SP 2019. - Skupina D, 5. kolo, 17.01.2019, 20:30 h
Švedska
Švedska 33:30 Mađarska
Mađarska

Šveđani s maksimalnim učinkom odlaze u iduću rundu, Mađari pružili jak otpor

Mihaela Bradovski • četvrtak, 17.01.2019.
Šveđani s maksimalnim učinkom odlaze u iduću rundu, Mađari pružili jak otpor
Foto: EPA

Švedska je upisala veliku pobjedu u petom kolu skupine D, svladala je Mađarsku s 33:30 i s četiri boda odlazi u drugu rundu natjecanja...

Za razliku od posljednjeg dvoboja skupine C, također u donjem dijelu ždrijeba, onaj između Švedske i Mađarske u skupini D ponudio je veliku borbu i potpuno otvorenu situaciju do posljednje sekunde. Odličnu su utakmicu, fajterski na najvećoj razini i bez mrvice prikazanog posustajanja odradili rukometaši i jedne i druge vrste i na kraju su odlučivale nijanse.

Iako je skandinavski sastav na kraju upisao 33:30 pobjedu, jednako toliko mogli su slaviti i Mađari. Samo da su na bolji način iskoristili prvu polovicu dvoboja tijekom koje su oni bili ti koji su veći dio vremena držali prednost.

Velike zasluge za to idu na adresu mađarskog vratara Szekelyja, koji se pokazao ozbiljnom preprekom za švedske šutere dok su Nagy, Lekai i ostatak društva na drugoj strani imali lakši posao.

Takva igra dovela je Mađarsku do +4 na polovici prvog dijela, no imali su Šveđani i u prošlim dvobojima periode u kojima nisu uspijevali razviti igru po svojim željama, i baš kao u njima još su jednom zapeli kad je bilo najkritičnije te se upravo taj inat za sada ističe u prvom planu njihovih vrlina.

Serijom u kojoj su sudjelovali Ekberg, Lagergren i Gottfridsson stigli su nadomak egala, no na njega su morali čekati do 27. minute i pogotka Nilssona za 13:13. Uspjeli su švedski rukometaši to u iduće dvije minute pretvoriti u +2, no na odmoru su se morali zadovoljiti s minimalnih 16:15. Nakon minusa u kojem su se našli, rekli bismo i dovoljno za veliko zadovoljstvo.

A upravo je strijelac tog posljednjeg pogotka u prvom poluvremenu Jim Gottfridsson na sredini drugog zaradio ozbiljnu ozljedu što bi mogao biti veliki udarac za izabranu vrstu Kristjana Andressona. Do tog ulaska u zadnju četvrtinu igralo se uglavnom pogodak za pogodak, a onda je Zachrisson sa svoja dva nanizana pogotka doveo Švedsku do dva prednosti.

Da se ne misle predati do zadnjeg atoma snage Mađari su pokazali već u narednim minutama, na isti je način, s dva pogotka, uzvratio Banhidi, a kada je sedam minuta prije kraja Nagy pogodio za 29:29 susret je bio na svom vrhuncu.

Borba za jednu loptu na sredini terena, u totalnom kaosu u kakav se igra u tim zadnjim trenucima pretvorila, dala je Šveđanima priliku da preko Nilssona vraćenu prednost povise, a kada je minutu prije kraja najbolji strijelac pobjedničkog sastava postigao svoj sedmi, posljednji pogodak, za tri razlike, bilo je jasno da će ovaj susret ipak otići na stranu Skandinavaca.

Mađarski vratar Marton Szekely skupio je 12 obrana, jednako koliko i Mikael Appelgren, no ukupno je švedski sastav imao četiri obrane više, one Palicke. Uz Nilssona vrlo je dobar u ovom susretu bio i Lagergren s učinkom 5/5. U mađarskom je dresu najbolji bio Mate Lekai s osam zgoditaka, a dva je manje ovoj hrabroj predstavi dodao Mathe

SP 2019. - Skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Egipat33:28Angola
Katar26:25Argentina
Švedska33:30Mađarska
1Švedska 5151:111+4010
2Mađarska 5151:138+136
3Egipat 5132:133-15
4Katar 5125:127-24
5Argentina 5119:130-113
6Angola 5121:160-392

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!