Nogomet

Tko je Bruno Lage, trener koji je vratio Benficu na pravi put

Petar Jenjić • četvrtak, 07.03.2019.
Tko je Bruno Lage, trener koji je vratio Benficu na pravi put
Foto: FaH

Bruno Lage preuzeo je klupu prve momčadi Benfice na početku ove godine i u svom prvom pravom trenerskom angažmanu pokazuje da je bio pravi izbor vodstva kluba...

Bruno Miguel Silva do Nascimento rođen je 12. svibnja 1976. godine. Očito je rano uvidio kako aktivno igranje nogometa nije za njega pa se već s navršenom 21 godinom prebacio u trenerske vode, a prvi angažman imao je u mlađim kategorijama Vitorije de Setubal.

Prvu, nešto zapaženiju ulogu imao je u portugalskom niželigašu Vendas Novasu gdje je točno godinu dana radio kao kondicijski trener. Nakon toga je od 2004. pa sve do 2012. godine bio trener mlađih momčadi Benfice koje je vodio s više ili manje uspjeha.

Gotovo dvije godine bio je trener U-17 momčadi, a nakon toga godinu dana trener U-19 momčadi. Od srpnja 2007. do kraja lipnja 2009. godine vodio je U-15 ekipu, da bi se nakon toga vratio na klupu U-17 gdje je proveo još tri sezone. Željan novih izazova na kraju sezone 2011./12. zaputio se u Al-Ahli gdje je na vođenje dobio njihovu cjelokupnu trenersku akademiju.

Odlaskom iz Saudijske Arabije postao je pomoćnik Carlosu Carvalhalu u Sheffield Wednesdayju gdje je odradio 131 utakmicu. Momčad je dvije uzastopne sezone dolazila do razigravanja za ulazak u Premiership, no nijednom nije uspjela. Prvo ih je zaustavio Hull City, a zatim Huddersfield. Loš ulazak u sezonu 2017./18. natjerao je Carvalhala pa tako i Lagea na napuštanje kluba.

Samo četiri dana kasnije obojica su preselila u redove Swanseaja u Premier ligu, a nakon početnih uspjeha zaredali su lošiji rezultati, a Velšani su napustili najviši rang engleskog nogometa. Po završetku sezone Carvalhal i Lage napustili su svoje pozicije.

Lage se početkom ove sezone vratio u Benficu gdje je vodio njenu drugu momčadi, a priliku za vođenje prve ekipe dobio je početkom ove godine kada je zamijenio Ruija Vitoriju kao privremeno rješenje. Međutim, nakon pobjede protiv Rio Avea na domaćem terenu (4:2) i pobjede u gostima kod Santa Clare s 2:0 imenovan je stalnim trenerom.

Otada pa sve do danas Benfica igra sjajno. Upisala je čak deset pobjeda, jedan remi i samo jedan poraz. Bilo je to u polufinalu Kupa od Porta. Utrpali su deset golova Nacionalu prije nepunih mjesec dana, a proteklog vikenda slavili su u gostima kod Porta s 2:1 čime su stigli na prvo mjesto prvenstvene ljestvice s dva boda više od najvećeg rivala.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!