Košarka

Španjolska još jednom bolja od Slovenije, Nizozemska pregazila Rumunjsku

Petar Jenjić • četvrtak, 28.06.2018.
Španjolska još jednom bolja od Slovenije, Nizozemska pregazila Rumunjsku
Foto: FaH

Nastavljene su i diljem Europe kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u košarci u kojima nije bilo prevelikih iznenađenja. Španjolska je u posljednjoj četvrtini slomila otpor europskih prvaka Slovenaca i po drugi ih puta u kvalifikacijama uspjela pobijediti, dok je Grčka slavila na gostovanju kod Izraela...

Važnu pobjedu u kvalifikacijama upisala je Latvija koja je slavila na gostovanju kod Švedske rezultatom 82:72 i tako skočila na omjer 3-2. S druge strane, Šveđani su ostali na jednoj pobjedi. Gostujuća momčad do pobjede je stigla zahvaljujući odlično odigranom drugom poluvremenu u kojem je stigla i do 16 koševa viška te do kraja lakoćom sačuvala razliku.

Najbolji je u pobjedničkim redovima bio Janis Strelnieks s 27 poena, dok je Davis Bertans dodao 22 koša. Ludvig Hakanson s 15 koševa i šest asistencija predvodio je Švedsku.

Do pete pobjede u isto toliko odigranih utakmica stigla je Grčka koja je na gostovanju kod Izraela slavila rezultatom 96:78. Ključnim se pokazala treća četvrtina koju su Grci dobili s 24:10 i uoči posljednjih deset minuta imali nedostižnih 21 poen razlike (73:52).

Konstantinos Mitoglou s 21 poenom predvodio je Grčku do pobjede, dok je Giannoulis Larentzakis dodao 17 koševa. Izraelcima nije pomogao niti Jake Cohen koji je ubacio 21 poen uz što je skupio i pet skokova.

Na stopostotnom učinku ostala je i Španjolska koja je slavila u gostima kod Slovenije rezultatom 83:72. Aktualni europski prvaci zaostajali su gotovo cijelu utakmicu, ali uspijevali su se držati u egalu, ne dopuštajući Španjolcima preveliko odmicanje. Ipak, u posljednjoj četvrtini nešto veća kvaliteta španjolskih košarkaša došla je do izražaja, serijom 15:4 stigli su do okruglih 20 koševa viška (80:60), a do kraja je Slovenija uspjela tek ublažiti poraz.

Španjolsku je do pobjede predvodio Joaquin Colom sa 16 koševa, dok je Jaime Fernandez dodao 11 poena. Jaka Blažić s 18 poena i pet skokova te Vlatko Čančar sa 17 koševa bili su najbolji kod Slovenije.

Osim pobjede protiv Italije hrvatskim košarkašima bila je potrebno i slavlje Nizozemske protiv Rumunjske. To se i dogodilo, bez većih problema, u utakmici bez prevelike neizvjesnosti, Nizozemci su pred svojim navijačima stigli do pobjede 77:52.

Yannick Franke s 18 poena i pet skokova te Thomas Van der Mars s 15 koševa i šest skokova bili su najbolji u pobjedničkim redovima. Rumunjsku je predvodio Emanuel Cate sa 16 poena i deset skokova.

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo:
Švedska - Latvija 72:82
Izrael - Grčka 78:96
Poljska - Litva 61:79 (Mateusz Ponitka 16p 5sk/ Domantas Sabonis 17p, 7sk)
Turska - Ukrajina 80:66 (Furkan Korkmaz 21p / Sergij Gladir 17p)
Nizozemska - Rumunjska 77:52
Slovenija - Španjolska 72:83
Kosovo - Mađarska 65:81 (Dardan Berisha 17p, 6as / Erjon Kastrati 14p)
Crna Gora - Bjelorusija 80:69 (Milko Bjelica 18p / Artsiom Parahouski 15p, 11sk)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!