SP 2019. - Skupina B, 1. kolo, 11.01.2019, 15:30 h
Japan
Japan 29:38 Sjeverna Makedonija
Sjeverna Makedonija

Odličan start Makedonaca, japanska realnost je borba s Bahreinom za bijeg s dna

Branimir Korać • petak, 11.01.2019.
Odličan start Makedonaca, japanska realnost je borba s Bahreinom za bijeg s dna
Foto: FaH

U prvom susretu skupine B Svjetskog prvenstva u Njemačkoj i Danskoj, Makedonija je nadigrala Japan i stigla do prve pobjede. Vrlo visokih 38:29 za odličan start i injekciju samopouzdanja uoči onih težih iskušenja...

Za nas vrlo zanimljiv dvoboj prethodio je susretu između Hrvatske i Islanda. U Münchenu su se sastali Japan i Makedonija, kandidati za jedno od tri mjesta u sljedećoj fazi, posebno se to odnosi na Makedonce.

I iz tabora Makedonije poručivali su kako je to za njih vrlo važna utakmica, možda i ključna u borbi za treće mjesto s obzirom da bi ih pobjeda napunila samopouzdanjem, a poraz ipak bacio daleko unazad. Japan je bio relativna nepoznanica, ima u Daguru Sigurdssonu odličnog izbornika, ali nedostaje mu igračke kvalitete.

U početku susreta to se nije osjetilo, Sigurdssonovi izabranici sasvim korektno otvorili su utakmicu, ali nakon što su ih Makedonci "osjetili" i uštimali obranu, stvari su počele sjedati na svoje mjesto. Makedonija je preuzela kontrolu nad susretom i bez većih problema je održavala.

Serija 4:0 pomogla je Makedoniji da se odvoji na 7:4, razbranio se Borko Ristovski, Kiro Lazarov lakoćom je punio japansku mrežu i Makedonija je rutinski održavala razliku. U završnici prvog dijela pobjegla je i na najviših plus šest dok je na odmor odnijela vodstvo 18:13 uz čak 12 obrana Ristovskog i sedam golova Lazarova.

Japan je nešto bolje ušao u nastavak susreta i s dva gola na startu drugih 30 minuta uspio se spustiti na minus tri, ali brzopleto je odradio naredne minute, Makedonija se vratila na pet razlike i nalet je zaustavljen.

Dugo je prednost Makedonije plesala između četiri i pet razlike dok ta granica nije ponovno probijena sredinom drugog dijela i postalo je prilično izvjesno da će Gonzalesovi izabranici dovršiti posao na željeni način.

Japan je pokušavao nešto brzim i kratkim napadima, ali u tome je griješio, uspio je smanjiti na minus četiri i već 30-ak sekundi kasnije brzopletim reakcijama i nepostojećom obranom dopustio je Makedoniji novo odvajanje.

Nije bilo problema za Makedonce u dovršavanju posla. Potvrdili su da su taktički i fizički puno jači od Japanaca koji imaju brzinu, ali nedostaje im prije svega taktičkog znanja kako bi mogli igrati ravnopravno na ovoj razini i to je ono na čemu će Sigurdsson morati raditi do Olimpijskih igara. Osim toga morat će eliminirati ogromne padove u igri koji su bili vidljivi i u ovom susretu.

Makedonija se pokazala u dobrom svjetlu i Raul Gonzales može biti zadovoljan. Upisana je prva pobjeda i to vrlo bitna pobjeda u borbi za prolazak skupine. Japanska realnost je borba s Bahreinom za izbjegavanje posljednjeg mjesta.

Makedoniju su u ovom susretu predvodili Kiril Lazarov s osam golova i Dejan Manaskov sa sedam, a kod Japana Jin Watanabe postigao je pet pogodaka.

SP 2019. - Skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Japan29:38Sjeverna Makedonija
Island27:31Hrvatska
Bahrein23:33Španjolska
1Hrvatska 5152:115+3710
2Španjolska 5142:114+288
3Island 5137:124+136
4Sjeverna Makedonija 5131:139-84
5Bahrein 5107:151-442
6Japan 5121:147-260

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!