Rukomet

Sportnetov dnevnik: "Sviđa mi se kada dobijem loptom u glavu"

Branimir Korać, Mihaela Bradovski • utorak, 15.01.2019.
Sportnetov dnevnik: "Sviđa mi se kada dobijem loptom u glavu"
Foto: EPA

Još jedan dan je prošao... Sportnetov dnevnik došao... Peti dan mi ćemo pamtiti po razmontiravanju Makedonije uz duboki respekt svima koji su sretni i zadovoljni završili ovaj dan...

Što smo saznali petog dana

Tunis - Čile 36:30 - E sad počinje Prvenstvo i za Tunižane. U prva dva susreta realno nisu imali šanse, sada oni hvataju treće mjesto. Čile je šokirao Austriju, ali, još jednom, nije ta Austrija neki bauk.

Island - Bahrein 36:18 - Islanđani potpuno otpustili kočnicu i našli protivnika po mjeri. Bahrein nije bio ni blizu nastupu u prva dva kola, ali je tukao pošteno.

Mađarska - Katar 32:26 - Mađari kvalitetniji, tu nema dvojbe. Katar polako pada, svi ti strani igrači koji su nosili igru polako ulaze u godine kada više nisu najbolji. Još uvijek je Rivera daleko najjača karika.

Srbija - Brazil 22:24 - Zašto Milosavljev nije od prvog kola na golu? kod Srbije je uvijek psiha bila problematičnija od kvalitete, sada je problem i kvaliteta. Brazil borben, nekoliko jako kvalitetnih igrača, vrlo neugodan. Ne bi se niti Nijemci onako prošetali da se raspored nije baš tako posložio.

Norveška - Austrija 34:24 - Norvežani igraju lijep rukomet, jaki su, jedva čekamo susret s Dancima. Austrija? Najlošija europska reprezentacija na ovom SP-u.

Argentina - Egipat 20:22 - Utakmica za koju smo bili spremni potpisati da će biti s jako malo golova. Borba do kraja, a Egipat je pokazao da može do pobjede i uz slab Hendawyjev dan.

Hrvatska - Makedonija 31:22 - Kada odmaraš Štrleka i Cindrića, ali svejedno razbiješ Makedonce, onda si jak. I nećemo sitničariti, tražiti minuse i dlaku u jajetu, uživajmo. Makedonija previše ovisi o Kiri. Golovima, asistencijama, nema baš neki plan B.

Rusija - Njemačka 22:22 - Rusi već dugo imaju dobru reprezentaciju, ne sjajnu, ali barem dobru, no rezultat je izostajao. Je li ovo vrijeme za pravi rezultat? Njemačka? Ne znamo kako opisati ovaj nastup. Stefan Kretzschmar dobro je rekao: "Njemačka može puno, ali može i kiksati." Da ulijeva neko veliko povjerenje i ne, nakon ovakvog nastupa Groetzkog na obje strane parketa, Reichmann se hvata za glavu.

Danska - Saudijska Arabija 34:22 - Naučili smo da Danska nema milosti prema liliputancima. Saudijska Arabija je ionako kandidat za zadnje mjesto.

Francuska - Koreja 34:23 - Francuzi koliko im treba, kada je zagustilo stisnuli su i pobjegli. Koreja simpatična, trudi se, ali školovanje će potrajati.

Španjolska - Japan 26:22 - Španjolci uživaju u kontroliranom rukometu, bez nekog divljanja i velikog ubrzavanja. Nisu se snašli protiv Japana koji je sve samo ne uobičajena momčad.

Švedska - Angola 37:19 - Kako je Angola svladala Katar?

Peruničić preuzeo odgovornost za poraz

Koliko ste puta srpsku nogometnu ili rukometnu reprezentaciju vidjeli s nekom mentalnom blokadom, nastupom debelo ispod očekivanja... Isto koliko i hrvatsku košarkašku? Otprilike. Događa se to opet, Brazil ju je svladao u vrlo bitnoj utakmici i to ne znali da je Brazil loš već pristup i ulazak Srbije u utakmicu dovoljno su rekli. Uostalom, Nenad Peruničić preuzeo je odgovornost.

"Imali smo priliku okrenuti rezultat, ali nismo uspjeli. Imam najveću odgovornost za ovaj rezultat i preuzimam krivicu na sebe. Očito je da nisam ovu momčad mentalno dobro pripremio za utakmicu. Imali smo mentalnu blokadu, ali nema potrebe propitkivati karakter igrača."

Nikada ne bi pogodili o kojoj reprezentaciji Garralda priča

Da ne znate protiv koga je Čilea igrao, nikada ne bi pogodili slušajući Garraldine riječi i pritom znajući da je ta momčad zabila 36 golova. Riječ je o Tunisu, reprezentaciji koja je imala sve samo ne brzinu i ritam.

"Imali smo puno prilika da se približimo, ali nismo uspjeli uhvatiti Tunis. Igrali su pametno i s puno odličnih kontranapada. Naš napad nije bio dovoljno dobar, ali ponosan sam na svoje igrače, dali su sve od sebe."

Dobra vijest za Hrvatsku, Bahrain fizički totalno pao

Hrvatskoj slijedi Bahrein koji je već dugo vremena na islandski pogon. Naime izbornik Bahreina bio je Gudmundur Gudmundsson kojeg je 2017. godine zamijenio Aron Kristjansson, a sudbina ih je sada spojila u skupini SP-a.

"Nismo bili fizički spremni igrati 60 minuta na visokoj razini. Island je igrao s puno energije, uz dobar napad, a njegov vratar imao je 46 posto obrana, a naši tek 5-6 posto. Teško je tako igrati, a osim toga fizički smo bili potpuno iscijeđeni u drugom dijelu."

Hrvatskoj je upravo Bahrain sljedeći protivnik stoga je taktika jasna, jak ritam i Bahrein neće dugo izdržati.

Već i ptice na grani pjevaju o mađarskoj vanjskoj liniji

Kada Mađare krene vanjski šut, u problemima ste. Upravo to dogodilo se Kataranima koji su bespomoćno gledali kako se mađarski bekovi dižu i zabijaju. Vjerovali ili ne, ukupan mađarski šut bio je na pomalo nestvarnih 89 posto, a s devet metara šutirali su visokih 70 posto. Valero Rivera govorio je o odličnoj momčadskoj igri Mađara, a Lekai je bio bliže ključu pobjede, govorio je o šutu.

"Teška utakmica kao i uvijek, ali igrali smo jako dobro na obje strane parketa. Većinu napada smo realizirali i to je bilo ključno. Imali smo ogroman postotak preciznih šuteva s bekovskih pozicija", rekao je razigravač Veszprema.

Berge složio vrlo jednostavnu taktiku za Austriju

Nastup Austrijanaca na ovom SP-u može proći pod zajednički nazivnik "Papa Štrumf ima li još puno, mi smo umorni". Već nakon Čilea pričalo se o umoru, a bilo je već drugo kolo. Uslijedilo je treće kolo i divljenje Norvežanima kako su super pripremljeni, a Christian Berge ih je nehotice bocnuo i shvatio da su se umorili.

"Bila je to dobra utakmica. Imali smo plan puno trčati cijelu utakmicu. U prvom poluvremenu nismo ostvarili neki veliki rezultat, ali Austrija je bila umorna u drugom dijelu i na kraju smo visoko slavili."

Makedonce nije sredio umor nego Šego

I dok Austrijanci žele samo malo mira i sna, Makedonci će sanjati Marina Šegu. Hrvatski vratar uništio im je i onu malu nadu koja bi se tu i tamo pojavila te su morali priznati ono što smo ionako svi znali - Hrvatska je bolja.

"Ušli smo u utakmicu igrajući sedam na šest jer smo znali da u igri šest na šest nemamo šanse. Imali smo neke prilike, ali Šego je bio nevjerojatan. Pokušali smo zaigrati bolje u drugom dijelu, ali nije bilo dovoljno.", kaže Dejan Manaskov.

Kokšarov razmišlja o novom dvoboju s Njemačkom

Nakon remija 22:22 protiv Njemačke, Eduard Kokšarov spomenuo je kako se možda opet sastanu Rusija i Njemačka. Ne odbacujemo tu mogućnost, ali nekako se čini kao SF.

"Odigrali smo dobru utakmicu pred 13.500 gledatelja. Igrali smo jako dobro i puno toga dobili, mislim da su obje reprezentacije pokazale dobru igru i možda se ponovno susretnu tijekom turnira."

Ako bi se Kokšarovu ispunila želja, značilo bi to da su Rusija i Njemačka došle do polufinala. Treba pitati Francuze, Hrvate i Španjolce što misle o tome.

Argentinci pronašli krivce u sucima

Znali smo da će dvoboj između Argentine i Egipta biti jako čvrst pa i prilično težak za suđenje. Tako je i bilo, dosta čvrste pa i grube igre i Iranci Majid i Alireza nisu imali lagan zadatak. Na kraju su Argentinci bili ti koji su se bunili, što je i logično jer su izgubili.

"Obje momčadi igrale su dobro i na sličnoj razini, ali Egipat je ipak bio bolji. Nisam zadovoljan sa svim našim dosuđenim isključenjima", kaže Manolo Cadenas i nije jedini: "Obje momčadi igrale su na istoj razini, ali suci nisu bili fer. Ne razumijem zašto nam nisu sudili očite sedmerce", dodaje Federico Fernandez.

Argentinac zaradio plavi karton

Grub i ružan prekršaj Frederica Fernandeza u završnici dvoboja Egipta i Argentine mogao bi staviti Argentince u dodatne probleme u nastavku turnira. Naime s obzirom da je dobio plavi karton, nakon pisane izjave o Fernandezu će se očitovati disciplinska komisija koja ga može suspendirati i na više utakmica.

Sve se dogodilo kod rezultata 19:19, Fernandez je grubo startao na Elderu te Iranci nisu previše razmišljali. Nakon tog trenutka za Argentinu ništa više nije bilo isto, krenuli su u poraz.

Šarenilo kod španjolskih trenera, čekamo update kod Raula

Izjava dana by Bjorgvin Pal Gustavsson

Islandski vratar Bjorgvin Pal Gustavsson vjerovali ili ne čak tri puta dobio je loptom u glavu protiv Bahreina. I svidjelo mu se!

"Sviđa mi se kada dobijem loptom u glavu, to me dodatno podigne."

OK.

Kod prvog udarca u glavu isključen je Mohamed Habib. "Bio je to glup šut, ali ne toliko jak. Bio sam ljut uglavnom jer se nije ispričao."

Tri udarca loptom u glavu nikada nije vidio niti Gudmundur Gudmundsson. "Bilo je smiješno, previše, nikada nisam vidio nešto slično."

Potvrđen razlog zašto je Nikolaj Oris napustio nakratko Prvenstvo. Čestitamo!

Medvjedići dobrog srca

Koreja je daleko od konkurentne, gubi redom sve mečeve, ali pobrala je simpatije cijelog svijeta. Donedavno su se neki gledali preko nišana, a danas su zajedno, zbližili su se koliko god je to moguće, uživaju na terenu i raduju se svakom pogotku kao da su napravili ne znam što.

Klan Ri i suigrači iz Južne Koreje danas djeluju kao jedno i kako bi rekla naša urednica rukometa - pa kako ih ne bi simpatizirali kada su kao medvjedići dobrog srca. Da, čak i ova četvorica vojnika iz Sjeverne Koreje.

Hansen vjeruje u poznati danski pritisak s tribina

Mikkel Hansen zna što Danskoj treba kako bi otišla do kraja. Pune tribine i huk s tribina.

"Kroz cijeli turnir treba pritisak navijača. to je pritisak koji kod protivnika stvara stres i to se vidjelo u prva dva kola. Uz pomoć toga protivnik će izgledati lošiji nego što to u biti jest."

Kad Danci huknu s tribina koljena klecaju, bacaju se ručnici u ring, protivnici se raširenih očiju pogledavaju znajući da nemaju što tu tražiti.#riječdana#sarkazam#

Sam protiv svih vs. timski rad

Saudijci zadovoljni nakon danske lekcije

Nekad možete izgubiti, a da budete zadovoljni, a nekad možete izgubiti i 12 razlike, a da ostanete zadovoljni. Saudijci su nakon susreta priznali da im se sviđa Danska i shvatit ćemo to kao da navijaju za Dance do kraja turnira. Izbornik Boris Denič istovremeno se zahvaljivao igračima.

"Prva utakmica na ovom Prvenstvu u kojoj nismo imali imperativ i mogli smo opušteno igrati. Nismo mogli cijelo vrijeme držati ritam s Danskom, ali imali smo dobrih faza i hvala igračima na današnjoj utakmici."

Francuzi zahvalni na susretu s ujedinjenom Korejom, a Korejci se bojali

Francuska je očekivano lako izašla na kraj s Korejom koja je držala priključak 40 minuta i onda pala. Didier Dinart i Kentin Mahe pozitivno su se izražavali o ovoj reprezentaciji niti ne znajući kakva je trema na drugoj strani.

"Prije utakmice bili smo zabrinuti, znali smo da je Francuska najbolja na svijetu. Odigrali smo dobro prvo poluvrijeme, ali u drugom dijelu nismo bili dobri jer smo fizički pali", kaže strijelac krasnog gola Kang Tan.

Od 28 razlike do minus četiri

Japan nije uspio šokirati Španjolsku iako je igrao dobro i bio joj za petama. Bez obzira na poraz Dagur Sigurdsson bio je ponosan.

"Naša najbolja utakmica na turniru. Još prije pet godina igrali smo protiv Španjolske s manje-više istim igračima i izgubili 28 razlike. Ovaj poraz s malom razlikom napunit će nas samopouzdanjem, igrali smo protiv najboljih momčadi svijeta i nismo bili daleko."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!