Nogomet

FIFPro vrlo nezadovoljan dozvolom nastupa za Amrabata protiv Portugala

Branimir Korać • četvrtak, 21.06.2018.
FIFPro vrlo nezadovoljan dozvolom nastupa za Amrabata protiv Portugala
Foto: EPA

Udruga profesionalnih nogometaša već je upozoravala, a učinila je to opet kako bi se postrožila pravila o povratku na teren igrača koji su imali potres mozga ili kod kojih se sumnja na to...

Svi se dobro sjećamo prošlog finala Svjetskog prvenstva i Christophera Kramera, Nijemca koji je vidno dezorijentiran ostao na travnjaku i igrao, a još dan danas ne sjeća se u potpunosti tog dvoboja.

Kramer je u dvoboju protiv Argentine u sudaru s Ezequielom Garayem zaradio potres mozga, a da su stvari ozbiljne, shvatio je glavni sudac Nicola Rizzoli kada ga je 15-ak minuta kasnije Kramer pitao igraju li finale. Odmah je zamijenjen, ali posljedice su ostale u vidu gubitka pamćenja.

FIFPro zalaže se za strožu kontrolu takvih slučajeva i zabranu nastupa igračima koji imaju potres mozga sve dok ne prođu kroz kompletan protokol i ne utvrdi se da su potpuno spremni, nešto slično što se provodi u američkim profesionalnim ligama.

"Četiri godine nakon svega što se događalo na Svjetskom prvenstvu, gdje nekoliko igrača nije dobilo adekvatan tretman, nogomet i dalje nije napravio dovoljan napredak po ovom pitanju. Svi naši pozivi za implementiranje međunarodnih standarda vrhunskog sporta su izignorirani", napisao je FIFPro u priopćenju.

Do priopćenja je došlo nakon nastupa Nordina Amrabata u dvoboju protiv Portugala, a sve nakon što je u susretu protiv Irana morao biti zamijenjen poslije udarca u glavu. Liječnici su čak pokušavali osposobiti ga za nastavak iako je bio vidljivo uzdrman, no na kraju je ipak zamijenjen te se očekivalo da neće nastupiti protiv Portugalaca.

Bio je u igri, imao je zaštitu na glavi poput Petra Čecha, ali u jednom trenutku ju je čak i skinuo i nastavio igrati bez nje. Ne tako davno američki liječnik kod kojeg je na pregledu bio Loris Karius potvrdio je kako je Liverpoolov vratar zaradio potres mozga za vrijeme finala Lige prvaka.

U vrijeme kada je sve veći broj smrtnih slučajeva na travnjacima, najgore što se može napraviti je ignorirati zahtjeve za većim oprezom prilikom tako ozbiljne ozljede kao što je potres mozga.

SP 2018., skupina D

1Hrvatska 37:1+69
2Argentina 33:5-24
3Nigerija 33:4-13
4Island 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!