Rukomet

Norvežanke prvi put nakon 2000. godine bez finala, Nizozemke i Rumunjke idu dalje

Mihaela Bradovski • četvrtak, 13.12.2018.
Norvežanke prvi put nakon 2000. godine bez finala, Nizozemke i Rumunjke idu dalje
Foto: EPA

Nakon što su i u skupini 2 odigrani svi susreti posljednjeg kola, poznati su polufinalni parovi Europskog prvenstva za rukometašice. Nizozemke su uzele prvo mjesto i igrat će protiv Francuskinja, a Rumunjska s drugog mjesta ide na Rusiju...

Do posljednjeg susreta u skupini 2 matematički je sve bilo otvoreno. Na kraju je Nizozemska očekivano slavila protiv Njemačke i zauzela prvo mjesto u skupini te tako bez polufinala ostavila Norvešku. Razveselilo je to i Rumunjke koje s drugog mjesta odlaze u borbu za odličja.

Upravo Norvežanke mogu biti najrazočaranije. Zadnji put još 2000. godine nisu bile u finalu EP-a, a nakon toga svaki put bile su u borbi za titulu, šest puta je i osvojile te izgubile samo dva puta u završnom susretu i to 2002. protiv Danske i 2012. protiv Crne Gore.

Mađarska - Rumunjska 31:29 (17:17)

Treće kolo skupine 2 Europskog prvenstva umalo je bilo pogubno za rukometašice Rumunjske. Nakon 29:31 poraza od Mađarske za potvrdu prolaska dalje morale su čekati ishod dvoboja između Njemačke i Nizozemske.

Da stvar bude gora, u polufinalu će na najvećeg favorita Prvenstva morati bez svoje najbolje pojedinke Neagu koja je zbog ozljede koljena desne noge ranije završila susret.

Mađarska je s druge strane, nakon norveške pobjede protiv Španjolske, izgubila sve realne šanse za polufinale, a iako u konačnici nije uspjela ugrabiti niti dvoboj za petu poziciju, večeras je otkrila dio rumunjskih slabosti, baš poput Nizozemske dva kola ranije.

Samo otvaranje susreta nije dalo naznake da će konačni rezultat pripasti pod rubriku iznenađenja, no strpljivom igrom u napadu i uz raspoloženu Kiss na vratima mađarska je vrsta do odmora uspjela poravnati na 17:17.

Najveći korak prema ovoj pobjedi napravile su mađarske rukometašice u periodu od 36. do 42. minute 5:0 serijom, a nakon što su uspjele izdržati u plusu protivnički niz, otvorile su si vrata prema drugom uzastopnom slavlju.

Eva Kiss skinula je 13 rumunjskih pokušaja dok su po šest zgoditaka u mađarskom dresu postigle Schatzl i Hafra. Kod Rumunjki još je jednom najbolja bila Neagu, koja je do ozljede postigla devet pogodaka, no za više je izostao i bolji dan vratarskog para koji je skupio zajedničkih pet obrana.

Španjolska - Norveška 26:33 (17:18)

Norveške rukometašice nešto su ranije s 33:26 slavile protiv Španjolske, i iako na kraju natjecanja u skupini 2 imaju isti broj bodova kao i Rumunjke, presudio im je poraz iz međusobnog dvoboja.

Španjolska pak ostaje jedina reprezentacija, a gledajući obje skupine, koja ovu drugu rundu Eura završava na nuli. Protiv Norveške su odigrale dva potpuno različita poluvremena.

Prvo, u kojem su oduševile 5:0 serijom u četiri minute za 7:4 vodstvo nakon 10 minuta igre, i drugo u kojem su Norvežanke u potpunosti zagospodarile terenom.

Na ulasku u posljednju četvrtinu susreta norveške su reprezentativke tako stigle na prag dvoznamenkaste razlike, što su i ostavile šest minuta prije kraja preko Brattset. Do kraja su tek Martinez i Monserrat s dva pogotka uspjele ublažiti poraz.

Norveške napade predvodila je Oftedal s osam zoditaka. Stopostotna je susret završila Španjolka Lopez Jimenez koja se u listu strijelaca upisivala pet puta.

Nizozemska - Njemačka 27:21 (13:11)

Posljednje su na teren izašle rukometašice Nizozemske i Njemačke i već se na samom startu dvoboja vidjelo koja reprezentacija pretendira na prvo mjesto u skupini i nastup u polufinalu.

Povukle su tada, u periodu od treće do devete minute Van der Heijden te Dulfer i Polman, svaka s dva zgoditka, za prvu veću seriju na susretu, a potonja je igračica na sredini drugog dijela poentirala za 20:15 i mirniji ulazak u završnicu.

Koliko su Njemice dobile obranama odlične Dinah Eckerle (15) toliko su izgubile zahvaljujući nepripremljenim šutevima na drugoj strani terena, a posebno se u tome isticala Alicia Stolle s učinkom 1/9.

Nizozemke su pak grupnu fazu Prvenstva okončale slavljem u kojem su po šest golova postigle već spomenute Polman i Dulfer.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!