Nogomet

Kalkulacije: Puno toga otvorenog uoči zadnjeg kola, nekima ni 12 bodova možda neće biti dovoljno

Jan Šneler • četvrtak, 13.12.2018.
Kalkulacije: Puno toga otvorenog uoči zadnjeg kola, nekima ni 12 bodova možda neće biti dovoljno
Foto: EPA

Na rasporedu su susreti šestog kola Europske lige, a nepotrebno je isticati koliko će današnje utakmice biti uzbudljive. Činjenica da postoji mogućnost da momčadi s 12 bodova ispadnu iz natjecanja govori o izjednačenosti pojedinih skupina...

Skupina A

U skupini A poznati su putnici u sljedeću fazu natjecanja, no još je nejasno s koje pozicije će Bayer Leverkusen i Zürich ići u nokaut fazu. Prednost ima Bayer koji ima bod više i bolji međuosobni omjer. Njemačka momčad gostuje kod AEK Larnace, dok će Zürich ići u goste Ludogorecu.

Iako su obje momčadi vrlo nezgodne na svom terenu, činjenica da su već ispale iz natjecanja značajno bi mogla utjecati na njihovu motivaciju. Bilo bi svakako iznenađenje kada Bayer ne bi zadržao prvu poziciju na tablici.

Skupina B

U ovoj skupini nas očekuje vrlo uzbudljiva završnica. Samo je Red Bull Salzburg siguran s 15 bodova i osvojenim prvim mjestom. Upravo protiv njih igrat će drugoplasirani Celtic koji ima devet bodova. Treći RB Leipzig ima tri boda manje od Celtica, ali bolji međusobni omjer protiv Škota te bi trebao na svom terenu slaviti protiv Rosenborga.

Iako bi u Salzburgu sigurno voljeli da uz njih dalje prođe RB Leipzig, teško je očekivati da će Celtic propustiti na svom terenu osvojiti barem bod i osigurati prolaz dalje. U svakom slučaju, vjerojatno je da do posljednjih minuta nećemo znati konačni poredak.

Skupina C

Niti u skupini C nije sve do kraja sigurno, dapače još uvijek sve momčadi mogu izboriti plasman dalje. Točnije, tri momčadi mogu još izboriti prolaz (Slavia Prag, Kopenhagen i Bordeaux), a Zenit je već osigurao prvo mjesto. Česi imaju odličnu priliku na svom terenu osvojiti barem bod protiv Zenita. Naime, u slučaju remija, Slavia bi prošla dalje kao drugoplasirana.

Ako Slavia izgubi od Zenita, Kopenhagen i Bordeaux morali bi doći do pobjede u međusobnom ogledu i prošli bi dalje. Kopenhagen bi prošao zbog većeg broja bodova, dok bi Bordeaux prošao zbog boljeg omjera s češkim klubom. Ipak, realna opcija je prolazak Slavije Prag.

Skupina D

U ovoj nama vrlo dobro poznatoj skupini sve je jasno. Dinamo je osigurao prvo mjesto, dok je Fenerbahče sigurno drugi. Poznavajući prilike u Trnavi i motiviranost slovačkih igrača, ne bi bilo iznenađenje da Spartak dođe do pobjede protiv vrlo neuvjerljivog Fenerbahčea. Pobjeda bi bila lijep šlag na tortu vrlo pristojne sezone za slovačkog prvaka.

Skupina E

Slično kao u prethodnoj skupini, ovdje je također sve poznato. Prvi je Arsenal, drugi Sporting i premda je moguće da ta dva kluba završe s jednakim brojem bodova, prednost imaju Topnici zbog boljeg omjera. Arsenal će na svom terenu dočekati azerbajdžanski Qarabag, dok će Sporting dočekati ukrajinsku Vorsklu.

Skupina F

U ovoj skupini Betis je osigurao prolaz dalje, a možemo slobodno reći i prvo mjesto jer na gostovanju kod Dudelangea ne bi smio kiksati. Što se tiče drugog mjesta, tu će se voditi velika borba između Olympiakos i Milana. U prvom susretu, Milan je slavio s 3:1 te ima trenutno tri boda prednosti ispred Grka. Olympiakos mora danas slaviti s minimalno dva pogotka razlike kako bi uspio proći dalje u sljedeću fazu natjecanja.

Iako teren u Pireju je vrlo vruć te Olympiakos ima šanse za pobjedu, teško je očekivati da će Milan propustiti ovako veliku prednost.

Skupina G

Definitivno jedna od najneizvjesnijih skupina. Villarreal i Rapid Beč imaju po sedam bodova, Rangersi šest, a Spartak Moskva pet. Dvije vodeće momčadi imaju minimalnu prednost jer posljednje kolo dočekuju na svom travnjaku - Villarreal Spartak, a Rapid će dočekati Rangerse.

Španjolci najbolje stoje jer im je dovoljan remi protiv Spartaka za prolaz dalje (imaju bolji omjer s Rapidom). Ipak, u drugom susretu moglo bi biti puno više uzbuđenja. Rangersi su se ove sezone pokazali kao prilično neugodan protivnik i Rapid neće imati nimalo lagan posao. Rapidu je također dovoljan remi, ali njihov posao bit će značajno teži od onog koji predstoji Villarrealu koji je u sličnoj poziciji.

Skupina H

Još jedna od onih skupina u kojoj nema prave natjecateljske draži. Eintracht je sigurno prvi, Lazio drugi i upravo njihov međusobni ogled gledat ćemo večeras u Rimu. U drugom susretu, posljednji Marseille će ugostiti Apollon Limassol. Francuzi će svakako htjeti s pobjedom zaključiti nastup u Europskoj ligi jer bi veliko razočaranje bilo za prošlogodišnjeg finalista da okonča natjecanje na posljednjem mjestu skupine bez pobjede.

Skupina I

Slično kao u skupini G, ovdje sve momčadi mogu proći dalje. Genk ima osam bodova i dovoljan mu je bod protiv Sarpsborga koji je na posljednjem mjestu s pet osvojenih bodova. Belgijci nastupaju na domaćem terenu i svakako su favoriti u današnjem ogledu te je realno za očekivati da dođu do sva tri boda. U drugom susretu, Bešiktaš će ugostiti Malmö. Turci imaju bod više od Šveđana te im je remi dovoljan za prolaz. Malmö mora slaviti na gostovanju i očekuje ga vrlo težak susret.

Postoji opcija da Bešiktaš remizira s Malmöom, a Sarpsborg slavi protiv Genka. U tom slučaju te Bešiktaš, Genk i Sarpsborg imali bi po osam bodova te bi dalje išli Bešiktaš kao prvoplasirana i Sarpsborg kao drugoplasirana momčad. Ipak, taj scenarij je najmanje realan te treba očekivati prolaz Genka i Bešiktaša.

Skupina J

U ovoj skupini sigurno je samo kako je Akhisarspor ispao iz natjecanja. Preostale tri momčadi (Krasnodar, Sevilla, Standard Liege) imaju šanse za plasman s time da najbolje stoji ruski klub koji ima 12 bodova. Sevilla i Standard imaju po devet bodova. Sevilla će na svom terenu ugostiti Krasnodar i jasno je da Španjolci idu po pobjedu. U drugom ogledu, Standard mora doći do slavlja u gostima kod Akhisarspora. Turci se nisu proslavili u ovom natjecanju i nemaju još niti jedan osvojeni bod.

S obzirom na motiviranost Seville i Standarda, logično je za očekivati da natjecanje sve tri momčadi završe na 12 bodova te će na scenu stupiti međusobni omjer. Tu pak počinje pravi zaplet jer bi u tom slučaju sve tri momčadi imale po dvije pobjede i dva poraza u međusobnim ogledima te bi trebalo računati gol razliku. S obzirom na to da je teško računati gol razliku kada jedna utakmica nije odigrana, trenutno stanje je sljedeće: Krasnodar ima gol razliku 6:3, Sevilla 6:4, a Standard 5:7. Sevilla bi trebala slaviti sa šest pogodaka razlike kako bi Standard uspio proći dalje u slučaju da svi imaju po 12 bodova. Ipak, Sevilli je dovoljna minimalna pobjeda i u tom slučaju bila bi na prvom mjestu.

Skupina K

U skupini K, Dinamo Kijev je osigurao prvo mjesto, a Jablonec će definitivno natjecanje završiti na posljednjem mjestu. Ipak, za drugo mjesto će se voditi prava borba. Rennes na svom terenu dočekuje Astanu. Francuzi imaju dva boda manje od Kazahstanaca te je jasno da Astani remi u potpunosti odgovara. Astana je u puno boljem položaju jer im je nacionalno prvenstvo završeno te se mogu isključivo posvetiti ovom susretu. S obzirom na rezultate Rennesa ove sezone, ne bi bilo iznenađenje kada bi Astana uspjela doći do boda.

Skupina L

Chelsea je osigurao prvu poziciju u skupini L i danas će ići u goste mađarskom MOL Vidiju. MOL ima šest bodova, jednako kao i BATE Borisov koji gostuje kod Paoka koji ima tri boda. Slično kao u skupini J, mogli bismo vidjeti u ovoj skupini situaciju u kojoj tri momčadi imaju isti broj bodova.

Chelsea bi morao svladati MOL, a Paok BATE te bi te tri momčadi imale po šest osvojenih bodova. Identično kao i u skupini J, u tom slučaju te tri momčadi imale bi jednaki međusobni omjer, no u pogledu gol razlike prije današnjeg ogleda situacija je sljedeća. BATE ima gol razliku 5:4, Paok 4:4, a MOL 3:4. Jasno je da Paoku treba minimalna pobjeda protiv BATE-a i poraz MOL-a od Chelseaja te bi prošao kao drugoplasirana momčad dalje. U slučaju da izgubi od Chelseaja, MOL ostaje bez ikakvih šansi za prolaz dalje.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!