Tenis

Francuzi čestitali boljem, opraštali se od reprezentacije, tenisa i Davis Cupa

Mihaela Bradovski • nedjelja, 25.11.2018.
Francuzi čestitali boljem, opraštali se od reprezentacije, tenisa i Davis Cupa
Foto: FaH

Francuzi su nakon poraza u finalu od Hrvatske bili ogorčeni, ne zbog poraza već zbog promjena u formatu Davis Cupa koji ne podržava najveći dio teniskog svijeta i navijača...

Izbornik francuske teniske reprezentacije na službenoj konferenciji za medije uputio je čestitku Marinu Čiliću i ostatku društva, apostrofirajući kako je njegova izabrana vrsta izgubila od boljeg protivnika. Zajedno sa svojim igračima prvi je otišao do hrvatske svlačionice i tamo sportski čestitao novim prvacima.

"Izgubili smo od boljeg tima. Uništili su nas, nisu nam dali priliku niti za jedan break. Dali smo sve od sebe kako bismo bili na ovom nivou s Hrvatskom. Otišli smo u svlačionicu čestitati im na naslovu, smatram da su divni pobjednici i da ovo apsolutno zaslužuju."

Pobjeda Marina Čilića za treći, presudni bod po mnogočemu će ostati upisana kao posljednja. Posljednja u ovom formatu Davis Cupa, posljednja Yannicka Noaha na francuskoj klupi, posljednja za Lucasa Pouillea u reprezentativnom dresu, posljednja pred užarenom, navijačkom atmosferom. Francuzi sve ove dane nisu štedjeli s iskrenim komentarima na račun Davis Cupa kakav će se igrati od iduće godine, a priča se nastavila i nakon današnjeg meča.

"Ovo je bila moja posljednja konferencija za medije, tenis je gotov za mene. Za vrijeme službene večer otišao sam do predsjednika ITF-a Davida Haggertyja i u lice mu rekao da me ovo što radi čini izrazito bijesnim. Zaista se nadam da ovo natjecanje više neće nositi ovo ime, Davis Cup. Igrati na dva dobivena seta nije Davis Cup. Igrati na neutralnim terenima nije Davis Cup", izjavio je francuski izbornik te ogorčeno dodao:

"Kolika je cijena toga da se skupljač loptica ima prilike približiti igraču poput Pouillea i rukovati se s njim? Koliko koštaju takvi trenuci? Kolika je cijena jednog sna? To se neće dogoditi na mjestima poput Singapura. Znam da je tamo novac, ali tako nečega sigurno neće biti."

Od reprezentacije se oprostio i današnji Čilićev protivnik, Lucas Pouille koji je kratko objasnio:

"Prošle godine plakao sam od sreće, danas od tuge. Sigurno neću promijeniti svoje mišljenje, ovo je zadnji put da sam nastupao u Davis Cupu."

Svoje mišljenje s okupljenim novinarima podijelili su i Pierre-Hughes Herbert koji se "iskreno nada da novi format natjecanja neće uspjeti i da će se Davis Cup vratiti na ono što je sva ova desetljeća bio", dok je njegov partner iz parova Nicolas Mahut dodao: "Prihvatiti ovakvu reformu zbog novca je nedostatak respekta prema ovom sportu. Bilo je i drugih opcija."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!