Rukomet

Sportnetov dnevnik: Crnim vrećama za smeće protiv "špijuna", baby boom stvara probleme izbornicima

Branimir Korać, Mihaela Bradovski • četvrtak, 17.01.2019.
Sportnetov dnevnik: Crnim vrećama za smeće protiv "špijuna", baby boom stvara probleme izbornicima
Foto: EPA

Došli smo do odluke koje će reprezentacije u drugu fazu natjecanja i s koliko bodova. Što se događalo dan prije odlučujućeg, pročitajte u našem dnevniku...

Što smo saznali sedmog dana Svjetskog prvenstva

Angola - Argentina 26:33 - Čvršća i bolja Argentina potvrdila je razmišljanje većine kako će bez prevelike drame preskočiti Angolu. Angola je, čini se, svoju dozu iznenađenja ispucala za ovo Prvenstvo iznenadivši na startu Riverin Katar.

Japan - Island 21:25 - Kako Prvenstvo odmiče, tako je i Japan sve bolji. Dagur Sigurdsson optimist je uoči Olimpijskih igara iduće godine, do tada je dovoljno vremena i sigurno smo da će tamo Japan biti daleko ozbiljniji protivnik. Island je odradio posao razmišljajući i o Makedoniji i to ga je moglo skupo stajati.

Hrvatska - Bahrein 32:20 - Preskočit ćemo Hrvatsku jer ne želimo coprati, uostalom vidjeli ste sve i sami. Dovoljno je reći da smo prezadovoljni nakon četiri kola. Bahrein? Ima sjajnog vratara, ali nema taktičke potkovanosti i prije svega discipline u igri. Ali ima nekog potencijala i mogla bi se posložiti solidna reprezentacija.

Mađarska - Egipat 30:30 - Naučili smo da nikada nećemo naučiti kada je u pitanju Mađarska. Rukomet je to koji ljepotom nikada nije plijenio, ali uvijek smo je vidjeli visoko, no dođe Prvenstvo i ne bude tako. Ovdje je već kiksala protiv Argentine, a nije svladala niti Egipat. Egipćani su ovaj bod proslavili kao naslov prvaka, ljubili su parket, radovali se od srca jer su svjesni da ih jedna pobjeda dijeli od prolaza. A protivnik je slaba Angola.

Katar - Švedska 22:23 - Podosta je igrača Katara u poodmaklim godinama i kada krenu odlaziti, bit će problema. Prvi u redu je Danijel Šarić, on je danas najjači adut ove reprezentacije, ali s 41 godinom prilično je blizu kraju karijere. Ovdje je držao Katar na životu dosta dugo, ali Švedska je na kraju izvukla pobjedu. Šveđani su prvi sa sto posto, ali svejedno moraju punom snagom i u posljednje kolo.

Makedonija - Španjolska 21:32 - Makedonci nemaju širinu za neke veće stvari, ali u prvom dijelu dok je još sve bilo otvoreno, bili su ravnopravni Španjolcima. No nakon što su pali u drugom dijelu, prepustili su se valu i otplovili u poraz. Španjolska ne iznenađuje, ona je stalno ista, stabilna, ne spektakularna, ali pobjeđuje.

Drugo poluvrijeme Angole za popravljanje dojma

Argentina je upisala pobjedu koja joj daje neku nadu u čudo, ali nije baš najizgledniji scenarij. No, ostala je u igri i to je ono što je i htjela uoči završnice grupne faze. Angola se morala zadovoljiti dobrim otporom, a za nešto više, mora smanjiti pogreške.

"Dobro smo krenuli bez obzira na probleme koje imamo. No napravili smo previše pogrešaka i to nas je skupo koštalo na ovom SP-u. U drugom poluvremenu zaigrali smo bolje, dali smo stvarno sve od sebe, ali nije išlo. Dat ćemo sve od sebe za pobjedu u zadnjem kolu", tvrdi Jose Nobrega, jedan od Angolinih trenera.

Težak udarac za Mađare, otpao im Jamali

Iman Jamali neće po dobrom pamtiti dvoboj protiv Egipta u kojem je zaradio tešku ozljedu i čeka ga dugačka pauza. Naime tijekom susreta ostao je nakon doskoka ležati na terenu u velikim bolovima i odmah je bilo jasno kako je riječ o teškoj ozljedi.

Još uvijek nije poznata službena dijagnoza, ali liječnik mađarske reprezentacije Gabor Erdelyi za Nemzeti Sport poručio je kako je došlo do puknuća križnog ligamenta što je jedna od najtežih mogućih ozljeda koja se može u sportu zaraditi.

Japanci moraju naučiti pobjeđivati

Sa svakom utakmicom na ovom svjetskom prvenstvu Japan izgleda sve bolje. No još uvijek nije uhvatio niti bod iako žali za boljim završetkom dvoboja protiv Islanda gdje nije bio daleko.

"Korak po korak moramo naučiti kako završavati utakmice u našu korist i dolaziti do pobjede. Sada nas čeka velika utakmica protiv Bahreina koji nam je puno ravnopravniji protivnik i moramo se za tu utakmicu pripremiti najbolje što možemo", kaže Sigurdsson, a Doi dodaje: "Nije nam u glavi baš najčišće nakon četiri poraza. Međutim igramo sve bolje i moramo podići glave."

Vreće za smeće zaustavile znatiželjnike

Zanimljiva scena u maloj dvorani u Herningu gdje je danska reprezentacija odradila trening, a što se na njemu događalo, nitko nije mogao saznati. Naime na prozorima preko kojih se moglo pratiti što se događa na terenu, bile su nalijepljene crne vreće za smeće.

Iako se prvotno činilo kako su se danci osigurali i tako si kupili mir, u konačnici je potvrđeno kako je to jedna druga reprezentacija zatražila u ranijem terminu, a ostale reprezentacije "preuzele". Nikola Jacobsen poručio je da bi i Danska pronašla način kako se osigurati da to već ranije nije učinio netko za njih.

"Ovo su dvije reprezentacije koje se odlično poznaju i siguran sam da će i oni, jednako kao i mi, pokušati nečim iznenaditi", kaže Jacobsen.

Za Bahrein tek slijedi "malo finale"

Hrvatska je bila prejaka za Bahrein, da će tako biti znao je i Aron Kristjansson. Stoga kako je Lino Červar isprobavao, isprobavao je Kristjansson, a to mu se isplatilo u drugom poluvremenu.

"Htjeli smo ovu utakmicu iskoristiti kako bi pružili minutažu nekim mlađim igračima i drugom vrataru. U prvom poluvremenu nismo se baš puno puta obanili, ali drugo poluvrijeme bilo je bolje, posebno obrana 5-1. Za nas je u četvrtak malo finale."

Hummelov ambasador igrač utakmice ispred Mahea, četiri je više od devet

Nemalo su se svi iznenadili kada je titulu igrača utakmice između Njemačke i Francuske ponio Fabian Wiede, strijelac četiri pogotka. Očekivalo se da će to biti Kentin Mahe, devetorostruki strijelac, no izronio je Wiede. Saznali smo ubrzo i prema kojoj vezi, naime Wiede je ambasador Hummela koji, gle čuda, osigurava nagradu za igrača utakmice i mališane koji će je dobiti.

Egipćanima prolazak u sljedeću rundu natjecanja znači koliko i titula

Dovoljno je bilo vidjeti kako su proslavili bod protiv Mađara koji ih stavlja u dobru poziciju u borbi za prolazak skupine. Za to moraju slaviti protiv Angole i što je najvažnije, sami odlučuju o svojoj sudbini.

"Hvala treneru i suigračima, ovo je veliki korak prema slavi. Jako sam ponosan. Ovo Svjetsko prvenstvo je najviša razina s kojom sam se susreo, a ovo je ujedno i moja najbolja utakmica", presretan je bio Mohammed Eltayar.

Johan Jakobsson prelomio i otišao u mirovinu

Dva puta tijekom karijere zaradio je potres mozga, pokušavao se vratiti, ali rizik je velik. Iako je bio i među kandidatima za ovo SP, rekao je karijeri zbogom.

"Sve to ide presporo, put povratka je dugačak. To se dosta kosi i s mojim uobičajenim životom, a na kraju se mogu vratiti sa svim mogućim posljedicama. Predalek je mogući povratak, a nisam bio siguran niti da ga želim. liječnici su mi rekli da je rizik prevelik i daleko sam uopće od mogućnosti ponovnog dolaska na parket. S medicinske strane njihova preporuka je definitivno se ne vraćati."

Čarobni Silvio

Baby Boom stvara probleme Mađarima

Mađarska bi mogla ostati bez trojice bitnih igrača zbog - rođenja djeteta. Mate Lekai, Zsolt Balogh i Richard Bodo imaju djevojke i supruge u visokom stadiju tridnoće, a rođenje djece očekuje se za vrijeme druge runde natjecanja.

Zsolt Balogh u konačnici bi najprije mogao praviti društvo supruzi jer propušta i posljednju utakmicu u grupnoj fazi zbog ozljede. Definitivno situacija koja ne veseli Matića i Csoknyaija.

Izgubljene lopte preskupe za Makedonce

Španjolci se okreću prema Hrvatskoj, a Makedonci prema Islandu. Makedonski izbornik Raul Gonzales samo je hvalio Španjolce.

"Španjolska za mene ima najbolju obranu svijeta. Iz tog razloga morali smo nešto smisliti i zato smo igrali puno sedam na šest što je odlično funkcionirali. U drugom dijelu u 30 sekundi izgubili smo tri lopte i sve šanse."

Slika dana

Kirkelokke ne može niti gledati nastupe Danske

Trebalo je biti na SP-u i igrati bitnu ulogu, ali ozljeda ga je ostavila kod kuće. Niclas Kirkelokke teško se nosi s tim i neizmjerno žali.

"Ne pratim utakmice Danske, ne mogu, preteško mi je to", priznao je Kirkelokke koji napušta prostoriju ako nije sam, u protivnom gasi TV.

Palicka vrlo kritičan prema sebi

Andreas Palicka imao je dobru utakmicu i protiv Katara i završio s 41 posto obrana i skinut posljednji pokušaj Katara. To mu nije dosta.

"Kod tog posljednjeg šuta bio je čisti refleks. Bilo bi šteta da smo izgubili bodove. Moramo napredovati, jako sam nezadovoljan svojim startom", istaknuo je.

Njemačka ostala bez Weinholda, stiže vrlo opasni Häfner

Njemačka do kraja Prvenstva ne može računati na Steffena WeinholdaChristian Prokop pronašao je zamjenu. Reprezentaciji će se hitno priključiti Kai Häfner, a ubrzo će biti odlučeno hoće li biti povučena izmejna i Häfner se priključiti u 16.

Njegovo izostavljanje s popisa predstavljalo je iznenađenje, a za njega razočaranje, no postoji realna mogućnost da će ipak zaigrati.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!