Nogomet

Na korak do sna

Petar Jenjić • srijeda, 11.07.2018.
Na korak do sna
Foto: FaH

Pred nama je i drugo polufinale Svjetskog prvenstva, ono u kojem će hrvatska reprezentacija tražiti najveći uspjeh u povijesti i istodobno nadmašiti francusku generaciju. Protivnik, sa sličnim nadanjima, onim u ponavljanje 1966. godine, jest Engleska koja se nada kako će trofej "doći kući"...

20 godina prošlo je od polufinala u Parizu i poraza od Francuske, a vrijeme je došlo da ova hrvatska generacija nadmaši onu na koju se ugledala dok je nogometno sazrijevala i čekala dan kada će nešto slično napraviti.

Prilika za to stiže večeras s početkom u 20 sati, protivnik je Engleska, a pobjeda donosi ono što svi s nestrpljenjem očekujemo - finale najvećeg nogometnog natjecanja na svijetu.

Jednom se dogodio Lilian Thuram, igrač koji je svoja dva jedina pogotka u reprezentativnoj karijeri postigao upravo u toj utakmici na Parku prinčeva, neki Phil Jones ili Kyle Walker ne bi trebao.

20 godina čekala je Hrvatska na prolazak skupine i dočekala dvije nevjerojatno dramatične završnice knock-out faze. Srećom, obje su završile uspješno čime je Hrvatska postala prva reprezentacija od Argentine 1990. godine koja je dva puta prošla dalje nakon boljeg izvođenja penala.

"Mislim da nije iznenađenje što je Hrvatska među četiri reprezentacije svijeta s obzirom na kvalitetu naših igrača koja je evidentna i dokazana. Ova generacija dugo je bila osporavana zbog tih svojih rezultata, ali dokazala je svoju kvalitetu na ovom SP-u pa će biti upamćena kao sjajna generacija koja se približila Vatrenima. To nije iznenađenje, to je rezultat rada i samo su pokazali svoju kvalitetu", kazao je u najavi utakmice izbornik Zlatko Dalić.

"Ako smo zaustavili Messija, možemo i Harryja Kanea", bile su riječi izbornika Dalića koji je pokazao apsolutnu vjeru u svoju momčad. Odigranih 240 minuta u posljednjih šest dana mogli bi stvoriti probleme Vatrenima, ali kada se igra polufinale Svjetskog prvenstva, sve to treba ostaviti po strani.

Pet odigranih utakmica, a dvije koje su otišle sve do raspucavanja, uzele su danak kod hrvatskih igrača. Problema s ozljedom ima Šime Vrsaljko koji je igru napustio u produžetku utakmice s Rusijom. Dalić još ne može stopostotno reći hoće li branič Atletica nastupiti, ističući kako za susret ovakvog kalibra treba potpuno spremne igrače.

Danijel Subašić imao je dosta problema u istoj utakmici, prijetio je i izlazak iz igre te ulazak Lovre Kalinića na gol, ali Suba je stisnuo zube i odradio sjajno ostatak dvoboja.

Što se tiče početnog sastava, Andrej Kramarić krenuo je ispred Marcela Brozovića u utakmici protiv Rusije i povjerenje okrunio pogotkom. Ipak, očekuje se kako bi se Brozović trebao vratiti u prvih 11 što će Luki Modriću ostaviti više prostora prema naprijed.

Još prije hrvatske nezavisnosti Gordi Albion posljednji je put stigao među četiri najbolje reprezentacije svijeta. Nizali su se nakon toga razočaravajući nastupi, od neplasmana na Svjetsko prvenstvo pa sve do ispadanja u grupnoj fazi i na penale.

Međutim, ono što nisu mogle, po imenima, puno jače generacije engleskih nogometaša, može ostvariti ova, mlađa i poletnija momčad predvođena Garethom Southgateom. Od dolaska na Prvenstvo bez prevelikih očekivanja iz utakmice u utakmicu apetiti navijača, medija i igrača postajali su sve veći.

Prilika za ponavljanjem uspjeha iz 1966. godina velika je, kao i sam motiv donijeti euforičnim engleskim navijačima naslov najbolje reprezentacije na svijetu. "It's coming home" sve se češće može čuti, ali ovoga puta i s pravim razlogom. Tri i pol tisuće navijača bilo je na utakmici protiv Šveđana, a u Moskvi se očekuje puno veća brojka - ona od deset tisuća.

Svi igrači trebali bi biti na raspolaganju izborniku Southgateu, iako je liječnička ekipa imala pune ruke posla posljednjih dana. Jordan Henderson bio je pod upitnikom za nastup, ali nakon što je uspješno odradio posljednji trening s momčadi, čini se kako bi ipak trebao krenuti od početka utakmice.

Uz spomenutog Hendersona manje probleme s ozljedama imali su Kyle Walker, Dele Alli i Ashley Young, dok jedini problem stvara Jamie Vardy koji vuče ozljedu od utakmice protiv Kolumbije u osmini finala.

S obzirom na Hendersonove probleme sa stražnjom ložom, Southgate bi se mogao odlučiti na Fabiana Delpha i Erica Diera koji bi trebali olakšati posao stožernom igraču Liverpoola. S obzirom na to da se spomenute promjene nalaze u sferi nagađanja, Engleska bi ipak trebala krenuti u istoj postavi kao i protiv Švedske u četvrtfinalu.

Engleska je pokazala kako je protiv različitih protivnika uvijek sposobna prilagoditi se, a nema sumnje kako će tako biti i večeras. Glavna briga bit će čuvanje hrvatskog veznog reda, a igranje u zgusnutoj zadnjoj liniji nešto je što Gordi Albion ne preferira, ali morat će igrati kako ne bi ostao kratak za finale.

"Ovo je najveća prilika koju Engleska ima i koju će možda imati. Pokazali smo karakter i vjeru i mislim da je to presudno u ovakvim utakmicama. Moramo sanjati, moramo sanjati velike stvari", kazao je u najavi utakmice Kyle Walker.

Spektakl u Moskvi na stadionu Lužnjiki počinje u 20 sati, a čast suditi utakmicu dobio je turski sudac Cuneyt Cakir.

SP 2018., skupina D

1Hrvatska 37:1+69
2Argentina 33:5-24
3Nigerija 33:4-13
4Island 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!