Ostali sportovi

Englezi sjajno otvorili Šest nacija velikom pobjedom u Dublinu

Sportnet • subota, 02.02.2019.
Englezi sjajno otvorili Šest nacija velikom pobjedom u Dublinu
Foto: EPA

Krenuo je Turnir Šest nacija i odmah u prvom kolu veliki dvoboj između Irske i Engleske. Englezi su u Dublinu bili uspješniji i najavili najviše ambicije...

PIŠE: I.W.

Francuska – Wales 19:24

U Parizu je uporna kiša u više navrata utjecala na rezultat jer je skliska lopta ispadala iz ruku i naručja igrača. Francuzi su krenuli furiozno i već nakon dvadesetak minuta postigli dva polaganja za 10:0. Morgan Parra, francuski izvođač kaznenih udaraca i pretvaranja, nije imao svoj dan jer je prva tri udarca promašio. Ostatak utakmice je kaznene udarce nešto uspješnije izvodio Camille Lopez. Velšani su rijetko dobivali priliku da ugroze Francuze i s rezultatom 16:0 na poluvremenu su zapravo mogli biti sasvim zadovoljni.

U drugom poluvremenu smo vidjeli sasvim drukčiju utakmicu. Francuzi nisu zadržali istu razinu koncentracije, a gosti su otpočetka krenuli odlučno, postigli dva brza polaganja i zato nakon 13 minuta drugog poluvremena smanjili na 16:14. Igra se s vremenom izjednačila, sve dok George North nije presjekao jedno riskantno dodavanje francuske momčadi i otrčao sam sedamdesetak metara za novo velško polaganje, njegovo drugo na utakmici. U preostalom vremenu su domaćini uz frenetičnu podršku 60.000 navijača pokušali doći do preokreta, ali velška obrana je ostala koncentrirana. Francuska je ostala vjerna svojoj tradiciji, od odličnog do očajnog.

Škotska – Italija 33:20

U Edinburghu je Italija povela 3:0 iz kaznenog udarca i onda nestala s terena u napadačkom smislu. Do šezdesete minute su u francuskih obrambenih 22 metra proveli ukupno četrnaest (da, 14) sekundi. Da im obrana nije bila na kakvoj-takvoj razini, doživjeli bi katastrofalan poraz. Škoti su u 61. minuti poveli 33:3 (hat-trick polaganja je postigao Blair Kinghorn) i onda su svjesno spustili nogu s gasa, sasvim popustili, te izvršili nekoliko zamjena. Onda se pokazala i Italija i do kraja postigla tri lagana polaganja za, na prvi pogled, pristojan poraz.

U najavi turnira rečeno je kako je ragbi davno uveo video i kako je glavnog suca opremio mikrofonom. Na današnjoj utakmici smo mogli vidjeti malu kameru na sučevim prsima i zanimljive kadrove kako igra izgleda iz njegove perspektive.

Irska – Engleska 20:32

Susret kola se igrao u Dublinu. Irska je smatrana jasnim favoritom prije početka, međutim Englezi su se očito sjajno pripremili i pročitali irsku igru. Gosti su šokirali pun stadion polaganjem već nakon 92 sekunde. Irska se mučila u napadu, dok je Engleska odigrala vrlo čvrsto u obrambenoj fazi, a u napadu je koristila irske greške. Domaćini su jedini put uspjeli probiti obranu gostiju u trenucima kada je ova bila izmorena nakon što su zbog isključenja igrali deset minuta s igračem manje. Drugo polaganje su Irci postigli u posljednjim sekundama, nakon što su Englezi već počeli slaviti. U smislu borbe za naslov ovo je ogroman korak naprijed za Englesku.

Rezultati by SofaScore

(bodovanje: pobjeda 4 boda, neriješeno 2 boda, poraz 0 bodova. Jedan bonus bod se dobija ako momčad u jednoj utakmici postigne bar četiri polaganja. Bonus bod dobija i poražena momčad ako izgubi sa manje od sedam razlike)

Parovi sljedećeg kola:
Škotska – Irska (subota 15:15), Italija – Wales (subota 17:45), Engleska – Francuska (nedjelja 16:00)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!