Nogomet

Preporođena Istra i stabilni Slaven Belupo najava su dobre utakmice

Jan Šneler • nedjelja, 29.07.2018.
Preporođena Istra i stabilni Slaven Belupo najava su dobre utakmice
Foto: FaH

Ogled Istre 1961 i Slaven Belupa možda proteklih sezona ne bi nudio veći interes, no ove sezone mogli bismo svjedočiti prilično zanimljivom i uzbudljivom susretu na početku sezone...

Već smo u nekoliko navrata najavljivali kako bi ovo moglo biti jedno od boljih prvoligaških natjecanja u posljednje vrijeme. Osim standardno najjače četvorke, tu se nalaze uvijek solidni Lokomotiva, Slaven Belupo i Inter, Gorica i Istra 1961 su se ozbiljno pojačali, a Rudeš za koji smo svi smatrali da će biti najlošija momčad je u prvom ogledu na Maksimiru došao na korak do pobjede.

U tom svjetlu valja promotriti i današnji ogled. Istra 1961 imala je ogromnih problema prošle sezone. Plaće su kasnile, navijači su bili nezadovoljni, prijetio je potpuni raspad jedinog kluba u jednoj od najbogatijih županija u Hrvatskoj. Spas je došao prvo u Darku Končaru koji je nakratko sanirao dugove, a onda je klub preuzela baskijska grupacija koja vodi i Deportivo Alaves i odlučila napraviti ozbiljnog prvoligaša.

Naravno, prvi cilj je i dalje ostanak u natjecanju, međutim to je Istra, putem dodatna dva susreta uspješno napravila i prošle sezone, tako da ambicije moraju biti veće. Istra je napravila nešto što je dosad neviđeno u klubovima uvjetno rečeno manjih razmjera. U novoj sezoni računaju na čak 16 stranaca, što je doista ogromna brojka, pa iako teško možemo reći da je to pravi put za razvoj momčadi, treba istaknuti kako im kvalitete ne nedostaje.

Došlo je nekoliko istinski odličnih pojačanja i premda je to sve još uvijek velika nepoznanica jer igrači se praktički tek klimatiziraju i adaptiraju na novu momčad, novog trenera i uvjete u HT Prvoj ligi, Istra će sigurno biti zanimljiva momčad. Trener momčadi je Manolo Marquez koji je vodio dosta španjolskih niželigaša, a prošle sezone je nakratko bio i trener prvoligaša Las Palmasa. Istra je pokupila nekoliko igrača iz Rudeša koji je prošle godine imao sporazum s Alavesom i ako se momčad uspije adaptirati i posložiti na pravi način, Puležani bi mogli imati puno razloga za zadovoljstvo.

S druge strane imamo Slaven Belupo, klub koji kontinuirano igra u HNL-u od 1997. godine i više manje je stabilan prvoligaš. Kakva god da je momčad i makar ostajali bez važnih igrača, Farmaceuti uvijek drže sredinu tablice čvrsto. Momčad će i ove godine voditi Tomislav Ivković s kojim je Slaven Belupo i prošle sezone bio u sredini tablice s odavno osiguranim ostankom.

Realno gledajući, takav rezultat treba očekivati i ove sezone. Slaven Belupu nedostaje ipak kvalitete i iskustva da budu među prvih četiri-pet momčadi, a s druge strane, teško je očekivati da će biti u zoni za ispadanje. Promjena u momčadi je bilo. Najveći odlazak je onaj Nikole Katića, mladog stopera koji je za više od dva milijuna eura otišao u redove Rangersa. Smatramo kako je klub odlično pogodio s dolaskom Mateja Jelića. Jelić je došao iz Rapida, a prošle sezone bio je posuđen Rijeci.

Iako se u Rijeci nije naigrao niti nazabijao, Jelić svakako ima iskustva i potrebnu kvalitetu da bude prva špica Farmaceuta. Također u napadu će pojačanje biti i Mateus Lima Cruz koji je prošlu godinu igrao u Borcu iz Čačka, a zanimljiv je i dolazak Rodriguea Bongonguija koji je igrao za francuskog niželigaša Les Herbiers i nastupio u prošlosezonskom finalu Kupa Francuske protiv PSG-a.

Možemo danas očekivati iznimno zanimljiv ogled ovih dviju momčadi koje bi mogle biti kvalitetom vrlo izjednačene, premda bi prednost trebao dobiti Slaven Belupo zbog iskustva kadra i već ustaljenog sastava. Sutra se u Puli očekuje vrućih 30-ak stupnjeva, što bi mogla biti otežavajuća okolnost igračima, ali bi trebala biti poziv gledateljima da napune stadion Aldo Drosina i od 18.30 sati podrže svoje miljenike. Za razliku od prošle sezone, Istra ove godine ulazi u sezonu puno ozbiljnija i stabilnija i podrška navijača im je svakako potrebna.

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!