Rukomet

Francuskinje protivnice Rusiji u borbi za titulu, Nizozemska bez prave šanse

Mihaela Bradovski • petak, 14.12.2018.
Francuskinje protivnice Rusiji u borbi za titulu, Nizozemska bez prave šanse
Foto: EPA

Poznat je finalni par Europskog prvenstva za rukometašice. Nakon Rusije najvažniji susret Eura izborile su i domaće reprezentativke. Francuskinje su protiv Nizozemske zasluženo slavile s 27:21...

Nizozemska - Francuska 21:27 (11:12)

Šutom brzine 102 kilometara na sat s linije sedam metara Nizozemska je otvorila polufinalni dvoboj protiv domaćina Prvenstva Francuske. Snaga koju je prilikom tog pogotka pokazala Lois Abbingh gotovo da je ostalo jedino nizozemsko "pokazivanje mišića" sve do završnih sedam minuta prvog dijela.

Minimalno vodstvo koje su držale do sedme minute istopilo se u četiri naredna francuska napada koje su u sigurne pogotke realizirale Edwige, Dembele Pavlović, Nze Minko i Lacrabere.

Francuska je tako, na oduševljenje punih tribina pariške AccorHotels Arene, povela sa 6:3, a nekoliko minuta kasnije stigla je i do +4.

Činilo se tada kako je Francuskinjama otvoren put prema zaključivanju prvog dijela prema njihovim željama, no još jedan snažan šut Nizozemki, ovoga puta Groot iz kontranapada, i zaliha pogodaka koju su ostvarile je prepolovljena.

Točku na i prvog dijela postavila je Malestein pogotkom s desnog krila. U tih prvih pola sata, koje je Francuska dobila s minimalnih 12:11, na jednoj se strani istaknula upravo stopostotna Malestein s četiri pogotka, a jednako toliko postigla je i Francuskinja Nze Minko.

A da je domaću vrstu teško zaustaviti kada za nijansu više stisnu i dodaju gas potvrda je stigla i nedugo nakon početka drugog dijela. Nizozemski pogodak za 14:14 poslužio je Francuskinjama kao motiv da se pokrenu što se kroz nekoliko narednih minuta odrazilo i na sam rezultat.

Baš kao i u prvom dijelu, 4:0 serijom odvojile su se na komotniju razliku, a ovoga je puta s dva uzastopna pogotka povukla Dembele Pavlović. Ista igračica zaslužna je i za odlazak na pet razlike gotovo na polovici drugog dijela.

A kada su izabranice Oliviera Krumbholza otišle na +8 preko Flippes sedam minuta prije kraja gotovo svi u dvorani jedva su čekali da susret završi, a započne slavlje.

U redovima poražene ekipe najviše je pogodaka, njih sedam, postigla Abbingh, no ista je igračica i potrošila najviše lopti. Susret je završila sa sedam promašaja. A sedam obrana skupile su zajedno Wester i Duijndam na vratima Nizozemske.

Kod Francuskinja Nze Minko ostala je stopostotna, zaključivši polufinalni dvoboj sa šest pogodaka dok su Glauser (9) i Laynaud skinule 14 protivničkih šuteva.

Iako su i Ruskinje i Francuskinje upisale i nekoliko slabijih susreta, kroz čitavo Prvenstvo ostavile su najbolji dojam, a jedina vrsta koja je mogla ugroziti njihovo finale u konačnici je osvojila peto mjesto.

Finalni dvoboj između Francuske i Rusije na rasporedu je u nedjelju s početkom u 17:30. Prije njih će, u borbi za brončanu medalju, na teren pariške Arene izaći Rumunjska i Nizozemska. Taj se susret igra u 14 sati.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!