Nogomet

Kovačev Bayern u gostima kod Benfice, aktualni europski prvak Real Madrid dočekuje Romu

Jan Šneler • srijeda, 19.09.2018.
Kovačev Bayern u gostima kod Benfice, aktualni europski prvak Real Madrid dočekuje Romu
Foto: EPA

Prvo kolo Lige prvaka kompletirat će osam dvoboja, a svakako najzanimljiviji među njima je ogled aktualnog pobjednika Lige prvaka Real Madrida i talijanske Rome...

Real Madrid - Roma


Nakon dugih devet sezona, madridski Real kreće u novu sezonu Lige prvaka bez svoje nekadašnje najveće zvijezde Cristiana Ronalda. Također nakon tri uzastopna naslova Lige prvaka otišao je i trener Zinedine Zidane te je tako Kraljevski klub u nešto izmijenjenom sastavu krenuo u novu sezonu.

Dosadašnji rezultati nisu loši, no nekako se provlači nezadovoljstvo novim trenerom Julenom Lopeteguijem koji još uvijek nema standardnu jedanaestoricu već i dalje kombinira i traži momčad koja mu najviše odgovara. Igračima i navijačima koji su navikli na jedan ustaljeni sustav koji je donio brojne trofeje to isprva ne sjeda najbolje.

U prvom kolu očekuje ih nezgodna Roma koja također stiže u drugačijem sastavu nego prošle sezone. Roma je briljirala u Ligi prvaka prošle godine, došla na korak do finala i osvojila brojne neutralne navijače diljem Europe. Tijekom ljeta otišli su Alisson i Radja Naingollan, a nedavno i Kevin Strootman, no pojačanja su jako dobra.

Jedan od najtalentiranijih mladića svijeta Justin Kluivert je stigao, Javier Pastore, Steven Nzonzi, a ne zaboravimo niti Antu Ćorića koji nažalost ipak nije otputovao s momčadi u Madrid. Dobro je poznat sustav rada Rominog direktora Monchija tako da ne treba sumnjati kako će Rimljani biti izuzetno dobro posloženi kada prođe period prilagodbe.

Na svom terenu Real je uvijek favorit te se ništa neće promijeniti niti prije današnjeg ogleda. Roma je motivirana i želi lošiji start u sezonu zaustaviti jednim velikim skalpom. Pobjeda ili remi na velebnom Santiago Bernabeu bili bi nevjerojatan poticaj momčadi. Očekuje se da će obje momčadi biti kompletne te bi trebali gledati odličnu utakmicu na kojoj će pravdu dijeliti Bjorn Kuipers.

Benfica - Bayern

Njemački prvak Bayern kojeg vodi hrvatski trener Niko Kovač svoj put u ovogodišnjoj Ligi prvaka počinje u Lisabonu. Bavarci idu na noge Benfici koja je prošla kroz zahtjevne kvalifikacije i preko Fenerbahčea i PAOK-a ušla u elitno klupsko natjecanje.

Bavarci dobro igraju na početku sezone, na račun Kovača slijevaju se pohvale kako igrača tako i struke, no sada slijede nešto jači obračuni u Ligi prvaka. Bayern neće imati problema s prolazom skupine u kojoj su još Ajax i AEK, ali protiv Benfice u gostima nikada nije lako igrati.

Portugalci su također dobro otvorili domaće natjecanje i makar mnogi ističu kako je Bayern veliki favorit, utakmica sigurno neće biti monotona i jednosmjerna. Benfica može zakomplicirati stvari favoriziranom Bayernu koji će po svemu sudeći igrati bez nekoliko važnih igrača. Kod Benfice još uvijek zbog ozljede neće biti Filipa Krovinovića. Susret sudi Španjolac Antonio Mateu Lahoz.

Manchester City - Lyon


Bez ikakve dvojbe aktualni engleski prvak veliki je favorit u današnjem dvoboju. Premda je Lyon kvalitetno posložen i prema nekom subjektivnom predviđanju bi trebao završiti među prve dvije momčadi u skupini, protiv Cityja ne trebaju gajiti previše nade.

Pep Guardiola gradi ovu momčad već nekoliko sezona i to je vidljivo na svakom koraku. Čak i kada im nedostaje ponajbolji igrač Kevin De Bruyne, City izgleda sjajno. To je upravo prednost takvih momčadi koje imaju rješenja na svim pozicijama.

Lyon može opušteno igrati, nitko ne očekuje nikakvo iznenađenje i jasno je kako bi sve osim pobjede domaćeg sastava bilo svjetsko čudo. Ipak, City će vjerojatno igrati bez Sergija Aguera, Danila i već ranije spomenutog Belgijca De Bruynea te možda tu činjenicu Lyon može iskoristiti i pokušati doći barem do boda. Susret počinje u 21 sat, a pravdu će dijeliti Daniele Orsato iz Italije.

Valencia - Juventus


Veoma je zanimljiva skupina H u kojoj su Valencia, Juventus, Manchester United i Young Boysi. Na prvi pogled Juventus i Manchester United čine se kao favoriti za prolaz, no nikako se ne smije zaboraviti na Valenciju koja se opasno pojačala ove sezone. Također, niti Young Boyse ne treba prerano otpisivati.

Valencia je u sezonu krenula s velikim očekivanjima. Potrošili su oko 125 milijuna eura, dovedeni su Kevin Gameiro, Goncalo Guedes, Geoffrey Kondogbia, Michy Batshuayi, Jeison Murillo i drugi te se činilo da bi mogli biti vrlo opasni ove godine. Dosadašnji rezultati u La Ligi to ne sugeriraju, međutim poznato je da igre klubova na velikoj pozornici Lige prvaka često znaju biti drugačije od one na nacionalnom nivou.

Tri boda iz četiri nastupa ne zadovoljavaju nikoga, ali još uvijek je to momčad koja je bez premca spremna za grupnu fazu Lige prvaka. Upravo zato, Juventusu neće biti lako na gostovanju u prvom kolu. Iako je Stara Dama iskusna momčad, puna prekaljenih internacionalaca, od ove sezone pojačana Cristianom Ronaldom, Valencia definitivno ima potencijala pomrsiti im planove.

Jasno, hrvatskim navijačima zanimljiv je ovaj dvoboj i zbog nastupa Marija Mandžukića. Kao i puno puta do sada, dolaskom novih lica, Mandžukiću su predviđali klupu i brzi odlazak. Super Mario odgovorio je na to s dva pogotka u Serie A i mjestom u prvoj postavi uz Ronalda.

Iako u sjeni ogleda u Madridu, ovaj dvoboj mogao bi biti izuzetno zanimljiv jer obje momčad igraju dobar nogomet ili su predodređeni da igraju ofenzivno. Valencia je još u nekoj fazi prilagodbe te stoga tu Juventus ima malu prednost, ali nemojte se zavaravati da će ovo biti lagan zadatak za goste iz Torina. Čast da sudi dobio je iskusni njemački sudac Felix Brych.

Šahtar - Hoffenheim

Iako po imenima ova momčad Šahtara nije najjača u posljednjih nekoliko godina, Ukrajinci su i dalje vrlo iskusna i kvalitetna momčad. To je posljedica godina igranja u velikim natjecanjima, finalima i jednostavno je vidljivo iz njihovih nastupa kako su im susreti Lige prvaka više stvar rutine nego nekog nesvakidašnjeg događaja.

S druge strane, Hoffenheimu će ovo biti prvi nastup u Ligi prvaka i jasno oni ne posjeduju tu zalihu znanja i iskustva koje Ukrajinci imaju. Ono što također ide u prilog Šahtaru je činjenica da su u puno boljoj formi. U Ukrajinskom prvenstvu koje traje već neko vrijeme, Šahtar je na prvom mjestu sa sedam pobjeda iz osam susreta. Hoffenheim nije najbolje startao u Bundesligi te nakon tri kola ima dva poraza.

Konačno, Nijemci imaju problema s ozljedama. Šest-sedam igrača neće moći nastupiti večeras i to je još jedan hendikep za gostujući sastav. Trenera Juliana Nagelsmanna ipak može veseliti što je Andrej Kramarić spreman za nastup, a u dobroj formi je i Adam Szalai, trenutno prvi strijelac Bundeslige s tri pogotka. Prednost ipak ide Šahtaru koji bi dobrim rezultatom mogao napraviti značajan korak u osiguravanju europskog proljeća. Susret u Harkivu sudi Danac Jakob Kehlet.

Preostali dvoboji


Ajax je svakako favorit protiv grčkog AEK-a i Nizozemci moraju iskoristiti činjenicu da u prvom kolu igraju protiv ozljedama i suspenzijama načetog grčkog kluba. Jedan od onih koji neće igrati je i Marko Livaja koji je suspendiran nakon onog suludog i nepotrebnog udaranja u play-offu.

Ajax po tradiciji bilježi odlične rezultate u nizozemskoj Eredivisie i ova momčad definitivno ima potencijala da se bori za prve dvije pozicije u grupnoj fazi. Premda su Bayern i Benfica favoriti za prolazak dalje, Ajax, koji je odlično trgovao preko ljeta, ima snagu da nekome pomrsi planove. Što se tiče AEK-a, u ovoj konkurenciji, oni ipak teško mogu dalje od posljednjeg mjesta.

Young Boysi su izbacivanjem Dinama iz kvalifikacija ušli u elitno nogometno natjecanje te ih čeka ogled s Manchester Unitedom. Nisu nas oduševili Švicarci u dva ogleda u Bernu i Zagrebu, no prošli su dalje, zasluženo i sada moraju biti spremni na puno zahtjevnije izazove.

Protiv Dinama, Švicarci su većinom dugim loptama tražili svoje visoke napadače i na taj način htjeli doći u zadnju trećinu. Hoće li to isto moći protiv Manchester Uniteda, teško je reći, ali u ovom dvoboju ne bismo trebali očekivati pretjerano lijep nogomet. Domaćima bi i remi bio dobar, a svjesni smo da kontrolirani nogomet Jose Mourinha nije takav da će gosti juriti po terenu i ganjati rezultat.

Ogled Viktorije Plzen i CSKA Moskve vjerojatno je najteži za prognozu jer je riječ o doista dvije izjednačene momčadi. Domaći su složeni od većinom čeških igrača i tek ponekog Slovaka što ih čini vjerojatno jedinstvenim u ovogodišnjoj Ligi prvaka. Što se tiče CSKA, njihov početak u Ruskoj Premierligi nije obećavajuć te su tek u posljednja dva kola uspjeli spojiti dvije pobjede.

U redovima CSKA igra i Nikola Vlašić, na posudbi iz Evertona, a prema njegovim riječima oduševljen je novim klubom i pozicijom u veznom redu. Ruski klub u posljednje vrijeme odlučio se za drastično pomlađivanje te su od 31 igrača koje ima na raspolaganju trener Viktor Gončarenko, samo dvojica starija od 30 godina i tek šestorica od 25 godina.

Vrlo neizvjestan dvoboj mladosti CSKA i Viktorije Plzen sastavljene od domaćih igrača. Iako to još nije sigurno, najvjerojatnije u današnjem ogledu neće biti Kristijana Bistrovića, mladog hrvatskog veznjaka koji se odlično snašao u redovima CSKA ove sezone. Susret s početkom u 21 sat sudi Francuz Benoit Bastien.

Liga prvaka, 1. kolo:
Ajax - AEK (18.55)
Šahtar - Hoffenheim (18.55)
Benfica - Bayern (21.00)
Manchester City - Lyon (21.00)
Real Madrid - Roma (21.00)
Viktoria Plzen - CSKA Moskva (21.00)
Young Boys - Manchester United (21.00)
Valencia - Juventus (21.00)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!