Nogomet

Japanu pobjeda osigurava osminu finala, Poljska i Lewandowski ne žele još jedan debakl

Jan Šneler • četvrtak, 28.06.2018.
Japanu pobjeda osigurava osminu finala, Poljska i Lewandowski ne žele još jedan debakl
Foto: EPA

Uoči posljednjeg kola, Japan se nalazi u najboljoj situaciji u skupini H. Protiv Poljske koja je već ispala, Japanci moraju slaviti kako bi osigurali prolazak dalje, iako postoji i opcija da s porazom prođu dalje...

Iako nije tako neizvjesna kao skupina F, skupina H također nudi niz različitih raspleta. Prema jednom, onom najjednostavnijem, Japan pobjeđuje Poljsku, dok se Senegal i Kolumbija direktno bore za drugo mjesto. Postoji i opcija da Japan odigra neriješeno, Kolumbija i Senegal isto te Japan ponovno prolazi. Posljednja opcija, u slučaju poraza, Japanu je potrebna ili pobjeda Senegala ili pobjeda Kolumbije ali s većom razlikom nego što je Japan izgubio od Poljske. U slučaju remija Kolumbije i Senegala, Japan bi s porazom otišao kući.

Svjesni kako Poljaci sigurno neće dočekati Japan raširenih ruku i omogućiti im da im nanesu treći poraz na prvenstvu, Japanci pozivaju na oprez. Izbornik Akira Nishino rekao je na konferenciji za novinare kako želi da njegova momčad vrlo ozbiljno pristupi današnjem dvoboju.

"Ne postoji utakmica koja ništa ne znači. Siguran sam kako će Poljska igrati za svoj ponos, a isto tako tamo je i Lewandowski, jedan od najboljih napadača, koji će htjeti postići pogodak. Moramo se pripremiti mentalno. Imamo nekih problema s kondicijom, međutim nastojat ćemo kontrolirati posjed lopte i igrati što je više moguće naš, japanski stil nogometa", rekao je Nishino.

Kada kaže japanski stil, Nishino svakako misli na izrazito ofenzivnu igru koju je Japan pokazao u Rusiji. Iako su ih smatrali prvenstveno defenzivnom momčadi, Japanci se na Svjetskom prvenstvu pokazuju kao vrlo nezgodna napadačka momčad. S druge strane, Poljaci su svjesni kako su još jednom prilično neuspješno okončali Svjetsko prvenstvo.

Poznati kao vrlo srčani igrači, u Rusiji nisu pokazali ništa od toga, a jednako tako poprilično su razočarenje u odnosu na igre koje su prezentirali u kvalifikacijama. Što je najgore, to nije prvi put da Poljska nakon sjajnih kvalifikacija doživi potpuni debakl na završnom turniru.

"U potpunosti shvaćamo kako smo razočarali navijače i sebe. Nema puno prostora za plakanje, jednostavno moramo pristupiti utakmici s Japanom vrlo odgovorno. Znamo da je u pitanju naša čast, ponos, sreća naših navijača. Svi to jako dobro razumijemo", rekao je izbornik Poljske, Adam Nawalka.

Poljska i Japan još nikada nisu igrali službenu utakmicu, tek dva prijateljska susreta. Davne 1996. godine, Japan je u Hong Kongu slavio s 5:0, dok je šest godina kasnije, u poljskom Lodzu, ponovno Japan bio bolji s 2:0. Iako poprilično demotivirani i vjerojatno željni odmora kako bi što prije zaboravili Svjetsko prvenstvo, Poljaci će se htjeti oprostiti sa stilom.

Svjedoci smo posljednjeg kola i prilično fanatičnih igara momčadi koje su ispale, ali koje žele ostaviti dobar dojam za kraj. Iz tog razloga Poljsku ne treba podcijeniti, no s druge strane, Japan je dovoljno kvalitetna momčad da iskoristi veliku priliku koju do prije tri mjeseca nitko ne bi niti sanjao. Susret je na rasporedu u 16 sati po hrvatskom vremenu u Volgogradu, a FIFA je za ovu utakmicu odlučila delegirati zambijskog suca Jannyja Sikazwea.

SP 2018., skupina D

1Hrvatska 37:1+69
2Argentina 33:5-24
3Nigerija 33:4-13
4Island 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!