Nogomet

HNL pregled kola: Zekić i Bišćan napokon "pali", Dinamo uplašio fenjeraša, Slaven ima pretplatu na remije

Branimir Korać • ponedjeljak, 04.02.2019.
HNL pregled kola: Zekić i Bišćan napokon "pali", Dinamo uplašio fenjeraša, Slaven ima pretplatu na remije
Foto: FaH

Susretima 19. kola započeo je drugi dio sezone u HT Prvoj ligi, a kratkim pregledom podsjetit ćemo se što se to događalo na prvoligaškim travnjacima ovog vikenda. Neki su upisali prve poraze, neki su nastavili tamo gdje su stali prošle sezone, a neki su se jednostavno uplašili velikog protivnika...

Lokomotiva - Inter 2:0

U službenom zapisniku susreta između Lokomotive i Intera stajalo je da je na stadionu u Kranjčevićevoj 230 gledatelja pratilo ovu utakmicu. Prvi dan veljače, hladno vrijeme, rijetkima je u tim trenucima bilo do nogometa, a i među tim rijetkima bili su još rjeđi oni koji su se odlučili za dolazak na ovaj susret. Realno nisu previše niti propustili. Susret sličan mnogima na koje smo navikli pred praznim tribinama u HNL-u, a na kraju su se Lokosi provukli i uzeli pobjedu.

Goran Tomić neće biti posve nezadovoljan, ipak je to prva utakmica nakon zimskih priprema te i sam ističe kako je teško izvlačiti neke zaključke, ali ne može biti niti posve zadovoljan. Inter je u nekim dijelovima susreta izgledao čak i opasnije te je pokazao da ima s čim krenuti u borbu za opstanak.

Pokazao je isto tako i da mu jako nedostaje Komnen Andrić. Kao rješenje u vrhu napada doveli su u Zaprešić Andriju Kaluđerovića, svjetskog putnika koji je proputovao doslovno pola svijeta igrajući nogomet, ali čovjek se pošteno ispromašivao. Nisu to bili promašaji, onako, za milimetar ili nakon sjajne obrane vratara, nego nije bio niti blizu pogotku.

Kod Lokomotive je bilo očito kako puno bolje funkcionira s Radonjićem u vrhu napada, bio je opasan ne samo pred golom već i udarcima izvana. Ishodi ostalih susreta ovog kola išli su u prilog Lokosima pa su ponovno na diobi drugog mjesta s Osijekom i Rijekom.

Dinamo - Rudeš 7:2

Bio je to samo lakši šuterski trening za Modre. Ogromna razlika u kvaliteti i još jednom potvrda kako je onaj susret iz prvog kola kada je Rudeš osvojio jedan od svoja tri ovosezonska boda upravo protiv Dinama, bio iznimka koja je s pravom tada naljutila Nenada Bjelicu. Tada je Dinamo zaigrao s "rezervistima" koji nisu ničim opravdali povjerenje, a sada su u sastavu bile udarne snage i bila je to posve drugačija priča.

Kako je krenulo i kojom lakoćom je Dinamo dolazio do gola i stvarao prilike, činilo se da može i do dvoznamenkastog broja pogodaka. Bili su Modri gladni zgoditaka, igrali su odličnu utakmicu i održali su pravu lekciju fenjerašu. Ono što je loše dva su naivno primljena gola, u obje situacije došlo je do opuštanja i nonšalancije koji se ne smiju događati bez obzira na rezultat na semaforu.

Mislav Oršić upisao se u povijest postigavši najbrži Dinamov hat-trick od početka Hrvatske nogometne lige. Ova utakmica nekako je podsjetila na onaj nekadašnji Dinamo koji je u HNL-u lakoćom rješavao utakmice i nije se zadovoljavao pobjedama od gola, maksimalno dva razlike. E sad je pitanje može li nastaviti u ovom ritmu ili..., ali treba biti svjestan i da neće svaki dan igrati protiv Rudeša.

Tomislav Ivković je na sto muka, kaže kako je ova utakmica izgubljena i prije početka jer su se njegovi igrači - uplašiti. Moguće i jesu bili nervozni i imali tremu, odnosno nisu bili pravi, ali Rudešu prvenstveno nedostaje kvalitete. Da se nisu "uplašili", prošli bi vjerojatno s kojim golom manje u mreži, ali činjenica je da je razlika ogromna i da Rudeš vrlo teško može ostati u društvu prvoligaša.

Istra 1961 - Slaven Belupo 1:1

Kada igrate protiv Slaven Belupa, onda u dobroj mjeri možete vjerovati kako će susret završiti neodlučeno. Koprivničanci su majstori remija, mogli bi davati instrukcije kako uzeti bod u nekom susretu, a u Puli su upisali 12. prvenstveni remi ove sezone i to u 19 odigranih utakmica. Otkako je na klupu sjeo Ivica Sertić, Farmaceuti ne gube, ali niti ne pobjeđuju, no bod u Puli nešto je s čim neće biti nezadovoljni.

I tijekom tjedna imali su jednu utakmicu, onu zaostalu s kraja prošle godine protiv Rijeke, a ona je završena, pogađate, remijem. Na tu količinu remija čovjek bi pomislio da su utakmice Slavena dosadne i uglavnom na 0:0, ali u zadnjih pet kola, Slaven je upisao svih pet remija i to četiri puta 1:1 te jednom 2:2. Prilika ima, na obje strane, ali jednostavno su se remiji zalijepili za nogometaše iz Koprivnice. Koliko god se kaže zrno po zrno pogača, u Slaven Belupu će morati početi i pobjeđivati kako bi podigli samopouzdanje jer su zadnji puta sva tri boda uzeli još na početku listopada.

Istra ima dvostruko više pobjeda od Slavena, ali i tri puta manje remija i dva boda manje. Nakon prvog dijela sezone koji nije bio u rangu s očekivanjima, u Puli su ponovno napravili velike promjene u igračkom kadru i pred trenerom Rendulićem je da sve to posloži. S obzirom da se vidjelo i u Rudešu i u Istri kako se ne ostavlja previše vremena trenerima da počnu stvarati dobre rezultate, Rendulić mora početi pobjeđivati da i on ne bi doživio sudbinu prethodnika.

Mogla je Istra i ovdje slaviti, imala je vodstvo i gredu odmah nakon postignutog pogotka, ali isto tako mogla je i izgubiti jer kod 1:1 Slavenu nije dosuđen kazneni udarac i Vidović je propustio odličnu priliku. Kada se sve zbroji i oduzme, remi ispadne kao nekakav najrealniji rezultat.

Osijek - Hajduk 0:1

Iako je u Gradskom vrtu viđen samo jedan pogodak, prilika nije nedostajalo, igralo se dinamično s obje strane, a na kraju je Siniša Oreščanin s razlogom bio sretan. Sjetimo se na što je Hajduk ličio prije nego je sjeo na klupu, kako je izgledao i kakve je rezultate ostvarivao pod vodstvom Željka Kopića i Zorana Vulića, a kako izgleda sada. Transformacija je stigla nakon što je Oreščanin u vatru gurnuo klince iz druge momčadi koji su pokazali da su i ranije trebali tu biti ispred nekih preplaćenih zvijezda.

U Osijeku je Hajduk nerijetko padao lakoćom, bez da je ostavljao dojam da mu je nedostajalo malo za bodove. No ovaj put odnio je pobjedu i mogao i uvjerljivije slaviti da je realiziran zicer na kraju utakmice. Imao je i Posavec ponešto dobrih reakcija, ali u konačnici je taj Caktašev gol bio presudan, ne samo da je Hajduk tu stigao do prednosti već je i izgledalo kao da Osječani ne znaju na koji način doći do gola Hajduka i vratiti se u utakmicu.

Treba pohvaliti i Oreščanina koji očito zna podići igrače koji nisu u prvom planu pa je tako ovdje uskrsnuo Kalik koji nije bio niti na "mapi", ali odradio je odlične pripreme nakon povratka s paćenja na posudbi u Rudešu te je i u Gradskom vrtu bio vrlo korektan.

Sve što je bilo pozitivno za Oreščanina, bilo je negativno za Zekića i malo više od toga. Prvi put izgubio je od Hajduka u prvenstvu, a nakon susreta bio je itekako ljut zbog reakcije svojih igrača. Krivio je individualne pogreške za primljeni pogodak, ali i za sve ono što nije funkcioniralo u njegovoj igri. Doduše imao je Osijek vrlo obećavajući ulazak u utakmicu, najbolje je igrao u tih početnih deset minuta, ali nakon toga kao da se ugasio.

Zekić ne može prigovoriti da igrači nisu željeli, jednostavno nisu bili dovoljno dobri. Je li u pitanju loš dan ili nešto drugo, vrijeme će pokazati, ali nastavak sezone nije dobar za Osijek. Nema više Mudražije i Hajradinovića, čeka se Kleinheisler, ali sve to nije opravdanje za ovakav nastup koji je razočaranje za navijače kluba iz Gradskog vrta.

Rijeka - Gorica 1:3

Igor Bišćan imao je fantastičan niz otkako je sjeo na klupu Rijeke pa sve do ovog zaostalog susreta protiv Slaven Belupa. Čak i onda kada igra nije bila briljantna, Bišćana je mazio rezultat te se očekivalo da će niz pobjeda nastaviti i u 2019. godini. Međutim to se nije dogodilo. Ima problema s izostancima, kadar nije tako širok i sve se to osjeti. Zavapio je Bišćan kako se treba nešto poduzeti, treba mu svježa krv, ali nekako je izglednije da će gurati s ovim što ima i čekati ozdravljenje onih koji nedostaju.

Prvi poraz upisao je protiv Gorice na Rujevici u susretu u kojem je mogao "rastaviti" goste, ali nakon primljenog gola njegova je momčad potonula. U prvom poluvremenu imali su Riječani puno prilika, ali ih nisu iskoristili, a za nastavak i sam Bišćan tvrdi da više od poraza nisu niti zaslužili. Da je imao na raspolaganju barem nekog iz trija Heber, Gorgon, Čolak, vjerojatno bi sada bila drugačija pjesma, ali... Slijedi mu gostovanje u Zaprešiću gdje će imati na raspolaganju i vrlo talentiranog Roberta Murića koji je propustio previše sezona i tek mora početi igrati ozbiljan nogomet.

A Goričani nastavljaju oduševljavati i u drugom dijelu sezone. Prodali su Dinamu Atiemwena, ali i bez njega su slavili na Rujevici te pokazali kako su sjajna momčad. Sergej Jakirović jako dobro odrađuje svoj posao i još jednom se zaorila pjesma svlačionicom u kojoj su boravili Goričani. U prvom dijelu sezone Gorica je bila najugodnije iznenađenje, međutim danas to više nije, pokazalo se da je selekcija napravljena izvrsno i da su protivnik kojeg treba respektirati.

Na Rujevici niti sami nisu znali što mogu očekivati, a na kraju su ipak slavili. Preživjeli su taj riječki uragan i seriju prilika koje su domaćini stvorili da bi nakon toga znali kazniti promašaje domaćina i u drugom dijelu doći do pobjede. Neke stvari se nisu promijenile, Zwolinski i dalje zabija, Kahlina odlično brani i Gorica izgleda vrlo dobro. Smijenila je Keka s klupe Rijeke i Bišćanu je nanijela prvi poraz. Nisu to baš male stvari.

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!