Nogomet

Mundo Deportivo: "Heroji za vječnost!"

Branimir Korać, Mihaela Bradovski • četvrtak, 12.07.2018.
Mundo Deportivo: "Heroji za vječnost!"
Foto: FaH

Španjolski Mundo Deportivo hvali Hrvatsku koja je odigrala sjajnu utakmicu i izbacila Englesku te se prvi put plasirala u finale Svjetskog prvenstva...

Naslov ispod kojeg Mundo Deportivo piše o hrvatskom slavlju protiv Engleske, "Heroji za vječnost", čini se prikladnim. Bez obzira na iscrpljenost, Hrvatska je napravila fantastičan posao.

"Mario Mandžukić već je hrvatska legenda, njegov gol u drugom produžetku odveo je njegovu reprezentaciju u prvo finale Svjetskog prvenstva. Tamo će u nedjelju igrati protiv Francuske, praktički bez vremena za oporavak nakon nevjerojatnog napora. Da bi došla do finala, Hrvatska je morala igrati čak tri puta produžetke, ali nema veze. Njihovo srce može više od toga, previše su ponosni da bi se samo tako predali u finalu, borit će se do posljednjeg daha. Ova generacija nadmašila je legendarnu iz 1998. godine koja je bila treća na svijetu", piše Mundo Deportivo.

Mundo nastavlja hvaliti Marija Mandžukića koji je Hrvatskoj donio pobjedu čudesnim pogotkom u 109. minuti.

"Najveća stvar je ta što je Mario Mandžukić ozlijeđen u završnici prvog produžetka nakon sudara s Pickfordom i između dva produžetka trener Zlatko Dalić htio ga je zamijeniti Mateom Kovačićem. Super Mario nije htio niti čuti, a izbornikova vjera na kraju se isplatila, Mandžukić je postigao gol za anale. Kada je ispunio svoju misiju, šepajući je napustio travnjak i ustupio mjesto Vedranu Ćorluki te je Hrvatska sačuvala čudesnih 2:1."

Mundo dodaje kako je Hrvatska pokazala veliki ponos i nevjerojatnu želju iako je za nju ulazak u produžetke bio ludost nakon prethodne dvije utakmice s produžecima.

"Hrvati su narod pun ponosa i nikada ne odustaju. Izjednačili su preko Perišića i nakon toga skoro odnijeli pobjedu. Međutim sudbina je htjela da ponovno odu u produžetke što je bila ludost s obzirom na njihovo fizičko stanje. Kada stvari nisu izgledale dobro, hrvatski ponos izašao je na površinu. Vrsaljko je u 69. minuti ubacio, a Perišić svladao Pickforda, a tisuće Hrvata na Lužnjikiju su poludjeli. To je vratilo život i pružilo novu snagu Hrvatima koji su pogodili i vratnicu i preuzeli kontrolu te imali puno više loptu u svojim nogama. Perišić je bio posvuda, bio je čovjek koji je promijenio sudbinu svoje reprezentacije i cijelu utakmicu. Hrvatska je izborila treći produžetak i napravila nešto što nitko dosad nije, jedino je Argentina slavila u Italiji 1990. godine dva puta u produžecima."

Mundo se prisjeća i izjava Ivana Rakitića koji je rekao kako Hrvatska odlazi u Rusiju napraviti nešto veliko, ali i Šime Vrsaljka koji je pak poručio prije Engleske da jednostavno ne može propustiti tu utakmicu i da će igrati s jednom nogomet.

Mario Mandžukić posebno je hvaljen: "Pokazao je karakter nastavivši igrati iako je bio ozlijeđen, sve dok nije potpisao pogodak koji je malu, ali ponosnu državu potpuno bacio u trans. Hrvati su izašli na ulice i proslavili ovo sa stilom. Slijedi im teško finale zbog kratkog vremena za oporavak, ali kako su rekli Luka Modrić i Ivan Rakitić, izvući će snagu, žele još jednu pobjedu i potvrdu odličnog posla."

SP 2018., skupina D

1Hrvatska 37:1+69
2Argentina 33:5-24
3Nigerija 33:4-13
4Island 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!