Nogomet

Španjolci nisu lako slomili Norvešku, očekivane pobjede za Italiju i BiH

Mihaela Bradovski • nedjelja, 24.03.2019.
Španjolci nisu lako slomili Norvešku, očekivane pobjede za Italiju i BiH
Foto: EPA

Subotnji program kvalifikacija za Europsko prvenstvo donio je nastupe između ostalih i Španjolske, Italije i BiH, a sve tri reprezentacije su slavile...

Španjolska se na Mestalli pošteno namučila za tri boda protiv Norveške. Na kraju je ipak slavila 2:1 iako do pobjede nije došla lako.

U vrhu napada krenuo je Alvaro Morata koji se ispromašivao i nije oduševio, a početak susreta nije davao naznake da će Španjolska imati toliko problema. naime vrlo rano stigla je do prednosti, već u 16. minuti Rodrigo je zabio za vodstvo na svojoj Mestalli pred brojnim navijačima koji ga najčešće gledaju u dresu Valencije.

Nikako Španjolska nije mogla do drugog gola kojim bi prelomila utakmicu i nekako se u zraku osjetilo da bi mogla uslijediti kazna. Tako je i bilo, u 65. minuti dosuđen je kazneni udarac za Norvešku nakon što je Inigo Martinez srušio Bjorna Johnsena, a Joshua King zabio za 1:1.

Morata se za prijašnje promašaje iskupio u 70. minuti kada je izborio kazneni udarac nakon kontakta s vratarem Jarsteinom, a Sergio Ramos panenkom je prevario norveškog golmana i s 11 metara donio pobjedu Španjolskoj.

Irci su se provukli na Gibraltaru slaveći 1:0. Na umjetnoj travi i po jakom vjetru protiv upornog domaćina slavili su pogotkom Jeffa Hendricka u 49. minuti. Niti sama atmosfera oko momčadi nije bila dobra nakon što je prije deset dana prvi čovjek Saveza napustio tu funkciju.

Bosna i Hercegovina zasluženo je stigla do pobjede protiv Armenije, na Grbavici je slavila s 2:1. Do tri boda stigla je uz potpunu dominaciju i veliki broj prilika, a prvu je realizirao u 33. minuti Rade Krunić. u drugom dijelu prijetila je i Armenija i to razdoblje nije bilo dobro. No unatoč takvom nastupu, BiH je povećala prednost golom Denija Miloševića. Milošević je igrao rukom u svojih 16 metara u 92. minuti, dosuđen je penal koji u pogodak pretvara Mhitarjan za konačnih 2:1.

Dobro su startali i Talijani koji su s 2:0 u Udinama svladali Finsku. Ponovno je bilo određenog eksperimentiranja i novih igrača, ali sve je dobro svršeno i Talijani su slavili. Poveli su već u sedmoj minuti golom Nicola Barelle, a pobjedu je potvrdio Moise Kean u 74. minuti.

Zanimljiv dvoboj odigran je u Stockholmu gdje je Švedska ugostila Rumunjsku i slavila 2:1. Polovicom prvog dijela domaćin je ostao bez ozlijeđenog Mikaela Lustiga, ali unatoč tome do kraja prvog dijela postigao je dva gola. Robin Quaison i Viktor Claesson bili su strijelci dok je Rumunjska u drugom dijelu samo smanjila preko Claudiua Keserua.

I Grci su u Lihtenštajnu također rano ostali bez važnog aduta, ozlijedio se Kostas Mitroglou, ali su uspjeli slaviti 2:0 golovima Konstantinosa Fortounisa i Anastasiosa Donisa.

Rijetku pobjedu upisala je Malta koja je s 2:1 io igračem manje svladala Farske Otoke. Poveli su Maltežani golom Kyriana Nwoka da bi Farski Otoci dobili priliku u 61. minuti kada Andrei Agius zarađuje isključenje, a gosti kazneni udarac. Brandur Olsen nije zabio i ostalo je 1:0. Odluka je pala u 77. minuti kada je Steve Borg povisio na 2:0, a u osmoj minuti sudačke nadoknade Jakup Ludvig Thomsen samo je smanjio na 2:1.

Kvalifikacije za EP:
Španjolska - Norveška 2:1
Gibraltar - Irska 0:1
BiH - Armenija 2:1
Italija - Finska 2:0
Švedska - Rumunjska 2:1
Lihtenštajn - Grčka 0:2
Malta - Farski Otoci 2:1

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!