Košarka

Srbija neočekivano poražena u Izraelu, Francuzi osigurali put u Kinu

Branimir Korać, Petar Jenjić • petak, 30.11.2018.
Srbija neočekivano poražena u Izraelu, Francuzi osigurali put u Kinu
Foto: EPA

U europskom dijelu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo na rasporedu su bili susreti u skupinama K i L, a iznenadili su Izraelci koji su svladali Srbiju i tako zakomplicirali situaciju u skupini...

Skupina K

Francuska je peta europska reprezentacija koja je osigurala nastup na Svjetskom prvenstvu u Kini. Francuzi su nastup osigurali pobjedom u gostima kod Češke s glatkih 79:65. Ovo je Francuzima četvrti uzastopni nastup na svjetskim prvenstvima, a protiv Čeha pobjedu su osigurali u završnici susreta serijom 18:0 s kojom su zaključili dvoboj i slavili 79:65. Zadnje četiri minute domaćin nije ubacio niti poen i nije imao šanse za pobjedu s takvim finišom.

"Bila mi je ovo prva utakmica u dresu reprezentacije i jedva sam čekao početak. Bio je pravi užitak, imao sam veliku podršku od strane stručnog stožera i ljudi oko reprezentacije. Nije problem igrati s ovim dečkima, to je skupina marljivih, nesebičnih i jako dobrih igrača", rekao je Amath M'Baye.

M'Baye je ubacio 18 poena uz pet asistencija, a Paul Lacombe dodao je 15 poena. Na drugoj strani Vojtech Hruban dodao je 20 poena i osam skokova dok je Jakub Širina dodao 11 poena i pet asistencija.

Zanimljivo je bilo u Espoou gdje je Finska ugostila Rusiju koja je slavila u produžetku 77:75. Finci su vodili uoči zadnje dionice s dvoznamenkastom prednosti, ali Rusi su se vratili, imali i napad za pobjedu u regularnom dijelu, ali Dmitrij Kulagin nije pogodio. Odluka je pala u dodatnih pet minuta, a tamo je Rusija bila uspješnija.

Predvodio ju je upravo Kulagin s 26 poena i sedam skokova, a kod Finaca Shawn Huff ubacio je 24 poena uz pet skokova.

U debiju novog izbornika Vedrana Bosnića, Bosna i Hercegovina upisala je poraz protiv Bugarske. Rezultatski taj susret nije imao poseban značaj za BiH koja je otpala iz igre za plasman na Svjetsko prvenstvo, ali odigrala je solidnu utakmicu i namučila Bugare koji se i dalje bore za SP.

Na kraju je Božidar Avramov kod Bugara ubacio 20 poena (5/9 trica), Aleksandar Janev dodao je 14 poena, a Stanimir Marinov 13 uz osam skokova i pet asistencija. Kod BiH Miralem Halilović ubacio je 20 poena uz devet skokova, a po 17 poena dodali su Edin Atić (pet skokova, sedam asistencija) i Emir Sulejmanović (16 skokova).

Rezultati:
Češka - Francuska 65:79
Finska - Rusija 75:77 (produžetak)
Bugarska - Bosna i Hercegovina 89:82

Ljestvica:
1. Francuska 8-1
2. Češka 7-2
3. Rusija 5-4
4. Finska 4-5
5. Bugarska 4-5
6. BiH 2-7

Skupina L

Košarkaši Srbije poraženi su na gostovanju kod Izraela sa 83:74 te se doveli u nešto težu poziciju pred nastavak kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Na gostovanju u Tel Avivu Orlovi su podbacili, imali su ukupno 22 izgubljene lopte te su pali na omjer 5-4, dok ih u ponedjeljak čeka utakmica protiv Grčke.

Vodio je domaćin većim dijelom utakmice, ali Srbija se uspijevala vratiti u igru. Tako je dvije i pol minute prije kraja Miroslav Raduljica izjednačio na 74:74, međutim, do kraja utakmice gosti nijednom nisu uspjeli poentirati, naspram devet koševa koliko je zabio domaćin.

Guy Pnini s 18 koševa i Jake Cohen s 14 koševa bili su najbolji kod Izraelaca. Goste je predvodio Dragan Milosavljević sa 17 poena, dok je Marko Simonović dodao 13 koševa.

Grci su jedina neporažena reprezentacija ovih kvalifikacija nakon što su u dvoboju onih koji su već izborili vizu za Kinu svladali Njemačku. "Teška utakmica kao što smo i očekivali. Imali smo vrlo malo vremena za pripremu, ali bilo nam je vrlo bitno da upišemo novu pobjedu", rekao je veteran Ioannis Bourousis.

Bourousis je upisao 25 poena i sedam skokova, a Giannoulis Larentzakis dodao je 19 poena i pet skokova. Kod Njemačke Robin Benzing završio je s 27 poena, a Ismet Akpinar dodao je 13.

Rezultati:
Izrael - Srbija 83:74
Grčka - Njemačka 92:84
Estonija - Gruzija 73:80

Ljestvica:
1. Grčka 9-0
2. Njemačka 8-1
3. Srbija 5-4
4. Gruzija 4-5
5. Izrael 4-5
6. Estonija 2-7

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!