Rukomet

Rukometašice bez pritiska otvaraju EP protiv Španjolske

Jan Šneler • subota, 01.12.2018.
Rukometašice bez pritiska otvaraju EP protiv Španjolske
Foto: FaH

Hrvatska ženska rukometna reprezentacija odigrat će prvi susret na Europskom prvenstvu protiv Španjolske, a ne treba pretjerano isticati tko ima status favorita...

Odličan posao hrvatske rukometašice napravile su pod vodstvom Nenada Šoštarića. Sam plasman na Europsko prvenstvo u Francuskoj već je veliki uspjeh, a sve iznad toga bit će nevjerojatno postignuće. Treba biti do kraja iskren i reći kako je Hrvatska najmanje kvalitetna selekcija u iznimno teškoj grupi u kojoj su još Španjolska, Mađarska i Nizozemska.

Upravo protiv Španjolske Hrvatska će otvoriti Europsko prvenstvo. Očekivanja su jasna, potpuno realna i upravo zato hrvatske rukometašice mogu nastupiti u Montbeliardu bez ikakvih imperativa i nerealnih ambicija. Ovo će biti veliko iskustvo za rukometašice, jedan od prvih koraka na putu prema pomlađivanju reprezentacije i pripreme za neka buduća natjecanja.

U najavi susreta, izbornik Šoštarić rekao je kako su se iznimno dugo pripremali za prvi susret jer je jasno kako otvaranje nudi ne samo angažman na igračkom, već i psihološkom planu.

"Pripreme za prvu utakmicu koje nose psihološku težinu sveli smo na čitav prošli tjedan. Krenuli smo s promatranjem njihovih videa s pripremnog turnira. Španjolska igra jednu agresivnu 6-0 zonu, tražili smo varijantu s kojom ćemo ih raširiti, s kojima ćemo moći naći varijantu kojom ćemo pucati između njih, a ne preko njih jer nemamo klasičnih pucačica", rekao je Šoštarić.

Recept je jasan. Hrvatska će pokušati igrati agresivno u obrani, nastojati s kontrama i polukontrama postići lake pogotke i pokušati ući u posljednjih petnaestak minuta u nekom prividnom egalu. Jasno, to je najlakše napisati ili izreći, a izuzetno teško izvesti, pogotovo protiv iskusne i kvalitetne momčadi kao što je Španjolska.

Jedno je ipak sigurno. Ako Hrvatska pokaže onu borbenost kao u kvalifikacijama, ako igračice fizički potroše svaki atom snage i na tom planu budu odlične, svi u stožeru bit će zadovoljni. Pobjedu nitko ne očekuje, možda priželjkuje, ali kvalitetan angažman i pošteno odigrano natjecanje bilo bi nevjerojatno iskustvo i svakako vrijedno za ono što Šoštarić planira za budućnost reprezentacije.

Utakmica je na rasporedu u 18 sati.

Europsko prvenstvo u rukometu (ž), 1. kolo:
Hrvatska - Španjolska (18.00)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!