Rukomet

Sportnetov dnevnik: Zašto je Kim Ekdahl du Rietz poseban

Branimir Korać, Mihaela Bradovski • četvrtak, 24.01.2019.
Sportnetov dnevnik: Zašto je Kim Ekdahl du Rietz poseban
Foto: EPA

Poznati su svi polufinalisti, još četiri reprezentacije koje idu kući, ali i svi koji će igrati u Herningu. Među njima je Hrvatska koja će sa Švedskom igrati za peto mjesto...

Što smo saznali u srijedu

Brazil - Island 32:29 - Brazil je pokazao da može i s europskim reprezentacijama, ali da bi postao kandidat za neke više plasmane, trebat će mu u budućnosti više kontinuiteta. Zasad juri na krilima Toleda i Langara. Island ima mladu i perspektivnu skupinu igrača kojima se predviđa lijepa budućnost, no oni tek trebaju doći na veliku scenu.

Tunis - Egipat 23:30 - Egipat je u ovom trenutku prva afrička reprezentacija. Tunižani su u blagom padu, imali su dosta oscilacija i na ovom Prvenstvu, a za razliku od njih Egipat je bio tvrđi orah i opasniji protivnik za kvalitetnije reprezentacije. Ovdje je dominirao i pokazao se boljim.

Francuska - Hrvatska 20:23 - Hrvatska je pokazala koliko jedna loša utakmica može biti kobna. Pobijediš svjetskog i europskog prvaka, a kiksaš protiv Brazila i ostaneš bez velikog rezultata. Francuska nije igrala punom snagom, ali nije htjela niti izgubiti. Nije pronalazila prava rješenja protiv hrvatske obrane i na kraju je ipak bila za nijansu ispod očekivanog.

Norveška - Mađarska 35:26 - Norvežani su neka druga dimenzija za Mađarsku koja niti brzinom, a niti kvalitetom ne može pratiti ovaj moderan rukomet.

Danska - Švedska 30:26 - Svi problemi Šveđana s ozljedama jednostavno su je ostavili bez šanse. Mogli su neko vrijeme izdržati, ali na 60 minuta protiv jake Danske nisu imali prave šanse.

Njemačka - Španjolska 31:30 - Pomalo revijalan nastup, niti su obrane bile tako raspoložene kao što i jedna i druga mogu biti, Njemačka će u polufinalu protiv Norveške biti na velikom ispitu. A Španjolska? Možda će imati priličnih problema sa smjenom generacija jer je ovdje većina igrača preko 30 godina, a već sada se mučila. Neće biti jednostavno pronaći baš toliko mlađih odličnih igrača, pa niti u njihovom bazenu.

Gerona: "Žao mi je što smo se predali, kao trener preuzimam krivicu"

Egipat je bio bolji protivnik i zasluženo je slavio. Od početka meča bio je bolji, na Prvenstvu je ostavio daleko bolji dojam, a izbornik Tunisa Toni Gerona na kraju nije ustvrdio kako je Egipat bio bolji već da su se njegovi igrači predali.

"Čestitke treneru Davidu Davisu, radi sjajan posao. Ovo je težak kraj turnira za nas, bili smo u meču 20 minuta, ali onda smo se izgubili. Ispričavam se svima jer smo se predali, preuzimam za to krivicu kao trener. Pokušat ćemo se popraviti, čestitke Egiptu."

Zašto je Kim Ekdahl du Rietz poseban

Priču o Kimu Ekdahlu du Rietzu znaju svi. S 27 godina iznenada je prekinuo karijeru, bio je na vrhuncu moći, ali zasitio se rukometa i odlučio reći dosta je.

"Rukomet nije stvar broj jedan u mom životu. On je zabava, ponekad je jako zabavan, ponekad manje", istaknuo je Du Rietz.

Prekid karijere lako je objasnio. "Bio sam toliko umoran od rukometa da sam jednostavno morao početi raditi neke druge stvari", istaknuo je Šveđanin koji je uzeo ruksak i zaputio se na put po svijetu. Proputovao je Njemačku, Švicarsku, Francusku, Senegal, Zambiju, Liberiju i Maroko, zatim je bio i u SAD-u, Novom Zelandu i Australiji prije novog putovanja po Europi.

Uslijedio je poziv Nikolaja Jacobsena i molba za pomoć jer je Löwen imao velikih problema s ozljedama i Ekdahl du Rietz se odazvao ne zato jer mu je nedostajao rukomet već prijatelji iz kluba. Plaću je donio u humanitarne svrhe.

Danas je član PSG-a u kojem svi imaju samo riječi hvale za njega. Vrlo druželjubiv i veseo momak koji kaže: "Rukomet je u redu, ali sport je za mene prije svega druženje i prijateljstvo. To je mjesto gdje se možemo družiti, dijeliti trenutke i uživati."

Norvežani se drže plana - moramo puno trčati

Norvežani imaju prednost nad većinom reprezentacija što su navikli igrati u visokom ritmu i što su uigrani te im je igra upravo tako posložena. Onda reprezentacije poput Mađarske, koje nemaju takvu brzinu i moć, imaju vrlo malo šanse. Taktika za ovaj dvoboj bila je očekivana.

"Naš cilj je bio puno trčati. Na poluvremenu sam igračima rekao da još više ubrzaju igru i to je funkcioniralo. Čestitke Mađarskoj na borbi, a na svoje igrače sam ponosan", poručio je Christian Berge.

Jerry Tollbring zatražio pomoć psihologa

Jerry Tollbring imao je teško Svjetsko prvenstvo, nije igrao onako kako se nadao i ušao je u krizu. Zatražio je pomoć psihologa, a očito mu je itekako pomogla jer je protiv Danaca bio jedan od najboljih švedskih pojedinaca.

"Nisam zadovoljan jer znam koliko mogu pružiti i kako igram u klubu. Pomalo sam brzoplet, želim previše", rekao je Tollbring uoči dvoboja s Danskom.

"Neću prestati pucati ako mi se ukaže prilika, kada bih to napravio, bolje da onda nisam ovdje".

I nije prestao i bolje da nije. Susret je završio s osam golova i bio prvo ime Švedske.

Brazilci odigrali svoju "najbolju utakmicu na Prvenstvu"

Iako je Brazil na startu glavne runde svladao Hrvatsku, izbornik Washington Nunes smatra kako su Brazilci svoju najbolju utakmicu odradili u zadnjem kolu. Protivnik je bio okrnjeni Island, a Brazil je na kraju slavio.

"Imam puno respekta prema izborniku Islanda i njegovoj tituli iz Rija, ali sam presretan zbog ovog našeg rezultata. Iako imaju problema s ozljedama, Island je reprezentacija koju je teško pobijediti. Naša obrana dobro je funkcionirala, no imali smo dosta problema s njihovim kontranapadima, tu su superbrzi. Ovo je naša zadnja utakmica ovdje i ponosni smo, bio je to naš najbolji nastup u Njemačkoj."

Danci u paklenoj atmosferi do pobjede

Od prvog dana Danci hvale atmosferu na svojim utakmicama i ne pretjeruju. Navijači ih nose, a oni igraju sjajno i pomoć s tribina je u velikoj mjeri zaslužna za sjajne rezultate. Tako je bilo i protiv Švedske.

"Nikada u životu, doslovno nikada, nisam doživio takvo što", govorio je Niklas Landin.

Izbornik Jacobsen ipak se više koncentrirao na kvalitetu nastupa svojih igrača.

"U početku smo imali kontrolu, Landin je ušao u glavu Ekbergu, ali onda smo ušli u razdoblje gdje smo izgorjeli i pogađali Palicku. Dovelo nas je to u zaostatak, no igrači nisu paničarili i ostali su mirni što nam je pomoglo da dođemo do pobjede."

Landin odbacio ikakvu opciju dogovora sa Švedskom

Jedina opcija koja je izbacivala Norvežane, a vodila dalje Dansku i Švedsku, bila je pobjeda Švedske s tri gola razlike, Niklas Landin uoči susreta odbacio je ikakvu mogućnost da se to dogodi.

"Imamo cilj, a to je pobijediti Švedsku. Znamo sve scenarije, ali nas zanima samo pobjeda. Ne postoji nitko u danskoj reprezentaciji tko bi htio izgubiti od susjeda, posebno od Švedske."

Nisu suze, nego ljepilo u očima

Nakon poraza Švedske od Danske Jerry Tollbring crvenih očiju došao je pred novinare. Švedska je izgubila šansu za polufinale.

"Nisu suze nego ljepilo u očima", objašnjavao je Tollbring koji razlog neprolaska u polufinale ne vidi u ovom dvoboju s Danskom. "Mi smo svoju priliku propustili protiv Norveške, imali smo tamo šansu i nismo je iskoristili."

Tunižani imaju akciju koju zovu "Mikkel Hansen"

Maštoviti nazivi akcija u rukometu nisu nikakva novost, a Tunižani otkrivaju kako imaju akcije koje zovu Mikkel Hansen, Barcelona...

"To je jedna od kombinacija, imamo ih dosta, a naš trener ju je vidio u PSG-u. Ime nije bitno, bitno je funkcionira li", rekao je Oussama Boughanmi.

Riječ je o akciji poznatoj i kao francusko križanje, lijevi bek odigrava prema playmakeru te se izvlači uz aut liniju, playmaker odigrava na desnu stranu i mijenja mjesto s desnim bekom, lijevi bek u punoj brzini dolazi u sredinu, prima loptu, diže se i završava,

Kim Andersson želi ostati u reprezentaciji

2020. godine Švedska je jedan od domaćina Eura, a Kim Andersson želi biti dio toga. Isto vrijedi i za Ekdahla du Rietza.

"Ako me Kristjan i dalje bude želio, tu sam", rekao je Du Rietz, a Andersson dodaje: "Ako budem potreban, na raspolaganju sam. No i realan sam, svjestan kako je tu još dio igrača koji mogu igrati. Ono što najmanje želim je biti dio reprezentacije po starim zaslugama."

Foto dana

Španjolci se koncentriraju na sedmo mjesto

Španjolci nisu uspjeli napredovati u poretku i idu u borbu za sedmo mjesto. Nakon poraza od Njemačke 31:30 ističu važnost tog susreta.

"Uložili smo veliki napor u ovom susretu i nedostajalo nam je samo malo sreće. No borili smo se, mijenjali obrane i to je funkcioniralo, ali Njemačka je na kraju zasluženo slavila. Moramo se koncentrirati na sljedeću utakmicu koja je za nas iznimno bitna zbog olimpijskih kvalifikacija", kaže Viran Morros.

Konačni poredak

1. Njemačka, Francuska, Danska, Norveška
2. Njemačka, Francuska, Danska, Norveška
3. Njemačka, Francuska, Danska, Norveška
4. Njemačka, Francuska, Danska, Norveška
5. Hrvatska/Švedska
6. Hrvatska/Švedska
7. Španjolska/Egipat
8. Španjolska/Egipat
9. Brazil
10. Mađarska
11. Island
12. Tunis
13. Katar
14. Rusija
15. Makedonija
16. Čile
17. Argentina
18. Srbija
19. Austrija
20. Bahrain
21. Saudijska Arabija
22. Koreja
23. Angola
24. Japan

Raspored završnice

Petak, 25. siječnja

Barclaycard Arena, Hamburg

Polufinala
17:30 Danska - Francuska
20:30 Njemačka - Norveška

Subota, 26. rujna

Jyske Bank Boxen, Herning, Denmark
17:30 Španjolska - Egipat
20:30 Hrvatska - Švedska

Foto dana

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!