Košarka

Povijesni uspjeh Crne Gore, Slovenija slavila nakon produžetka, Poljska bolja od Nizozemske

Petar Jenjić • ponedjeljak, 25.02.2019.
Povijesni uspjeh Crne Gore, Slovenija slavila nakon produžetka, Poljska bolja od Nizozemske
Foto: EPA

Odigrane su preostale kvalifikacijske utakmice za odlazak na Svjetsko prvenstvo, a povijesni uspjeh ostvarila je Crna Gora koja se, unatoč porazu od Latvije, plasirala u Kinu...

U dvoboju dviju momčadi koje su već ranije osigurale plasman na Svjetsko prvenstvo do pobjede je stigla Litva koja je na domaćem parketu bila bolja od Italije sa 86:73. Domaćin je već nakon prvog poluvremena imao 18 koševa viška (47:29), u nastavku susreta Talijani su se uspjeli spustiti na deset poena minusa, no više od toga nije išlo i Litavci su upisali zasluženu pobjedu.

Najbolji je u pobjedničkim redovima bio Gytis Masiulis s 15 koševa, Rokas Giedraitis dodao je 12 poena i sedam skokova, a Martinas Geben 11 koševa.

Michele Vitali s 22 poena i Pietro Aradori s deset koševa bili su najbolji u redovima gostujuće momčadi.

Povijesni uspjeh ostvarila je Crna Gora koja nije smjela izgubiti s osam ili više razlike na domaćem parketu od izravnog konkurenta Latvije. U konačnici su gosti slavili rezultatom 80:74, a Crnogorci proslavili povijesni uspjeh. Imali su Latvijci šut za "pobjedu" tri sekunde prije kraja, no Dairis Bertans nije uspio pogoditi.

Janis Strelnieks s 25 poena, pet skokova i deset asistencija predvodio je Latviju do pobjede, dok je Martins Meiers dodao 12 koševa i pet skokova.

Derek Needham predvodio je Crnu Goru s 22 poena, Marko Todorović priključio se s 13 koševa.

U utakmici koja nije odlučivala ni o čemu, Slovenija je kvalifikacije zaključila pobjedom protiv Ukrajine sa 85:84. Bez obzira na to, europski prvaci ostali su na posljednjem mjestu skupine. Produžetak je Slovencima tricom donio Zoran Dragić dvije sekunde prije kraja četvrte dionice, da bi u produžetku Jan Špan postavio konačan rezultat 55 sekundi prije isteka vremena. U preostalom razdoblju nijedna momčad nije uspjela poentirati.

Edo Murić sa 16 koševa i deset skokova predvodio je Slovence do slavlja, dok je Jan Špan dodao 15 koševa. Vjačeslav Kravcov sa 16 poena i 12 skokova bio je najbolji kod Ukrajinaca, Maksim Pustozvonov ubacio je 13 koševa čemu je dodao šest skokova.

Već je od ranije bilo poznato da će Španjolska i Turska na Svjetsko prvenstvo, a u posljednjem kolu ove su dvije reprezentacije odigrale i međusobnu utakmicu u kojoj je do pobjede stigla Španjolska sa 74:58. Nije to bio pretjerano uzbudljiv dvoboj, Španjolci su u drugoj četvrtini stekli dvoznamenkastu prednost, a razliku su uspijevali čuvati sve do kraja.

Dario Brizuela sa 16 koševa i pet skokova predvodio je Španjolsku, a pridružio mu se Edgar Vicedo s 13 poena. Jedini dvoznamenkast kod Turske bio je Semih Erden sa 16 koševa i pet skokova.

U posljednjem dvoboju dana Poljska je kvalifikacije zaključila domaćom pobjedom protiv Nizozemske sa 85:76. Domaćin se nijednom tijekom susreta nije našao u zaostatku, a nakon tri četvrtine imao je 16 koševa viška (66:56). U preostalih deset minuta Nizozemci su uspjeli tek ublažiti poraz.

Poljake je do pobjede predvodio Adan Waczynski s 18 poena, dok je Adam Hrycaniuk dodao 12 koševa. Po 12 poena kod Nizozemske ubacili su Shane Hammink i Roeland Schaftenaar.

Kvalifikacije za SP:
Litva - Italija 86:73
Crna Gora - Latvija 74:80
Slovenija - Ukrajina 85:84 (nakon produžetka)
Španjolska - Turska 74:58
Poljska - Nizozemska 85:76

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!