Košarka

Portland u prvom konferencijskom finalu nakon 2000., Lillard šuterski podbacio, McCollum spasitelj

Branimir Korać • ponedjeljak, 13.05.2019.
Portland u prvom konferencijskom finalu nakon 2000., Lillard šuterski podbacio, McCollum spasitelj
Foto: EPA

Portland Trail Blazersi igrat će protiv Golden State Warriorsa u finalu Zapadne konferencije! Blazersi su u dramatičnoj sedmoj utakmici u Denveru svladali Nuggetse sa 100:96...

I bez Jusufa Nurkića, uz ozljedu Rodneyja Hooda tijekom drugog poluvremena, uz užasnu šutersku večer Damiana Lillarda, Portland Trail Blazersi slavili su u Coloradu i prošli u finale Zapada! Enes Kanter unatoč ozljedi ramena prisiljen je igrati 40 minuta, ali niti to Nuggetsi nisu iskoristili i Portland je na krilima CJ-a McColluma izborio prolaz.

Prvo je to finale Zapada za Blazerse još tamo od 2000. godine i onog kontroverznog poraza u sedmoj utakmici protiv Los Angeles Lakersa. Malo tko ih je vidio ovako daleko, proglašavani su kao jackpot za bilo koga već u prvoj rundi doigravanja nakon što se ozlijedio Nurkić, ali prvo su poslali na odmor Russella Westbrooka i Paula Georgea, a sada i Nikolu Jokića i Jamala Murrayja.

Kako je krenuo dvoboj, činilo se da će to biti lagan posao za Nuggetse. Blazersi baš ništa nisu mogli pogoditi iz igre, obrana Nuggetsa izgledala je vrlo dobro, Portland je u napadu radio sve suprotno od onoga što je Lillard uoči susreta najavljivao i tijekom prvog poluvremena domaćin je imao i ogromnih 17 koševa prednosti.

Ipak, nakon tih 39:22 za Denver, Blazersi su uspjeli zaustaviti nalet domaćina, nekoliko koševa povezao je McCollum, prvi ubačaj iz igre upisao je Lillard i Portland je došao do jednoznamenkastog zaostatka.

Do poluvremena nije uspio značajnije smanjiti minus, ali nakon tri četvrtine prvog poluvremena u kojem je izgledao jako loše i potpuno dekoncentrirano, zaostatak na odmoru 48:39 i nije izgledao tako loše.

Drugo poluvrijeme donijelo je potpuno drugačiju priču. Problem za Nuggetse je bio što su Blazersi uspjeli usporiti Jokića u tom razdoblju, Murray nije mogao ubaciti ništa osim slobodnih bacanja, a s druge strane sve je u svojim rukama imao McCollum. Polako se Portland približavao i 12 sekundi prije kraja treće dionice prvi put na susretu je poveo ubačajem McColluma za 71:70. Trebali su Blazersi imati vodstvo i na kraju te četvrtine da nije suđen nepostojeći prekršaj na trici nad Monteom Morrisom kada ga je Mo Harkless čisto omeo i blago skrenuo loptu. Nikakvog kontakta s igračem Nuggetsa nije bilo.

U toj trećoj dionici Portland je ostao i bez Rodneyja Hooda koji je ozlijedio koljeno, otišao u svlačionicu i nije se vraćao u igru. Veliko je pitanje hoće li moći na njega računati u finalu protiv Warriorsa.

U zadnjih 12 minuta Portland je potpuno preuzeo kontrolu. Trica Lillarda devet minuta prije kraja odvela ga je na 81:76 i Nuggetsi više nisu nijednom uspjeli izaći iz minusa. Imali su prilika, nervoza je činila svoje i u zadnjih tri-četiri minute i jedni i drugi napravili su u napadu niz gluposti, ali na kraju su se Blazersi izvukli.

McCollum je pogodio za 98:95, nakon toga Jokić ubacuje samo jedno bacanje, a Evan Turner osam sekundi prije kraja s linije slobodnih bacanja stavlja točku na i.

Portland prolazi u finale gdje ga čekaju Warriorsi, apsolutno drugačiji tip protivnika, s drugačijom igrom i više kvalitete, a Setha Curryja čeka bratski obračun protiv Stephena.

CJ McCollum bio je junak Blazersa s 37 poena i devet skokova, Evan Turner s klupe je dodao 14 poena i sedam skokova, Lillard je šutirao 3/17, ali je ubacio 13 poena uz deset skokova i osam asistencija dok je Enes Kanter završio s 12 poena i 13 skokova.

Kod Nuggetsa Nikola Jokić ubacio je 29 poena uz 13 skokova, a Jamal Murray 17 poena uz šest skokova i pet asistencija, ali i šut iz igre 4/18. Općenito i jedni i drugi bili su vrlo loši u vanjskom šutu, trica Portlanda bila je 4/26, a Nuggetsa 2/19.

NBA:
Denver Nuggets - Portland Trail Blazers 96:100 (3-4)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!