definirati naš smjer na ovom Svjetskom prvenstvu i odrediti način na koji ćemo ući u utakmicu sa Švicarskom".

Osvrnuo se Krstajić i na mogući problem uslijed činjenice što su na terenu istovremeno praktično veterani i cijela plejada mladih i neiskusnih igrača: " Nismo se bavili time je li momčad mlada ili ne. Možda je bilo još igrača koji su zaslužili biti s nama, ali mogao sam povesti samo njih 23". O istom problemu izjasnio se i kapetan Kolarov: "Može, ali i ne mora biti problem što neki mladi igrači imaju malo nastupa u reprezentaciji. Svi igrači koji su ovdje to zaslužuju i siguran sam da će dati sve najbolje od sebe".

Kolarov se dotaknuo i protivnika: "Dobro smo ih skenirali, imamo veliki respekt, bili su sudionici četvrtfinala na posljednjem prvenstvu, ali isto tako uvjereni smo u našu kvalitetu. Ruiza poznajem dobro, njihov je najkvalitetniji igrač, nismo specijalno za njega ništa pripremali ali znamo kako da se postaviti i odgovoriti na sve ono što nas očekuje".

Trener Kostarike Oscar Ramirez osjećao se ponosno prije ogleda sa Srbijom: "Osjećam se nevjerojatno ponosno zbog činjenice što sam ja prvi Kostarikanac na klupi nacionalne momčadi koji je vodi na Svjetskom prvenstvu. Iako sam sretan svjestan sam koliku odgovornost to nosi sa sobom".

SP 2018., skupina D

1Hrvatska 37:1+69
2Argentina 33:5-24
3Nigerija 33:4-13
4Island 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!