Rukomet

Sportnetov dnevnik: Hrvatskoj ozbiljno, opasno i realno prijeti najgori mogući scenarij

Branimir Korać • utorak, 22.01.2019.
Sportnetov dnevnik: Hrvatskoj ozbiljno, opasno i realno prijeti najgori mogući scenarij
Foto: EPA

Kako doći u manje od 30 sati od sjajne pozicije s koje možeš maštati o polufinalu do teške pozicije u kojoj ti prijeti i propuštanje Olimpijskih igara u Tokiju. Pokazali su nam Brazil i Njemačka, objektivno slabije reprezentacije od hrvatske...

Prvi cilj još uvijek se može ispuniti

Hrvatska je izgubila od Njemačke i ostala bez polufinala, razočaranje je veliko, ali ono se mora potisnuti. Pred Hrvatskom je treća po redu utakmica godine, morat će protiv Francuska odigrati još bolje nego protiv Njemačke ako želi nešto izvući, a ako želi u olimpijske kvalifikacije, morat će izvući barem bod. Nikada nije dobro kada se moraš oslanjati na druge rezultate, a Hrvatska je imala tri prilike za uzeti bod. Ako ne iskoristi nijednu od te tri prilike i ostane bez olimpijskih kvalifikacija, onda ima stvarno preciznu kravu koja jako dobro gađa kantu s mlijekom. I to već napunjenu kantu.

Brazil je bio ključ, znalo se to odmah nakon osvajanja prvog mjesta u skupini, znalo se da Brazil mora pasti na bilo koji način. Tko god je gledao taj Brazil protiv Francuske znao je da neće ići glatko, ma dosta se prisjetiti i teških muka u Kataru, a od tog susreta Brazil je dodatno napredovao. E tu je izgubljeno polufinale. Svaka čast na sjajnoj borbi protiv Njemačke, ali onako izgubiti od Brazila, točnije onako ga počastiti, pa onda pričati o vađenju protiv Njemačke i Francuske, teško je.

Vaditi se protiv Njemačke ne bi bilo lako niti na nekom neutralnom terenu, ali šanse bi svakako bile veće. Ovdje je bilo na razini nemogućeg. Razmislite, krcata dvorana protiv vas, protivnik koji konstantno igra na granici isključenja, a vaši nositelji igre doslovno iscijeđeni. I onda ako uđeš u egal završnici, znaš što možeš očekivati od sudaca, no ovo nije izoliran slučaj ili neki njemački utjecaj. Sjetite se kakvo je suđenje imao Tunis kao domaćin, Srbija kao domaćin, Katar kao domaćin, svi velikani kao domaćini, to je jednostavno tako. Morate biti bolji za 2-3 gola da bi dobili gol razlike.

Bilo je spornih situacija, ali ne više od onoga što se očekivalo. Navuklo se u završnici kada je bilo potrebno, no dobrim dijelom susreta suđenje je bilo korektno. Igrice su krenule kada se ušlo u završnicu i kada je trebalo povući domaćina iz rupe u koju je upao. Da je bilo više snage, svježine, mirnoće, pa i širine u rosteru, Njemačkoj ne bi pomoglo niti još pet sudaca. Ova Njemačka nema neku ultraveliku kvalitetu, nije ranga Francuske, Danske, Norveške, Švedske, pa i Španjolska je za korak iznad kada se gleda neki čisti rukomet i Hrvatska bi barem sedam od deset puta ovu Njemačku dobila na neutralnom terenu.

Dakle moglo se i nije se moglo. Sada ostaje najteži posao, Francuska. Cilj se još može ispuniti, ali iz ove perspektive izgleda jako teško ispunjivo. Francuska igra sve bolje, u većini susreta izgleda da doslovno igra koliko joj treba, a ovdje zaboravite na neko opuštanje jer se bori za prvo mjesto u skupini. Na svim pozicijama je sjajno pokrivena i neće imati popusta za Hrvatsku kojoj će trebati najbolja utakmica na ovom Prvenstvu za pobjedu. Slijedi dan odmora i onda nada u čudo ili u protivnom moramo navijati za Island i Njemačku. Island bez Palmarssona, Sigurdssona, Gunnarssona, svega što vrijedi i ovu "maštovitu i lepršavu" Njemačku protiv motiviranih Španjolaca.

Što smo saznali

Švedska - Norveška 27:30 - Švedska ima problem s izostankom Gottfridssona i sva ostala rješenja su pričuvna, a to se osjetilo protiv Norveške. Nije to bila neka velika obrana s norveške strane, ali Šveđani su svejedno imali dosta problema. S druge strane Norveška nema problema u kreaciji i realizaciji i bit će zanimljivo vidjeti na što će to ličiti ako dođe do polufinala i francuske ili njemačke obrane.

Egipat - Danska 20:26 - Venio Losert radi sjajan posao s egipatskim vratarima i odlično ih je pripremio za svakog protivnika. Egipćani nisu nimalo bezazlena ekipa, za nešto više nedostaje im širine. A Danci su jaki i uvijek se mogu pouzdati u vratare ili Hansena. Ako obje stavke zakažu, vidjet ćemo koji je plan C. To se još nije dogodilo na ovom Prvenstvu.

Španjolska - Brazil 36:24 - Brazil ne može spojiti dvije sjajne utakmice, kao što je odigrao odlično protiv Francuske pa se raspao protiv Njemačke, isto se dogodilo sada u spajanju Hrvatske i Španjolske. Šteta što je Hrvatska bila na krivoj strani štapa. Španjolcima kada netko uđe u mlin, bit će samljeven. Nema baš milosti. Naučila je lekciju iz dvoboja Hrvatske i Brazila.

Danski rukometni eksperti jednoglasni po pitanju poretka uoči drugog kola

Prije jučerašnjih utakmica Svjetskog prvenstva, danski rukometni eksperti sudjelovali su u anketi o poretku prve četiri reprezentacije na kraju SP-a. Zanimljivo, ali svi su stavili isti poredak.

Francusku vide kao apsolutnog favorita za zlatno odličje, Dansku stavljaju na drugu poziciju, broncu daju Njemačkoj, a Šveđanima predviđaju poraz u susretu za treće mjesto. Norveškoj nisu vjerovali...

Brazilci se ispuhali protiv Hrvatske

Brazilu se ponovilo ono isto što mu se dogodilo i nakon odličnog dvoboja s Francuskom. Sljedeću utakmicu odigrao je loše i visoko je poražen. Fizičko i emotivno pražnjenje u jednom dvoboju ne mogu nadoknaditi tako brzo i regenerirati se na pravi način.

"Izgubili smo visoko, ali to ne umanjuje sve ono dobro što smo napravili na ovom Prvenstvu. Fizički aspekt je bio ključan, dan ranije imali smo tešku utakmicu protiv Hrvatske i igrači su bili umorni što je i dovelo do ovog rezultata. Obrana nije funkcionirala kao protiv Hrvatske, a imali smo problema u realizaciji protiv sjajne španjolske obrane", istaknuo je Washington Nunes da Silva.

Dan u fotkama

Švedska darovala pobjedu Norveškoj

Švedska je poražena od Norveške i sada za prolaz mora svladati Dansku. Ima li teže zadaće u ovom trenutku? Prvi poraz i odmah te baca na rub ispadanja iz borbe za polufinale.

"Jako razočaravajuće, rekao je Mattias Zachrisson koji je zapanjujuće ostao bez ijednog gola.

Redom su Šveđani isticali kako su poklonili pobjedu:

"Dali smo im pobjedu tehničkim pogreškama", Lukas Nilsson

"Rutinski su kažnjavali naše pogreške, Imali smo ih 15, a da bi došli do pobjede, trebali smo imati 7-8 manje", Kristjan Andresson.

"Osjećam se us***o, ovo je potpuno naša krivica. U velikoj mjeri smo im poklonili pobjedu", Hampus Wanne.

Ali ne odustaju. Vjeruju da mogu proći dalje.

"Pobijedit ćemo s tri razlike", kaže Lukas Nilsson, a imenjak Andreas tvrdi: "Imamo svaku šansu."

Danski vratari uzeli odmor

Na dan kada je Nikolaj Jacobsen poručio kako neće povlačiti nove izmjene već će ih čuvati u slučaju ozljede vratara, upravo vratari nisu briljirali. Obrana je izvlačila Dance protiv Egipta, a ne golmani.

Trebao je to biti produženi odmor za neke od najčešće korištenih igrača, međutim Egipat je bio čvrst i dobar te nije dopustio neko veliko odvajanje, a Jacobsen s razlogom nije bio sretan nakon susreta. Teren je napustio među prvima i nije niti dočekao dodjelu nagrade za igrača utakmice.

Norvežani uživaju u pobjedi i svojoj poziciji

Na najbolji mogući način Norveška je kaznila svaku švedsku pogrešku. Bilo ih je puno, a posebno je nemilosrdan bio Jondal koji je puno mrežu Palicke i Appelgrena.

"Apsolutno briljantno, igrali smo sa srcem, cijela momčad dala je doprinos", govorio je Sander Sagosen.

Izbornik Berge žali i za uvjerljivijom pobjedom. "Stvarno smo mogli i uvjerljivije pobijediti, ali promašivali smo. Međutim odigrali smo stvarno veliku utakmicu", kaže izbornik.

Strobelu stradali ligamenti

Nesretni Martin Strobel zaradio je u ranoj fazi utakmice u Kölnu tešku ozljedu ligamenata koljena i očekuje ga dugačka pauza. Prema prvim informacijama mora na operaciju, stradali su ligamenti lijevog koljena i uz puno rada i rehabilitacije bit će spreman za sljedeću sezonu.

Strobel nije imao sreće, do ozljede je došlo bez nekog udarca, koljeno je popustilo, došlo je do rotacije i puknuća.

"Umorili smo se i nismo znali što raditi"

David Davis s razlogom je još jednom isticao ponos. Odličan posao odradili su Egipćani na ovom SP-u, a i Dance su dijelom susreta držali u neizvjesnosti.

"Igrali smo dva dana zaredom, pokušali ih iznenaditi s 5-1 obranom i to je funkcionirali, ali onda je došlo do umora i nismo znali što raditi. Ne mogu igračima ništa zamjeriti, jako su se trudili svih 60 minuta", kaže izbornik.

Egipćani tvrde - Elahmar je odigrao 700 utakmica za reprezentaciju

Nevjerojatan podatak pojavio se vezano uz broj nastupa egipatskog reprezentativca Ahmeda Elahmara. Prema službenom biltenu upisao je čak 700 nastupa što je gotovo nemoguće.

U rukometnim krugovima rekorderom se smatra Jackson Richardson koji je u 15 godina igranja za Francusku skupio 417 nastupa pa usporedite s ovim. Danac Lasse Svan debitirao je 2003. godine i skupio tek nešto preko 200 nastupa.

Elahmar na sve to kaže: "Stvarno ne znam, znam samo da sam debitirao 2002. godine, ali ne znam točan broj utakmica", sa smiješkom je poručio.

Hansen traži bržu Dansku

Nakon pobjede protiv Egipta, Mikkel Hansen nije izgledao oduševljeno. S razlogom, Egipat je Dancima stvorio dosta problema iako konačan rezultat to ne pokazuje.

"Samopouzdanja nam ne nedostaje, ali igrali smo sporo i dekoncentrirano. Nismo dobro ušli u susret, ali s vremenom smo se dizali i odigrali barem zadovoljavajuću obranu. Nije nam utakmica otišla izvan ruku već nismo igrali kako možemo."

66-godišnji DJ zvijezda u Herningu

Jedna od glavnih zvijezda utakmica u Herningu i Kopenhagenu gdje je Danska nastupala je 66-godišnji DJ Poul-Erik Jensen. Ovaj iskusni DJ zadužen je za atmosferu i da svi znaju da su dobrodošli t eda dobivaju punu zabavu za ono što su platili.

Inače se vodi kao tehnički manager, ali kada Danska igra, preuzima ulogu DJ-a i bira i pušta glazbu. Nije to nimalo jednostavan posao kao što se čini, ali čovjek ga radi jako dobro. Godine definitivno nisu važne.

Lukas Nilsson zabrinuo Andressona

Znojan pod u Herningu umalo je stajao Lukasa Nilssona vrlo skupo. Ponajbolji Šveđanin na ovom SP-u u jednom trenutku je proklizao i osjetio bol u preponi. Nije se više vraćao u igru, ali tvrdi kako će biti spreman za Dansku.

"Nema problema, mogao sam čak i nastaviti. Da se igra već sutra, mogao bih igrati."

Dečki, bolje vam ide jedan drugi sport

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!