Nogomet

Hrvati u Bundesligi: Kramarić jedan od najboljih strijelaca, Rebić važan kotačić Eintrachta

Jan Šneler • nedjelja, 19.05.2019.
Hrvati u Bundesligi: Kramarić jedan od najboljih strijelaca, Rebić važan kotačić Eintrachta
Foto: EPA

Završena je još jedna bundesligaška sezona u kojoj su svoj doprinos, u manjoj ili većoj mjeri, imali i hrvatski nogometaši. Andrej Kramarić i Ante Rebić bili su među istaknutijimm pojedincima Hoffenheima i Eintrachta, a kako trenutno stvari stoje, sljedeće sezone sigurno neće biti u istom klubu...

Ante Rebić

Iako nije najbolji igrač Eintrachta, Ante Rebić izuzetno je važan kotačić u frankfurtskom klubu. Njegovi odnos i dobro razumijevanje s Lukom Jovićem odavno su poznati. Rebić je odigrao 28 utakmica za Eintracht ove sezone i postigao devet pogodaka. Tom učinku dodao je i četiri asistencije.

S obzirom na uspjeh koji je Eintracht postigao u Europskoj ligi, jasno je da Rebić može izuzetno biti zadovoljan odigranom sezonom. Uostalom, činjenice da mu je trenutna cijena na Transfermarktu 32 milijuna eura i da se Bayern ponovno interesira za njega dovoljno govore.

Izgledno je da neće sljedeće godine igrati u Eintrachtu, slično kao i njegov prijatelj Jović koji vjerojatno odlazi u Real Madrid. U svakom slučaju, Eintracht će se morati znatno potruditi kako bi nadoknadio izostanak Rebića. Trka, zalaganje, želja, ali i sjajan osjećaj za pogodak, to su sve kvalitete velikog igrača i napadača koji donosi golove.

Andrej Kramarić

Jedan od najboljih strijelaca Bundeslige i apsolutno prva violina Hoffenheima ove sezone. Uostalom, kada uđete u povijest kluba kao najbolji strijelac, jasno je da vrijedite. Andrej Kramarić ove sezone isprofilirao se kao jedan od najboljih napadača Bundeslige. Mora se uzeti u obzir da mu je tek 27 godina i da još puno toga može dati nogometu.

Slično kao Rebić, ne treba očekivati da će nastaviti igrati u Hoffenheimu jer interesa ne manjka za trenutno najboljeg hrvatskog napadača. Ponovno, kada ste najbolji napadač doprvaka Svijeta, opet je sve jasno. Ove sezone postigao je u Bundesligi 17 golova, dodao četiri asistencije, a postigao je i pet pogodaka u Ligi prvaka.

Sezona za 10 i unatoč činjenici što Hoffenheim nije ostvario veći uspjeh ove sezone te neće igrati Ligu prvaka, Kramarić može biti zadovoljan. Vrijedi slično kao Rebić što znači da bi ovoga ljeta dvojica hrvatskih napadača mogla postići značajne transfere.

Josip Brekalo

Jedan od najuzbudljivijih igrača na koje Hrvatska računa u narednom desetljeću. Na Wembleyju protiv Engleske imali smo prilike vidjeti Josipa Brekala i Nikolu Vlašića u kombinaciji i ostali smo oduševljeni. Puno obećava ovaj mladi 20-godišnjak koji se već etablirao kao jedan od startera u Wolfsburgu.

Inače, Wolfsburg smo označili kao jedan od klubova koji je najugodnije iznenađenje ove sezone. Brekalo je odigrao gotovo pola minuta, nastupio je 25 puta te upisao tri pogotka i tri asistencije. On prvenstveno nije strijelac te ga ne treba suditi prema broju pogodaka, ali prema onome što smo vidjeli ove sezone, Brekalo je na najboljem putu da postane odlični igrač. U ovim razvojnim godinama potrebno je puno strpljenja i truda i u konačnici dobrih odluka. Vremena ima, znanja je pokazao da ima, sada samo da stekne kontinuitet dobrih igara i uspjeh neće izostati.

Tin Jedvaj

Iako vam se čini kao da ga gledate već jako dugo, Tin Jedvaj ima tek 23 godine. U svojim nogama već ima pet bundesligaških sezona i skupio je vrijedno iskustvo. Ova sezona ostat će mu sigurno u lijepom sjećanju jer osim uspjeha na Svjetskom prvenstvu i važnih golova protiv Španjolske u Ligi nacija, a njegov Bayer Leverkusen osigurao je Ligu prvaka.

Jedvaj je odigrao 16 utakmica ove sezone, mahom na poziciji lijevog beka, iako ga često trener zna staviti i na stopersku poziciju. Prošla sezona bila je teška zbog ozljeda koje su ga stajale boljeg učinka. Ove sezone tih problema nije imao, iako nažalost još uvijek nije dovoljno standardan. Kao što smo rekli, već dugo je u Bundesligi i iskustva ima. Možda bi mu dobar potez bio odlazak negdje gdje bi bio standardniji.

Davor Lovren

Nažalost, teško je puno toga napisati o učinku Davora Lovrena u Bundesligi ove sezone. Sezona je tek krenula, a Lovren se ozlijedio i taman kad se trebao vratiti u puni pogon, ponovno je došla ozljeda. Epilog svega su tek 44 odigrane minute. Fortuna Düsseldorf računala je na njega, platili su ga 750 tisuća eura na ljeto, ali nažalost ozljede su ga stopirale.

Lovren ima 20 godina, još je dovoljno vremena pred njim da se dokaže i pokaže. Fortuna je ostala u Bundesligi, imat će prilike kroz pripreme dokazati treneru da može računati na njega. U ovim godinama, ozljede znaju biti gadan problem, ali uz malo sreće, Lovren će imati priliku nametnuti se i pokazati da zaslužuje igrati u Bundesligi.

Borna Sosa

Možda se varamo, ali mišljenja smo kako je Borna Sosa prerano napustio Maksimir. Tek je počeo igrati u Dinamu na odličnoj razini, pokazivao znakove reprezentativnog lijevog beka i nažalost (prema našem mišljenju) otišao u Stuttgart. Njemački klub ga je platio oko 6 milijuna eura što je znak da su računali na njega, no loši rezultati Stuttgarta nisu mogli zaobići Sosu.

Odigrao je svega 11 utakmica, imao dosta problema s ozljedama koje su zakočile njegov bolji ulazak u bundesligaško društvo i sada mu predstoji borba za ostanak u doigravanju. U slučaju ostanka u Bundesligi, predstoji mu sezona u kojoj bi, ako ga ozljede zaobiđu, trebao dokazati kako je vrijedan bek koji ima odličnu napadačku igru. U slučaju ispadanja, sigurno je kako će otići, a premda interesa neće manjkati, nova okolina donosi i nove izazove, a to nije uvijek u interesu mladog igrača.

Josip Elez

Iako je već promijenio puno, pa čak i previše klubova, 25-godišnji Josip Elez igrao je odlično u Rijeci i s pravom se prodao u Hannover. Oko 3 milijuna eura platili su Nijemci za usluge hrvatskog braniča, no nažalost niti njega ozljede nisu zaobišle. Krenuo je dobro, počeo igrati standardno i sve više startati kada se dogodila ozljeda koljena.

Nešto kasnije stigao je i problem s aduktorom i epilog je svega 10 nastupa za Eleza. Uz to, Hannover je zauzeo 17. mjesto i sljedeće sezone igrat će u Bundesligi 2. S obzirom da je tek nedavno prešao u redove njemačkog kluba, pitanje je hoće li Elez ostati u drugoligaškoj sezoni Hannovera ili će sreću potražiti negdje drugdje. S njim u momčadi Hannover je izgledao bolje, ali teško je govoriti o dobrim igrama momčadi koja u sezoni primi 69 golova.

Jozo Stanić

Mladi hrvatski stoper koji je upisao četiri nastupa za Hrvatsku U-19 selekciju nije se previše naigrao u Augsburgu. Upisao je svega jedan nastup u Bundesligi, odigrao dvije minute protiv Werdera u 21. kolu. Većinu utakmica proveo je s rezervnom momčadi u regionalnoj ligi Bavarske.

S obzirom na to da ima tek 20 godina, Stanić sigurno ima priliku dokazati se u redovima Augsburga. Ipak, teško je previše suditi o njegovoj sezoni u Bundesligi s obzirom na mali broj minuta.

Ivo Iličević

Slična je situacija s Ivom Iličevićem koji je ipak puno poznatiji hrvatskoj javnosti. Ovo 32-godišnje krilo igralo je za Bochum, Kaiserslautern, HSV, a ovu sezonu, odnosno drugi dio iste proveo je u redovima Nürnberga. Preciznije rečeno na papiru je bio u Nürnbergu jer je odigrao svega osam minuta.

Ozljede su ga također spriječile da duži period provede na terenu. Ipak, Iličević bi mogao ubrzo krenuti u potragu za novim klubom. Nürnberg je ispao iz lige, uvjerljivo je posljednji sa samo tri upisane pobjede i još jedan hrvatski igrač mogao bi napustiti Bundesligu.

Tablica:
Andrej Kramarić - 30 nastupa, 17 golova
Ante Rebić - 28 nastupa, 9 golova
Josip Brekalo - 25 nastupa, 3 gola
Tin Jedvaj - 16 nastupa
Borna Sosa - 11 nastupa
Josip Elez - 10 nastupa
Ivo Iličević - 3 nastupa
Davor Lovren - 2 nastupa
Jozo Stanić - 1 nastup

Bundesliga

1Bayer Leverkusen 3075:20+5580
2Bayern 3087:37+5066
3Stuttgart 3068:36+3263
4RB Leipzig 3069:34+3559
5Borussia D. 3058:35+2357
6Eintracht Frankfurt 3046:40+645
7Freiburg 3042:53-1140
8Augsburg 3048:49-139
9Hoffenheim 3155:63-839
10Heidenheim 3043:52-934
11Werder Bremen 3038:50-1234
12Borussia M. 3053:60-731
13Wolfsburg 3035:50-1531
14Bochum 3137:62-2530
15Union Berlin 3026:50-2429
16Mainz 05 3031:48-1727
17Köln 3023:53-3022
18Darmstadt 3030:72-4217

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • vjesu19.05.2019. u 15:09
    Leverkusen je zavrsio cetvrti, znaci kvalificirali su se za LPa.
    vjesu