Nogomet

Opušteni Dinamo čeka treće pretkolo, Izraelci žele dostojan oproštaj od Lige prvaka

Jan Šneler • utorak, 31.07.2018.
Opušteni Dinamo čeka treće pretkolo, Izraelci žele dostojan oproštaj od Lige prvaka
Foto: FaH

Iako je u sportu uvijek sve moguće, realno sagledavajući, uzvratni susret Hapoela Beer Sheve i zagrebačkog Dinama ne bi trebao ponuditi neki neočekivan epilog...

Nakon sjajne predstave, već dugo neviđeno dominantne protiv sasvim solidnog protivnika, Dinamo odrađuje uzvratni susret drugog pretkola Lige prvaka. Modri su sve odradili kako treba u prvom susretu (5:0) i mogu opušteno igrati u Izraelu te nastojati doći do pozitivnog ishoda.

Iako vrlo čvrsto stoji na zemlji te izbjegava bilo kakve senzacionalističke ili neprimjerene izjave, trener Dinama Nenad Bjelica svjestan je kakvu privilegiju ima i koliko je u ovoj fazi početka sezona značajna velika pobjeda na samom startu. Trener Dinama se, iako nošen sasvim logičnim i trenerski intuitivnim rezoniranjem, našao na meti kritika nakon remija protiv Rudeša u prvom kolu HT Prve Lige.

Promijenivši čak 11 igrača iz postave protiv Hapoela, Dinamo je istrčao s rezervnim sastavom i tek u posljednjim minutama uspio iščupati remi. Bjelica je jasno dao do znanja kako još uvijek traje period upoznavanja i evaluacije te kako sigurno neće svi igrači koji su trenutno u kadru ostati u Dinamu. Jedan od onih koji si je gotovo sigurno zacementirao sudbinu u Dinamu je Jan Lecjaks, čija igra protiv Rudeša je bila na granici amaterizma.

Upravo tim pokusom, Bjelica je dobio uvid u stanje u momčadi te vidio u natjecateljskoj utakmici na koga može računati. Poruka je poslana igračima i to prilično jasna te stoga danas ne treba očekivati statičan i nezainteresiran Dinamo. Igrači su shvatili kako dokazivanje nije jednokratan proces već opetovan te iz tog kuta gledanja, trener Dinama obećava navijačima kako će igrati samo najbolji i najspremniji.

Danas će s druge strane stajati slomljeni Hapoel koji je poražen neki dan i u izraelskom Superkupu od Hapoela Haife. Evidentno je da u momčadi situacija nije dobra, a pitanje je može li Barak Bakhar smiriti situaciju. Trener Hapoela bio je na priličnom udaru izraelskih medija nakon prvog susreta i jasno je kako će s vremenom svi gubiti strpljenje ako se ovakva igra nastavi.

Hapoel će teško doći do prolaza i to bi definitivno bio jedan od najvećih preokreta u povijesti sporta. Svjesni su toga Izraelci, no jasno kao pravi sportaši, sasvim legitimno se nadaju najboljem ishodu. Vjerujemo kako bi u Hapoelu prihvatili i minimalnu pobjedu samo da konačno prekinu taj crni niz. Uostalom, od ove sezone nešto su drugačiji formati pretkola te Hapoel i uz ispadanje od Dinama ima zagarantirane još dva susreta protiv kako se čini, ciparskog Apoela.

Za danas se u Izraelu najavljuje vrućih 30-ak stupnjeva što bi moglo malo otežavati igru, a stadion Turner na kojem će se igrati poznat je i po odličnim navijačima. U svakom slučaju, sigurni smo kako u Dinamu nema opuštanja te su svjesni da još jedna pobjeda znači jako puno u psihološkom smislu. S druge strane, Hapoel ne može ništa izgubiti i ide po časni odlazak. U takvoj konstelaciji, mogli bismo gledati jako dobru utakmicu, prepunu prilika i napadačkih akcija. Svoj dio posla od 19 sati morat će odraditi i Francuz Francois Letexier, mladi 29-godišnji sudac koji je dobio priliku biti glavni arbitar u uzvratnom susretu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!