Nogomet

Bitka za Samaru i osminu finala: Danska i Australija traže bodove u potpuno otvorenoj i neizvjesnoj utakmici

Jan Šneler • četvrtak, 21.06.2018.
Bitka za Samaru i osminu finala: Danska i Australija traže bodove u potpuno otvorenoj i neizvjesnoj utakmici
Foto: EPA

S pozicije prognozera, teško bi bilo reći tko ima prednost u današnjem dvoboju. Danska ima tri boda, možda kvalitetniju momčad, no Australiju krasi jedan zajednički duh i nevjerojatna borbenost koja ih je dovela na korak do remija s Francuskom...

Izuzetno zanimljiva utakmica očekuje nas u Samari. S jedne strane, Danska, momčad koja je s(p)retno došla do pobjede protiv Perua i Australija koja je prilično dobro odolijevala svim francuskim napadima, no na kraju ipak izgubila.

Da će ovo biti prava nogometna bitka i borba do samoga kraja, vjeruje i danski izbornik Age Hareide. Ono što je Danska pokazala u prvom kolu nije bilo sjajno. Unatoč pobjedi, treba apostrofirati kako je Peru bio daleko nadmoćnija, pa čak možemo reći i bolja momčad.

"Kada pogledam našu prošlu utakmicu, izrazito sam zabrinut. Dozvolili smo im previše prilika. Od zadnjih 16 utakmica koje smo igrali, na toj smo dozvolili najveći broj udaraca protivnicima i to je zabrinjavajuće. Ipak, mi znamo što oni mogu i da će igrati drugačije nego što je to bio slučaj protiv Francuske. Imaju dobru strukturu i činjenica da će nešto mijenjati u početnom postavu za nas ne predstavlja apsolutni ništa. Australski igrači izgledali jako dobro protiv Francuske, tako da me ne brine previše kojeg će napadača uzeti. Svi su podjednako dobri", iskreno je rekao danski izbornik.

Iako se čini da teret favorita prebacuje na Australiju, Hareide je svjestan važnosti dvoboja. S obzirom na činjenicu da Peru igra protiv Francuske, niti bod ne bi Danskoj bio katastrofalan. Svaka pobjeda na turnirskim natjecanjima je izuzetno važna i u konačnici, potpuno je irelevantno je li ona zaslužena te je došla kao plod sjajne igre.

"Radili smo sa stručnim stožerom kao i do sada, mentalno moramo biti jaki i to je najvažniji dio. Kada igrate tako važne utakmice, morate biti spremni za sljedeći dvoboj, ali krucijalno je da ste glavom "unutra". Mentalno snažnija momčad će odnijeti pobjedu", zaključio je Hareide.

S druge strane, australski izbornik Bert van Marwijk nema tri boda na kontu te razumije kako je susret protiv Danske ključan za njegovu momčad. Eventualni poraz ne bi automatski eliminirao Australiju, ali bi izgubili mogućnost odlučivanja o vlastitoj sudbini. Takav scenarij više je matematičke prirode nego realan te o njemu u australskom stožeru niti ne razmišljaju.

"Danska će biti izuzetno zahtjevan protivnik, ali mi smo svakim danom sve više puni samopouzdanja. Moramo igrati jednako kao što smo igrali protiv Francuske - disciplinirano s naglaskom na moguće probleme koje Danci imaju u svojoj igri. Danska je 12. na Fifinoj ljestvici i to dovoljno govori o našem sljedećem protivniku. Oni su fizička momčad s puno visokih igrača. Morat ćemo jako paziti i biti organizirani kod prekida. Moramo se popraviti u situacijama koje čine razliku. Imali smo prilika protiv Francuske i nadam se kako ćemo imati još više protiv Danske. Peru ih je nebrojeno puta ugrožavao", rekao je australski izbornik.

Australija je pokazala discipliniranu igru, a ponajbolji igrač Aaron Mooy odradio je fenomenalan posao u sredini terena. Uz ogroman broj oduzetih lopti, Mooya je bilo posvuda na terenu, od obrane do završnice. Takva igra potrebna je Australiji i u dvoboju s Danskom. Susret je na rasporedu u 14 sati, a sudac će biti Španjolac Antonio Mateu Lahoz.

SP 2018., skupina D

1Hrvatska 37:1+69
2Argentina 33:5-24
3Nigerija 33:4-13
4Island 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!