Nogomet

Shaqiri: "U nogometu uvijek postoje emocije, ali nema potrebe pričati o politici"

Jan Šneler • petak, 22.06.2018.
Shaqiri: "U nogometu uvijek postoje emocije, ali nema potrebe pričati o politici"
Foto: EPA

Nakon sjajne utakmice u Kalinjingradu, u kojemu je Švicarska pogotkom Xherdana Shaqirija došla do pobjede nad Srbijom, izbornik Vladimir Petković ustvrdio je kako je ponosan na preokret koji su ostvarili...

Sjajan posao napravila je Švicarska. Nakon što su gubili s 1:0, Švicarci su golovima Granita Xhake i Xherdana Shaqirija došli do slavlja. Za drugi gol svakako velike zasluge pripadaju i napadaču zagrebačkog Dinama, Mariju Gavranoviću, koji je poslao sjajnu loptu.

Na konferenciji za novinare, Shaqiri, koji je proglašen igračem utakmice, bio je upitan za proslave pogotka njega i Xhake. S obzirom na to kako su neki tumačili da su švicarski nogometaši slavili na način da su provocirali srpske navijače isticanjem političkih poruka, Shaqiri je jasno odgovorio.

"U nogometu uvijek postoje emocije. Jako sam sretan što sam postigao pogodak i mislim da nema potrebe pričati o tome i politici. Što se tiče pogotka, Gavranović je poslao odličnu loptu, ušao sam u prostor, osjetio trenutak i postigao pogodak. Pokazali smo timski duh kao i svih prethodnih godina. Gubili smo 1:0, ali smo se smirili, okupili i uspjeli preokrenuti rezultat", rekao je švicarski nogometaš.

Izbornik Švicarske, Vladimir Petković, zasigurno može biti ponosan na svoje nogometaše. Njegova momčad ovom pobjedom napravila je veliki korak prema osmini finala i moguće je da i s porazom od Kostarike prođu dalje.

"Odlična atmosfera za igrati odličan nogomet. Bilo je više suparničkih navijača što im je svakako pomoglo, ali zadovoljan sam i s našim navijačima koji su bili također jako glasni. U svakom slučaju, takva odlična atmosfera je dodatni poticaj svakom igraču. Bila je ovo zanimljiva utakmica, emotivna. Vodili su 1:0, ali smo uspjeli pronaći balans u igri i nakon prvog gola uspjeli smiriti igru. Razvili smo mentalitet pobjednika, da uvijek možemo reagirati, da se vraćamo nakon vodstva protivnika. To je pozitivna karakteristika", rekao je Petković.

Kada je bio upitan, slično kao i Shaqiri, za proslave pogodaka svojih igrača, Petković je vrlo decidirano rekao kako tako nešto ne planira komentirati.

"Nikada ne smijete miješati politiku i sport. Trebate poštivati protivnike i biti pozitivni. To je bit nogometa", zaključio je izbornik Švicarske.

SP 2018., skupina D

1Hrvatska 37:1+69
2Argentina 33:5-24
3Nigerija 33:4-13
4Island 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!