Automoto

Senzacionalna utrka u Hockenheimu, Hamilton iskoristio kaos u Ferrariju i s 14. mjesta stigao do pobjede!

Dario Dodić • nedjelja, 22.07.2018.
Senzacionalna utrka u Hockenheimu, Hamilton iskoristio kaos u Ferrariju i s 14. mjesta stigao do pobjede!
Foto: EPA

Fantastičnu utrku za Veliku nagradu Njemačke gledali smo u Hockenheimu. Ferrariji su imali sve u svojim rukama, no na kraju su slavili Mercedesi...

Kakva utrka u Hockenheimu! Ferrariji su imali pobjedu na Velikoj nagradi Njemačke u rukama, ali kiša im je pokvarila planove, Mercedesi su imali bolju taktiku i na kraju osvojili prva dva mjesta. Lewis Hamilton je startao s 14. mjesta da bi na kraju pobijedio, dok je na drugom mjestu završio njegov momčadski kolega Valtteri Bottas.

Svega je bilo u utrci u Hockenheimu, ali ono najvažnije događalo se u posljednjih 20-ak krugova. Kimi Raikkonen imao je drugačiju strategiju od njegovog momčadskog kolege Sebastiana Vettela, koji je imao pole position - rano je napravio prvi odlazak u pit stop te je u jednom trenutku preuzeo vodstvo.

Držao je Raikkonen vodstvo sve do 39. kruga, žalio se Vettel svojem timu kako ga Finac koči, da troši gume i da bi mogao brže, na što je stigla sugestija iz Ferrarija i Raikkonen je nevoljko morao propustiti Vettela.

Koliko mu je bilo "drago" što se mora maknuti dovoljno govori sljedeća izmjena s momčadi preko radija:
Jock Clear: "Kimi, ovdje Jock. Svjestan si da moramo čuvati gume. Oba bolida moraju čuvati gume, vas ste dvojica na različitim strategijama. Željeli bismo da ne zadržavaš Seba. Hvala ti."

Raikkonen: "Oprostite, ali možete li biti malo izravniji. Što točno želite?"

Clear: "Želimo izgubiti što manje vremena gdje je moguće, očito, ali Seb je u mogućnosti ići puno brže. Uništava gume, kao i ti. Moramo se pobrinuti za njih."

Raikkonen: "Dakle želite da ga pustim? Molim vas, samo mi recite otvoreno."

Bottas prelazi Raikkonena u 51. krugu, Vettel je pobjegao na devet sekundi prednosti, no onda je kiša učinila svoje. Zablokirao je u jednom zavoju u 52. krugu Vettel i završio u zaštitnoj ogradi. Bila bi mu to prva pobjeda u njegovom Hockenheimu. U suzama je poručio ekipi u boksu: "Oprostite momci."

Safety car je izašao na stazu, Raikkonen je morao napraviti izmjenu u boksu, što je Hamilton iskoristio za prelazak u vodstvo. Niti tu nije bio kraj napetostima, jer kad je u 58. krugu safety car napustio stazu Bottas je krenuo u veliki napad na prvo mjesto i momčadskog mu kolegu. Bilo je napeto, ali onda je stigla uputa iz tima, javio se James Vowles: "Valtteri, James je. Molim te da držiš poziciju. Žao mi je."

I utrci je praktički bio kraj. Hamilton nikada nije osvojio utrku sa startne pozicije niže od šeste, danas je pobijedio počevši s 14. mjesta. Hamilton je vodeći sa 188 bodova, 17 bodova ispred Vettela, dok je Kimi Raikkonen treći sa 131 bodom, ispred četvrtoplasiranog Bottasa (122).

U poretku konstruktora Mercedesi su preuzeli vodstvo, s 310 bodova, drugi je Ferrari s osam bodova manje.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • ludi_dabar22.07.2018. u 19:45
    U Mercedesu je sve jasno , cega je Valtteri svjestan . Da je vozio po svome , Hamilton bi izgubio utrku. Glede Raikkonena , siguran sam da je ovakvom konverzacijom izgubio priliku da mu Ferrari produzi ugovor . Uostalom , Vettel je vozio brze krugove i , red je bio da ga propusti . Sta uredno radi... [više na forumu]
    ludi_dabar
  • Ivo.Sanader22.07.2018. u 17:55
    Gledao sam utrku, Hamilton savršeno odvozio od početka do kraja. Šteta je velika za Ricciarda koji je ispao nakon probijanja od 13 mjesta (s 19.) i Vettela koji je odlično vozio do tog izlijetanja.
    Ivo.Sanader