Košarka

Najava Kupa, drugi dio: Cedevita traži nastavak niza, ostali su izazivači

Petar Jenjić • srijeda, 13.02.2019.
Najava Kupa, drugi dio: Cedevita traži nastavak niza, ostali su izazivači
Foto: Bruno Karadža

U drugom dijelu najave Kupa Krešimira Ćosića predstavljamo preostale četiri momčadi predvođene Cedevitom koja će nastojati nastaviti niz osvajanja ovog trofeja...

Cedevita

Nije nikakva tajna da Cedevita već godinama dominira hrvatskom košarkom, a osim naslova prvaka Hrvatske, gotovo je neumoljiva i u Kupu kojeg je osvojila pet puta zaredom, a šest puta u posljednjih sedam godina. Cibona je bila ta koja se posljednja ispriječila Cedeviti. Bilo je to 2013. godine kada je u posljednjoj sekundi za pobjedu 77:76 zabio Sandro Nicević. Bilo je tu nekoliko tijesnih finala, posebno protiv Zadra 2015. (86:82) i 2016. godine (74:70), kao i pobjeda dvoznamenkastom razlikom protiv Zagreba 2014. (86:68) i Jollyja 2017. godine (102:66).

S obzirom na to da si je mogla priuštiti 20-ak igrača na rosteru, Cedevita je imala momčad koja je igrala HT Premijer ligu i momčad koja je igrala Eurokup i ABA ligu. Zbog toga i ne čudi nešto lošiji omjer pobjeda i poraza domaćem prvenstvu (9-5) pa je tako upisala i nekoliko visokih poraza. Posebno treba istaknuti onaj protiv Bosca (73:53) kojem je to do danas jedina prvenstvena pobjeda. Bolji je od Cedevite bio i Šibenik (96:88), kao i Zadar (69:63), dok su pobjede protiv nominalno druge momčadi još upisale Cibona (94:73) i Vrijednosnice Osijek (83:78).

Prva momčad loše je krenula u sezonu, no od dolaska Slavena Rimca proigrala je puno bolje. U Eurokupu je stigla do TOP-a 16, a u ABA ligi zaredala s pobjedama. Međutim, u drugoj fazi Eurokupa momčad je razočarala jer, bez obzira na protivnike, ostati bez pobjede u šest utakmica nikako nije dobro. MoraBanc Andorra, Uniks i Zenit bili su bolji te su zasluženo dolazili do pobjeda.

Kao što smo spomenuli, regionalna liga donijela je vjerojatno i najbolje nastupe momčadi ove sezone koja je nanijela prvi poraz Crvenoj zvezdi u tom natjecanju i to prilično uvjerljivo (84:68). Matematički je osigurala doigravanje, a s koje pozicije, to tek ostaje za vidjeti. Ipak, posljednje dvije utakmice ostavljaju prostora za zabrinutost. Zagrebačka momčad prokockala je 15 koševa prednosti protiv Igokee koju je ipak u završnici uspjela poraziti, nakon čega je uslijedio dvoboj protiv FMP-a. Spomenuti dvoboj Cedevita je dobila sa 77:75, a u razgovoru s medijima nakon utakmice trener Rimac kazao je kako je njihov protivnik zaslužio doći do pobjede.

S obzirom na to kako je posljednjih godina titula u ABA ligi nedostižna pokraj Crvene zvezde i Budućnosti, Cedevitin cilj je osvajanje dvostruke krune i sve manje od toga smatralo bi se neuspjehom. U Split stiže s najboljim mogućim rosterom kao favorit i to će nastojati opravdati. Za kraj spomenimo kako je do četvrtfinala stigla zahvaljujući gostujućoj pobjedi protiv Vrijednosnica Osijek (86:74).

Cibona

Cibona je i dalje najuspješnija momčad Kupa kojeg je kroz povijest osvojila sedam puta, a kako stvari trenutno stoje, to bi trebala ugroziti Cedevita. Posljednja titula stigla je spomenute 2013. godine i Nicevićeva ubačaja u posljednjoj sekundi, a nakon toga Vukovi su još tek jednom igrali finale. Bilo je to prošle godine u Zadru kada je Cedevita slavila sa 86:74.

Kao i ostali prvoligaši, Cibona je krenula u ovom natjecanju od osmine finala gdje je bila uvjerljiva protiv Sonik Puntamike rezultatom 95:55. Tijekom ove sezone igra jako dobro u domaćem prvenstvu i trenutno je na prvom mjestu ljestvice sa samo dva upisana poraza. Prvi je stigao na neočekivanom mjestu, bilo je to 2. studenoga protiv Gorice koja je zasluženo stigla do pobjede. Nije Cibona dobro krenula u tu utakmicu, Goričani su dobili krila te čak u mirnijim vodama uspjeli privesti utakmicu prema kraju. Mjesec dana kasnije na Gripama je do pobjede stigao Split sa 70:67. Kada se činilo da je Cibona preuzela kontrolu utakmice serijom od 19:3 u trećoj četvrtini, Žuti su pronašli odgovor, vratili se u susret te stigli do slavlja.

Što se tiče ABA lige Cibosi su trenutno na omjeru od sedam pobjeda i 12 poraza. Bilo je tu dobrih trenutaka, ali bilo je i onih loših, poraza koji se možda nisu trebali dogoditi poput dva od Igokee koja je tijesno slavila u Zagrebu, a kod kuće lakoćom stigla do pobjede (87:69). Bio je tu i visok poraz od Zadra (76:54) kao i Cedevite (89:68), no i dobrih utakmica poput one protiv Budućnosti u Draženovu domu u kojoj su Vukovi svladali aktualnog regionalnog prvaka. Kada se sve zbroji i oduzme, sredina tablice bit će realan ishod ove Cibonine sezone u ABA ligi.

U četvrtfinalu Vukovi će igrati protiv Škrljeva kojeg su ove sezone dva puta svladali. U prvoj utakmici zagrebačka je momčad slavila u gostima sa 86:66, a u drugoj, prije nepunih mjesec dana, slavila je rezultatom 101:92.

Split

Po prvi puta od 2003. godine Split će biti domaćin završnice Kupa Krešimira Ćosića. Na završnom turniru spomenute godine, uz istoimenog domaćin, nastupila je Svjetlost Brod, Cibona i Zadar, a u konačnici je, u sjajnoj atmosferi na Gripama, trofej podignuo Zadar koji je u finalu bio bolji od Cibone sa 72:59.

Najbolji omjer pobjeda i poraza u finalima ima upravo Split koji je pet puta podizao ovaj trofej, a tek je dva puta gubio u finalima. Posljednji je stigao dobro poznate 2004. godine kada je ubačajem u posljednjoj sekundi Roko Ukić rastužio ispunjene Jazine i donio pobjedu svojoj momčadi protiv Zadra 74:72.

Puno toga promijenilo se do današnjeg dana. Do plasmana u četvrtfinale Split je stigao na gostovanju u Dubrovniku gdje je kod istoimenog domaćina stigao do pobjede od 86:70. Ovu sezonu Žutih mogli bismo podijeliti i na dva djela. Odličan ulazak u sezonu, kako u domaćem prvenstvu, tako i u Drugoj ABA ligi gdje su krenuli s četiri pobjede. Međutim, uslijedile su i prve ozljede, Jamel Morris bio je važna karika momčadi na početku sezone, a njegovom izostancima krenuli su i prvi lošiji rezultati.

Trenutno drže jako dobru treću poziciju u domaćem prvenstvu s omjerom 10-4, dok se u regionalnoj ligi plasman viši od sredine tablice ne može očekivati s trenutnim rosterom. Tako je u posljednjem kolu protiv Sixt Primorske Split bio bez Pavla Marčinkovića, Maura Veljačića pa i onih koji su otpali već ranije: Jamela Morrisa, Maja Kovačevića, Ivana Omrčena i Roka Gizdavčića. Bez obzira na to odigrao je vrlo dobru utakmicu, ali je upisao tijesan poraz 77:75.

Slično je bilo i u pretposljednjem susretu u HT Premijer ligi na gostovanju kod Cedevite. Dobro je igrao Split većim dijelom utakmice, no pobjedu zagrebačkoj momčadi donio je Domagoj Bošnjak u samoj završnici susreta koji je zaključen rezultatom 79:78. Nakon toga uslijedio je poraz od Borca, pobjeda protiv Škrljeva te već spomenuta utakmica protiv Primorske.

Kao što i priliči domaćinu turnira, Split će posljednji odigrati svoje četvrtfinale. Protivnik će biti Gorica koja ih je porazila u prvom dijelu sezone, međutim, u ovoj utakmici domaćin će na krilima navijača tražiti polufinala natjecanja gdje nije bio od 2013. godine.

Zadar

Osmina finala Kupa Krešimira Ćosića donijela je Zadru gradski derbi protiv Jazina koji je momčad Ante Nazora lakoćom zaključila u svoju korist, završilo je s visokih 116:54. Šest puta u povijesti Zadrani su osvajali ovo natjecanje, međutim, posljednji je put to bilo daleke 2007. godine kada su u svojim Jazinama svladali Zagreb sa 83:80. Otada pa sve do danas odigrali su još tri finala, međutim, dva puta ispriječila se Cedevita, a jednom Zagreb. Vrlo blizu bili su 2015. i 2016. godine, ali trofej ipak nije stigao u njihove ruke pa kao i svaki puta do sada, u natjecanje ulaze s velikim motivom da taj post prekinu.

Četvrtfinale donosi utakmicu protiv Bosca kojeg je dva puta ove sezone pobjeđivao, međutim, nije bio tako uvjerljiv kako se možda moglo pretpostaviti. Utakmice je zagrebačka momčad odigrala iznad svojih mogućnosti, u prvoj je Zadar slavio sa 101:88, a u drugoj 88:79. Upravo taj drugi dvoboj odigran je prije nepunih mjesec dana. Pobjedom u toj utakmici polufinale donosi vrlo vjerojatan novi derbi protiv Cibone protiv koje je igrao prije svega nekoliko dana u ABA ligi. U odličnoj utakmici u Višnjiku slavio je sa 95:91.

Bio je to ujedno i važan dvoboj u borbi za ostanak. Nazorova momčad tu je upisala sedmu pobjedu sezone i izjednačila se s Cibonom i Mornarom na ljestvici. Ne ide Zadranima ove sezone u regionalnom natjecanju pred domaćim navijačima, nešto što bi ranijih godina bilo posve nezamislivo. Četiri od sedam pobjeda upisao je na gostovanjima. Zasigurno najneočekivaniji porazi stigli su u utakmicama protiv Mornara i Krke u koje je Zadar ipak ulazio kao blagi favorit.

Što se tiče HT Premijer lige, Zadar tu stoji puno bolje s trenutnim omjerom od 11 pobjeda i tri poraza. Sve tri izgubljene utakmici bile su u ranijoj fazi prvenstva i sve tri dogodile su se na gostovanjima. Dok se poraz od Cibone može opravdati (76:55), izgubljene utakmice kod Zaboka (91:88) i Hermes Analitice (95:79) puno teže. Posljednji je stigao 23. studenoga i nakon toga upisao je šest uzastopnih pobjeda te čvrsto drži drugu poziciju iza Cibone.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!