Rukomet

Power ranking: Danci kreću s pole positiona, vodeći kvartet ipak iznad ostalih

Branimir Korać • srijeda, 09.01.2019.
Power ranking: Danci kreću s pole positiona, vodeći kvartet ipak iznad ostalih
Foto: EPA

Kao i na prošlim velikim natjecanjima, Sportnet vam i ovaj put donosi popularni power ranking, poredak reprezentacija koji će se tijekom Prvenstva mijenjati sukladno nastupima. Uoči Prvenstva Danci se nalaze na vrhu, a nekako se čini da vodeći kvartet ipak ima prednost u odnosu na ostatak društva...

1. Danska

Danci uvijek imaju momčad za odličje. Međutim znalo im se često događati da kada stvari krenu nizbrdo, ne pronalazi način kako se vratiti u utakmicu. Ovaj put igrat će na domaćem parketu i tu će za nju biti jako važan ulazak u utakmicu što kod domaćina obično i znači prednost jer dovoljno je dobro otvoriti utakmicu, podići navijače i dalje je protivnik taj koji je u problemima.

Na stranu sve to, Danska ima i sjajnu reprezentaciju, vodi je Nikolaj Jacobsen, sjajan stručnjak, pomalo osebujan i tvrdoglav, ali veliki autoritet i taktičar. Nemaju velikih problema s izostancima, nedostaje Kirkelokke na srednjem, ostali glavni aduti su tu. Ne treba zaboraviti da se i finale igra u Danskoj, no do tamo trebaju doći, a s obzirom na dio ždrijeba u kojem se nalaze, to je itekako izgledno.

2. Španjolska

Najiskusnija reprezentacija Prvenstva, što se tiče ovih vrhunskih, te ujedno i aktualni europski prvak. Španjolci su navikli na trofeje, igrači uglavnom igraju u klubovima koji se bore i osvajaju titule, imaju taj pobjednički gard i imaju širinu. Na svim pozicijama su dobro pokriveni, nemaju posebnih slabih točaka i imaju ponovno odličnog izbornika koji je promijenio dijelom igru, ali i donio rezultat u Hrvatskoj.

Fizički su moćni, imaju obrambene specijaliste koji spadaju u sam europski vrh, imaju dobre šutere izvana, kvalitetna krila, dvojicu stabilnih vratara koji možda nisu na Šterbikovoj razini, ali su svejedno vrlo kvalitetni. Na crti je veteran Aguinagalde, u svakom slučaju reprezentacija za respekt i s razlogom su među kandidatima za zlato.

3. Francuska

Nema Nikole Karabatića, nema problema. Didier Dinart ima takvu koncentraciju kvalitete da može jednog Karabatića zamijeniti i svejedno ići na zlato i to kao veliki kandidat. Ono što je kod Francuske najvažnije je da ima takav profil igrača da može tijekom susreta najviše od svih reprezentacija miksati i mijenjati taktičke postavke. Obrana je čvrsta, pokretljiva, elitna, a u napadu imaju takav izbor igrača da se vrlo teško pripremiti za njezinu igru.

Čak će biti i teže pripremiti se za francuski napad bez Nikole koji je nerijetko znao i solirati i usporavati ga. Ova Francuska ima više različitih opcija, možda Claire na srednjem nije svjetska klasa, ali tu je još nekoliko igrača koji to mogu odigrati i Dinart može rotirati do besvijesti i tražiti onih najboljih sedam koji će samljeti protivnika.

4. Njemačka

Krug četiri glavna kandidata za zlato koje dijele doslovno nijanse, za ovaj početak, zaokružuje Njemačka. Nijemci su domaćini, imat će krcatu dvoranu na svojoj strani, takvi su vrlo opasni, ali na zadnja dva natjecanja imali su kikseve. U Francuskoj su izgubili od Katara u osmini finala, u Hrvatskoj su bili neuvjerljivi i potpuno podbacili, a sada su pod velikim pritiskom.

Nekako ostaje i dojam kako se u tamošnjim rukometnim krugovima ne vjeruje previše Prokopu, krenuo je Kretzschmar koji je nedavno upozoravao da Njemačka ne smije zaboraviti nastup u Hrvatskoj, Kraus je oštro kritizirao izbornika zbog izbora vratara gurajući Bittera, bilo je dosta kritika nakon što je otpisao Reichmanna i ostavio samo Groetzkog na lijevom krilu, a i njemački mediji pišu kako Reichmann nije najbolje prihvatio sve to. Prokop je reprezentaciju preuzeo uoči Europskog prvenstva u Hrvatskoj, nakon neuspjeha visio je o niti, ali nije dobio otkaz, a sada se odlučio na kocku.

5. Norveška

Norvežani su najbolji od ostatka društva. Nalaze se u dijelu ždrijeba s Danskom i imaju realne šanse boriti se za polufinale. Hendikep je neigranje Tonnesena koji je trebao biti važan adut, ali ne nedostaje im kvalitete, pa čak i na toj poziciji desnog vanjskog. Imaju dvojicu vrlo dobrih vratara, kapetana Myrhola na crti koji drži obranu, a opasan je i u napadu, Sagosena koji je jedan od najboljih igrača današnjice te Bjornsena, krilo koje u reprezentaciji uvijek briljira.

S Christianom Bergeom iznimno su napredovali, na prošlom Svjetskom prvenstvu dogurali su do finala, a da bi to ovdje napravili, morat će izbaciti vjerojatno Dance što je već teža misija. Možda ne i nemoguća jer se polufinale, ako se u njemu nađu, ipak neće igrati u Danskoj već u Hamburgu.

6. Švedska

Švedska je odmah uz bok Norveškoj i upravo s njom trebala bi voditi bitku o tome tko će u polufinale. Danci se čine jačima i ne bi smjeli biti upitni za prolaz u polufinale. Švedska nije slabija od Norveške, ima čak i veću širinu, možda i najbolji vratarski dvojac na turniru (u tu priču ulaze još Wolff i Heinevetter), no na pripremama je imala dosta problema sa sitnim ozljedama, virozama i definitivno ne dolazi najspremnija na Prvenstvo.

Međutim sreća je za Šveđane da su u takvoj skupini da kroz nju mogu polako podizati formu, a da prođu neokrznuti. Povratak Kima Anderssona i posebno Kima Ekdahla Du Rietza puno će joj značiti.

7. Hrvatska

Hrvatska nakon dugo vremena odlazi na Svjetsko prvenstvo sanjajući medalju, ali bez imperativa za osvajanjem iste. Kod svake smjene generacija postavlja se upitnik kako će netko izgledati, poveći broj igrača oprostio se od reprezentacije nakon Europskog prvenstva prošle godine i ostaje za vidjeti kako će izgledati u ovako zgusnutom rasporedu na Svjetskom prvenstvu. Za podršku igrači Line Červara ne moraju brinuti, Hrvati su već osigurali dovoljan broj ulaznica i bit će igrač više, a sada je sve na igračima da pokažu kvalitetu.

Ova reprezentacija definitivno može svakoga pobijediti i ta pobjeda ne bi predstavljala iznenađenje, ali problem je što isto tako može praktički od gotovo svakoga izgubiti. U dvije utakmice na Croatia Cupu nije se previše toga vidjelo, takvo što se i očekivalo, tako da će tek dvoboj protiv Islanda pokazati što se radilo i kako to izgleda.

8. Mađarska

Mađarska je u kvalifikacijama iznenadila Sloveniju i na Prvenstvo dolazi s nadom da će izboriti drugi krug natjecanja. Švedska je objektivno jača, ali Mađari u ostatku društva imaju što za reći i morali bi do drugog kruga. Okosnicu reprezentacije čine iskusni vratar Mikler koji kada ga krene postaje nesavladiv, sjajni pivot Bence Banhidi kojeg je jako teško čuvati te vanjska linija s dobrim šuterima i odličnim razigravačem Lekaijem.

Na krilima su dosta tanki, imaju čvrstu obranu na granici grube i ako eliminiraju crne rupe u koje nerijetko ulaze, mogu do tog drugog mjesta u skupini. Dancima su izrazito nezgodni, ali baš zato će domaćini biti još oprezniji u međusobnom dvoboju u drugom krugu kada se tamo susretnu, a trebali bi.

9. Island

Islanđani su ostali bez Sigurdssona, međutim i bez njega imaju kvalitetan kadar predvođen odličnim izbornikom. Gudmundur Gudmundsson iza sebe ima sjajne rezultate, kreirao je najveće islandske uspjehe u povijesti i zna kako s ovom reprezentacijom nešto napraviti. I u izostanku Sigurdssona ima dobar izbor na lijevom krilu, dosta će ovisiti o tome hoće li iz Palmarssona izvući maksimum, ali i koliko će utakmica Gustavsson odraditi na visokoj razini.

Island može biti i ugodno, ali i neugodno iznenađenje, ima dobru reprezentaciju, no na posljednjim natjecanjima nikako nije mogao uhvatiti kontinuitet i spojiti nekoliko dobrih utakmica u nizu. Za dobar rezultat na ovom SP-u ne smije imati nikakvih padova.

10. Rusija

Reprezentacija koja vrijedi više nego što pokazuju rezultati, no unatoč nerijetko dobroj igri, na samim prvenstvima joj se dogodi neki "black out". Nema im Atmana koji im dosta znači, no tu je još niz igrača koji mogu odigrati na visokoj razini. U posljednja dva pripremna susreta igrali su protiv Švedska, prvo su upisali težak poraz, a nakon toga su odigrali neodlučeno i pokazali da ipak mogu odigrati kvalitetnije.

Dosta će ovisiti o glavi, najčešće su padali na psihološkom planu, najbolji igrači nisu odigrali u skladu s očekivanjima, ali Eduard Kokšarov tvrdi kako će se to promijeniti i da je Rusija spremna za dobar rezultat.

Vrlo blizu ovim reprezentacijama su i Tunis i Katar koji bi mogli već u sljedećem izdanju ući u Top 10.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!