Zimski sportovi

Na današnji dan: Švedska ispala s olimpijskog turnira golom s 20 metara koji je uništio Salovu karijeru

Mihaela Bradovski • četvrtak, 21.02.2019.
Na današnji dan: Švedska ispala s olimpijskog turnira golom s 20 metara koji je uništio Salovu karijeru

Jedno od najvećih iznenađenja u povijesti hokejaških olimpijskih tunira dogodilo se u Salt Lake Cityju 2002. godine kada je Bjelorusija šokirala jednog od glavnih kandidata za zlatno odličje i to na način za pamćenje...

Švedska je u Salt Lake City doputovala s ciljem osvajanja zlatnog odličja. Bili su snažni i Kanađani i Rusi i Amerikanci, ali Švedska nije nimalo zaostajala i zanimalo ju je samo zlato. Da je netko rekao kako će bez njega ostati na ovako nevjerojatan način, da će uopće ostati zbog toga i bez borbe za odličja, vjerojatno bi se u Švedskoj samo nasmijali.

Međutim, dogodilo se. Svu moć i koliko misle ozbiljno pokazali su u skupini kada su svladali Kanađane s 5:2, Čehe s 2:1 i Nijemce sa 7:1 i u četvrtfinalu išli na Bjelorusiju koja je bila topovsko meso u grupi. Samo je u prvom kolu s Rusima odigrala solidno i izgubila 6:4 dok je u ostala dva susreta doživjela katastrofu. 8:1 protiv Finske i 8:1 protiv SAD-a.

Baš nitko Bjelorusima nije davao niti promil šanse u tom susretu, a s obzirom na sve ostale reprezentacije koje su se našle u četvrtfinalu, Bjelorusija je bila jackpot. Nitko drugi nije bio u toj mjeri nekonkurentan u grupnoj fazi kao Bjelorusi i bilo je samo pitanje s kojom razlikom će pregaziti Bjelorusiju.

"Ne vidim načina na koji bismo izgubili od ovakve ekipe", izjavio je švedski kapetan Mats Sundin prije utakmice s Bjelorusijom. I nije bio jedini koji je tako razmišljao.

Međutim, uskoro je saznao da ipak postoji način.

Krenulo je očekivano, već u trećoj minuti Lidström je doveo Švedsku u vodstvo, no onda se razbranio Andrej Mezin i krenuli su problemi. Na drugoj strani Romanov i Dudik iznenadili su Tommyja Sala i do desete minute donijeli preokret Bjelorusima.

Bez obzira na sve nitko se nije uzbuđivao jer je Švedska prejaka i kada je u 30. minuti Nylander poravnao, očekivao se preokret. Mezin je ipak držao Bjeloruse na životu, još jednom su poveli golom Kovaljeva da bi Sundin ubrzo poravnao na 3:3 12 minuta prije kraja.

Uslijedio je žestok pritisak Švedske i tražio se preokret. No Mezin je nizao obrane, a dvije i pol minute prije kraja uslijedio je šok. Vladimir Kopat s dobrih 20 metara ispucao je pak napamet, on se nezgodno odbio od kacige nesretnog vratara Tommyja Sala i na opće čuđenje završio u mreži.

Svi pokušaji Šveđana do kraja susreta bili su bezuspješni i Sundin i društvo saznali su kako mogu ispasti od Bjelorusije. Inače, Salo je bio žrtveno janje, navijači i mediji okomili su se na njega, a karijera mu je krenula silaznom putanjom. Nikada se nije u potpunosti oporavio od ovog šoka.

Švedska je, 12 godina kasnije na današnji dan ušla je u finale Olimpijskih igara u Sočiju.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!