Tenis

Niti 59 aseva nije bilo dovoljno: Karlović poražen nakon gotovo četiri sata igre protiv Struffa

Jan Šneler • srijeda, 04.07.2018.
Niti 59 aseva nije bilo dovoljno: Karlović poražen nakon gotovo četiri sata igre protiv Struffa
Foto: EPA

U drugom kolu Wimbledona, Ivo Karlović odlično je otvorio susret protiv Jana-Lennarda Struffa, no njemački tenisač se vratio i slavio sa 3:2 u setovima...

Iako je već duboko ugazio u četvrto desetljeće te je na pragu petog, hrvatski tenisač i 113. na svijetu, Ivo Karlović, još uvijek može odigrati tenis na visokoj razini. Nažalost, danas je imao sve u svojim rukama, vodstvo od 2:0 u setovima, no nije izdržao. Jan-Lennard Struff uspio je preokrenuti rezultat i slaviti sa 13:11 u petom setu.

Nije Karlović najbolje odradio prvi set. Iako je tu bilo aseva i dobrih poteza, Struff se nekoliko puta ozbiljno približio breaku. Imao je njemački tenisač pet break prilika (Karlović svega jednu) i hrvatski tenisač može biti sretan što je set otišao u 13. igru. U tie-breaku prvog seta ponovno Karlović ima manjih problema, no ipak uspijeva u posljednjem gemu, pri vodstvu 6:5 napraviti još jedan mini break i dobiti set.

Drugi set bio je vrlo kratak. Karlović je servirao sjajno. Iako asevi nisu ulazili, bilo je dovoljno winnera. Uz 84 poena poena na prvom servisu te svega tri neprisiljene pogreške, Karlović je na svom servisu bio odličan, dok je uspio i doći do breaka u ključnom trenutku. Kod vodstva 4:3, hrvatski tenisač dolazi do 0:40, oduzima servis Struffu i mirno osvaja set sa 6:3.

Nažalost, u trećem setu u kojem smo očekivali da će Div sa Šalate konačno slomiti protivnika, dogodio se jedan pad u igri i koncentraciji na samom kraju. Set je bio prilično izvjestan te je otišao u 13. igru. U njoj Karlović je imao vodstvo 4:2 i još jedan svoj servis. Nadali smo se da će uspjeti doći do 5:2 i mirno privesti meč kraju. Nažalost, to mu nije pošlo za rukom. Struff je osvojio narednih pet poena i smanjio razliku u setovima.

No, to je Ivo Karlović. Izgubi gotovo dobiveni set, a onda još jednom dokaže kakav je fantastičan tenisač u sljedećem setu. Jurio je setom fantastično. Nevjerojatan podatak, ali do devetog gema, sve poene je osvojio na svom servisu. U devetom gemu, malo je zakazao servis pa se Struff uspio približiti, no nedovoljno blizu da ugrozi gem. Imao je hrvatski tenisač i meč loptu kod vodstva 6:5, no Struff se izvukao i odveo meč u još jedan tie-break.

Ponovno je Nijemac bio koncentriraniji. Samo jedan mini break i to je bilo dovoljno da sa 4:7 osvoji 13. igru i odvede meč u peti set. U posljednjem setu, Karlović je dobro servirao, upisao 16 aseva, no nažalost gotovo ništa na servis protivnika nije mogao. Bilo je samo pitanje vremena kad će hrvatski tenisač posustati i to se dogodilo u 24. gemu. Struff je došao do prve break lopte u setu i pogodio. Sa 11:13 osvojio je peti set i prošao u treće kolo gdje ga čeka Roger Federer.

Iznimna je šteta što Karlović nije prošao dalje. Ne samo što bi pobjedom prošao u treće kolo, nego bi ga tamo čekao Federer. To znači da bi Karlović ponovno dobio priliku igrati na Centralnom terenu i možda posljednji put u karijeri dobiti šansu da pred punim tribina odigra meč i dobije aplauz koji zaslužuje. Ima i još jedna zanimljivost zašto smo se nadali pobjedi. Ove godine navršava se 15 godina od fantastične pobjede tada gotovo nepoznatog Ive Karlovića protiv Lleytona Hewitta.

Bilo je to 2003. godine, Hewitt je bio aktualni pobjednik Wimbledona, no u prvom kolu pobijedio ga je Karlović. Ove godine, 15 godina kasnije, ponovno bi se Karlović susreo s aktualnim pobjednikom. Iako bi teško bilo očekivati pobjedu hrvatskog tenisača, Karlović igra još uvijek jako dobro s 39 godina i zaslužuje još jednom do kraja karijere odigrati takav meč.

Wimbledon (m), drugo kolo:
Ivo Karlović (Hrvatska) - Jan-Lennard Struff (Njemačka) 7:6(5) 6:3 (4)6:7 (4)6:7 11:13

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!