Rukomet

Ruskinje potvrdile status favorita i preko Rumunjske otišle do finala

Mihaela Bradovski • petak, 14.12.2018.
Ruskinje potvrdile status favorita i preko Rumunjske otišle do finala
Foto: EPA

Prvi polufinalni dvoboj Europskog prvenstva, onaj između Rusije, koja je u grupnim fazama pokazala najviše, i Rumunjske, kojoj su se za prolazak u završnicu morali poklopiti i rezultati drugih utakmica, završio je pobjedom ruske vrste. Ruskinje će u borbu za zlato nakon 28:22 slavlja...

Rusija - Rumunjska 28:22 (16:15)

Prema do ovog polufinalnog susreta prikazanom od ruskih se reprezentativki očekivalo da protiv Rumunjske, koja je ostala bez svoje najbolje igračice Cristine Neagu, one budu te koje će kontrolirati rezultat, pa makar bila riječ tek o minimalnom vodstvu.

Imale su Ruskinje tih +1 u 10. minuti, kada je šut Anne Sen, a brzine 106 kilometara na sat, pronašao put do rumunjske mreže, no gledajući čitavih prvih pola sata Rumunjke su bile te koje su ostavile blago bolji dojam.

Do izražaja je to posebno došlo u periodu od 14. do 17. minute kada su u nizu pogađale Chiper i dva puta Dragut za tri pogotka prednosti, odnosno 9:6, najveće vodstvo u dotadašnjem dijelu susreta bilo koja dva sastava.

Ruskinje nisu gubile glavu, zadržale su mirnoću te su malo po malo, preko dvije mini-serije pet minuta prije odlaska na odmor još jednom uhvatile izjednačenje. Uslijedio je period igre pogodak za pogodak, a onda u samom finišu i preokret.

U tom je prvom dijelu najbolja na terenu bila Anna Vjahireva sa osam pogodaka iz devet pokušaja. Točno polovicu ruskih pogodaka postiglo je desno krilo Jevgenija Trefilova u poluvremenu koje je završilo 16:15 u korist njegovih izabranica.

Sjajna Vjahireva još se raspoloženija vratila s predaha te je u minutu i pol drugog dijela postigla još dva zgoditka, otišla na vlastitih 10, a Rusiji donijela 18:15. Nekoliko napada kasnije upisala je asistenciju za Sen i s četiri zgoditka prednosti ruska se vrsta našla tamo gdje je priželjkivala biti i ranije - na razlici kod koje više nema potrebe juriti.

I upravo nakon tog pogotka Sen na idući, s bilo koje strane, čekalo se četiri minute, uz puno pogrešaka, blokiranih udaraca, a krenula su i isključenja. Rumunjske su rukometašice pokušavale čim prije nadoknaditi zaostatak, znajući da sve osim njihove brze reakcije samo odnosi vodu na ruski mlin, no ta im nastojanja nisu pošla za rukom.

Objektivno kvalitetnije Ruskinje su do kraja susreta mirno plovile prema finalnom dvoboju.

Vjahireva s konačnih 13 pogodaka iz 17 pokušaja nije imala ozbiljne konkurencije; prva do nje, Sen, postigla je četiri zgoditka, a toliko je puta precizna bila i Dragut kod Rumunjske. Anna Sedojkina skupila je devet obrana.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!