Nogomet

Organizirana momčad Tunisa dobar test za velike ambicije Belgije

Marjan Kreševac • subota, 23.06.2018.
Organizirana momčad Tunisa dobar test za velike ambicije Belgije
Foto: EPA

Belgija je jedan od pritajenih favorita ovog Svjetskog prvenstva i ogled protiv Tunisa, bit će dobar test za njihove velike ambicije. Prva utakmica protiv slabašne Paname nije bila mjerilo sposobnosti Belgijaca...

Momčad Roberta Martineza u prvom susretu grupe G svladala je Panamu rezultatom 3:0. Teško je izvlačiti bilo kakve zaključke iz te pobjede jer bilo je očito da Panamci nisu protivnik koji bi De Bruyneu, Hazardu i društvu predstavljao ozbiljniji problem. Tunis će biti daleko veći izazov, momčad koja je protiv Engleza pokazala kompaktnost, posebice u posljednjem redu predstavljat će pravi test za impresivni napadački potencijal Martinezovi trupa.

Najteži zadatak bit će na veznom redu koji će morati ubrzati distribuciju lopte prema napadačima i svojim kretanjima bez lopte narušiti stabilnost defenzivnog bedema. Najveća očekivanja su na Hazardu i De Bruyneu koji su nakon relativno mlakog ulaska u susret protiv Paname proigrali u kasnijoj fazi: " Prva utakmica na turniru je uvijek teška, imali smo i problema s temperaturom na kojoj smo igrali, ali to je sada iza nas, odmorili smo se i spremni smo za puno bolje izdanje u sljedećem susretu", riječi su Edena Hazarda, a njegov kolega De Bruyne se nadovezao: "Moja osnovna zadaća na terenu je stvarati prilike za naše napadače, ako oni nisu u šansama onda ja ne radim svoj posao kako treba".

Tunis je u okvirima Afrike poznat po svom nogometnom stilu koji se očituje kroz fanatičnu obranu i u situacijama kada im to odgovara iritantnom zadržavanju igre. Takav pristup umalo im se isplatio protiv Engleske kada su isfrustrirali igrače Garetha Southgatea igrom bez imalo napadačkih ambicija nakon što su pred kraj prvog dijela izjednačili udarcem s bijele točke.

Ako Tunis želi vidjeti sljedeću fazu natjecanja u susretu s Belgijom morat će prekinuti svoj niz od 12 susreta bez pobjede na svjetskim prvenstvima koji se proteže unazad 40 godina. Neće im to biti nimalo lak zadatak, a toga je svjestan i izbornik Nabil Maaloul: "Vjerujem da će nas Belgijci respektirati nakon naše predstave protiv Engleske. Mi imamo svoj cilj, po prvi puta u povijesti proći grupnu fazu natjecanja". Velike ambicije, ali da bi se tako nešto dogodilo potrebno je igrati na obje strane terena. Utakmica počinje u 14 sati.

SP 2018., skupina D

1Hrvatska 37:1+69
2Argentina 33:5-24
3Nigerija 33:4-13
4Island 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!