Nogomet

Zanimljiv dvoboj Benfice i PAOK-a, Salzburg ponovno vrlo blizu Lige prvaka

Jan Šneler • utorak, 21.08.2018.
Zanimljiv dvoboj Benfice i PAOK-a, Salzburg ponovno vrlo blizu Lige prvaka
Foto: EPA

U prvim dvobojima play-off faze Lige prvaka očekuju nas tri zanimljiva susreta, a svakako se među njima ističe ogled Benfice i PAOK-a...

Sve smo bliže mjesecu rujnu, što znači da se bliži završetak kvalifikacija za europska natjecanja. Za nešto više od tjedan dana, saznat ćemo sve sudionike najjačeg nogometnog klupskog natjecanja, Lige prvaka. Danas i sutra očekuju nas prvi ogledi play-off faze.

Najzanimljiviji susret prvog dana bit će onaj između Benfice i PAOK-a. Dva vrlo jaka protivnika, vrlo nezgodna, odlučit će koji će ući u grupnu fazu najelitnijeg nogometnog natjecanja. Interesantno, grčki klub postizao je solidne rezultate u Europskoj ligi posljednjih godina, no nikada u svojoj povijesti nije sudjelovao u grupnoj fazi Lige prvaka.

Ždrijeb za neprvake vrlo je nezgodan pa je tako PAOK i ove sezone pobjeđivao prilično teške protivnike, Basel i Spartak Moskvu. Radi se o odličnoj momčadi, iznimno opasnoj i sama činjenica da su došli do četvrtog pretkola bez poraza i sa samo tri primljena pogotka govori mnogo. Još kada napadač Aleksandar Prijović igra sjajno i postigne četiri pogotka u pet susreta, jasno je da se PAOK ne smije podcijeniti.

Benfica to sigurno neće napraviti. Portugalcima je svakako u cilju što prije riješiti pitanje pobjednika, po mogućnosti već u Lisabonu riješiti dobar dio prolaska. Benfica također nije imala nimalo lagan ždrijeb, no nakon dva susreta uspješno su prošli turski Fenerbahče. Radi se također o vrlo iskusnoj momčadi, koja ima iskustva igranja ovakvih susreta te tu nekih nepoznanica nema. Mala prednost ipak bi išla Portugalcima zbog većeg iskustva, domaćeg terena i uigranijeg sastava. Liga je već počela, dva kola odrađena su sjajno, dok Grci još uvijek nisu startali.

Ništa manje zanimljivo neće biti niti u Beogradu gdje Crvena zvezda dočekuje Salzburg. Crvena zvezda uspješno je riješila Suduvu, dok su se prošlo pretkolo, podosta namučili protiv Trnave. Srpski prvak složio je vrlo dobru momčad i Austrijanci će ponovno imati dosta težak zadatak. Prvi susret igra se u Beogradu što svakako znači da možemo očekivati hrabriju i ofenzivniju Crvenu zvezdu iako će biti hendikepirana zbog zatvaranja stadiona i igranja bez podrške navijača nakon Uefine kazne.

Ne treba niti govoriti koliko bi ulazak u grupnu fazu značio za domaći sastav. Posljednji put tamo su bili u sezoni 1991/92 i ovo je svakako prilika koju žele iskoristiti. Kada pričamo o tome koliko koji klub želi Ligu prvaka, teško je pronaći jedan kojemu je to važnije od Salzburga. Austrijanci su igrali grupnu fazu u sezoni 1994/95, no od tada su čak šest puta padali na posljednjoj stepenici. Jednom je koban bio i zagrebački Dinamo, dok su prošle sezone u trećem pretkolu ispali od Rijeke.

Ipak, nastavak sezone bio je fenomenalan. Salzburg je došao čak do polufinala Europske lige, tek korak ih je dijelio od finalnog susreta. Radi se o sjajnoj momčadi, koja unatoč tome što je izgubila nekoliko igrača još uvijek izgleda izvrsno. Skloni smo vjerovati kako je upravo ovo ta godina kada će Salzburg ispuniti svoju dugogodišnju želju o ulasku u najjače klupsko natjecanje. Svoje minute mogao bi dobiti i hrvatski stoper Marin Pongračić.

Posljednji susret, iako ne manje važan, igra se u bjeloruskom Borisovu. Domaćin BATE dočekuje PSV i nada se ponovnom ulasku u Ligu prvaka. Ispred toga čeka ih nizozemski velikan PSV koji vrlo ambiciozno kreće u novu sezonu. Nakon što su prošle godine ispali u ranoj fazi kvalifikacija od Osijeka, ove godine cilj je ulazak među 32 sudionika Lige prvaka.

Ne treba niti govoriti kako je kvaliteta momčadi koju vodi Marc van Bommel daleko veća od one bjeloruskog prvaka. Ipak, BATE je iskusna momčad, na svom terenu vrlo nezgodna i rijetko su klubovi u Borisovu odlazili s punim plijenom. PSV ipak ima za to kvalitete, napadački su vrlo kvalitetni i unatoč tome što je teško procijeniti današnjeg pobjednika, skloni smo razmišljanju kako će PSV nakon dva susreta proći dalje.

Liga prvaka, play-off, 21 sat:
Benfica - PAOK
Crvena zvezda - Salzburg
BATE Borisov - PSV

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Dinko Bilich21.08.2018. u 12:38
    A i razlike u kvaliteti, Benficini igrači najmanje za klasu su bolji od PAOK-ovaca
    Dinko Bilich