Nogomet

Hrvatska - Wales kroz godine: Od Barićevog debija pa do preokreta u Swanseaju

Petar Jenjić • subota, 08.06.2019.
Hrvatska - Wales kroz godine: Od Barićevog debija pa do preokreta u Swanseaju
Foto: EPA

Hrvatska je do sada odigrala četiri utakmice protiv Walesa, dvije prijateljske i dvije natjecateljske. Tri pobjede i jedan remi, dovoljan je broj kako bismo mogli reći da niti danas ne bi trebao biti drugačiji ishod...

Debi Otta Barića

21. kolovoza 2002. godine hrvatska nogometna reprezentacija ubilježila je jubilarnu stotu utakmicu, a protivnik je u prijateljskom susretu bio Wales. Bio je to početak novog ciklusa i priprema za EURO u Portugalu, počele su se isprobavati razne varijante pa tako niti utakmica nije ponudila puno.

Hrvatska je dominirala kroz prvo poluvrijeme, ali Wales je bio taj koji je odnio prednost na poluvremenu. Igrala se 11. minuta kada je hrvatska vezna linija izgubila loptu, a Simon Davies pretrčao Roberta Kovača i matirao Stipu Pletikosu.

Rezultat se nije promijenio sve do 77. minute, a tada je remi Hrvatskoj donio Mladen Petrić koji je iskorisio velšku neopreznost. Do kraja susreta imao je još jednu priliku, a zatim i Marijo Marić, no ostalo je 1:1.

Rakitić i Gabrić za pobjedu

Sredinom 2010. godine Hrvatska je odradila ciklus od tri prijateljske utakmice, a druga je odigrana na Gradskom vrtu u Osijeku gdje se skupilo oko 15 tisuća gledatelja. Ipak, pobjeda je bila izborena, a za to je bio dovoljan po jedan pogodak u svakom poluvremenu.

U samoj završnici prvog dijela, unatoč tome što nije briljirala, Hrvatska je povela. Ivan Rakitić okomito je prošao prema kaznenom prostoru, odigrao za Nikicu Jelavića koji mu vraća na 20 metara, a ovaj sjajnim udarcem zatresao mrežu.

Da utakmica je uđe u neizvjesnu završnicu, pobrinuli su se Luka Modrić i Drago Gabrić, a ovaj potonji "prošuljao" se kroz obranu protivnika nakon sjajnog proigravanja i poentirao za 2:0. Bio je to njegov prvi, a ujedno i posljednji pogodak za reprezentaciju.

Dodajmo kako su baš u ovom utakmici svoje prve nastupe ubilježili Milan Badelj i Domagoj Vida.

Povratak u Gradski vrt i nova pobjeda

Utakmica u Gradskom vrtu donijela je pobjedu od 2:0, a slavlje je moglo biti i kudikamo uvjerljivije da su se prilike uspjele realizirati. Osječka je publika pozdarvila igrače lijepom atmosferom, a oni su ih nagradili s nova tri boda pod Igorom Štimcem.

Apsolutno prvo ime Velšana bio je Gareth Bale koji ipak nije mogao sam protiv raspoloženog protivnika koji je stigao do vodstva u 27. minuti. Pokušao je velški vratar izbiti jednu povratnu loptu, no u blizini je bio Mario Mandžukić koji se nije predavao što mu se na kraju i isplatilo. Vratar ga je pogodio u tijelo, a hrvatski napadač lako proslijedio loptu u prazan gol.

Hrvatska je još malo morala pričekati na drugi pogodak koji je potpuno riješio pitanje pobjednika. Iz kornera ubacuje Darijo Srna, a glavom dobro puca Ivan Perišić. Velšani čiste s crte, no samo do Eduarda koji s dva metra šalje loptu u mrežu. Do kraja je mogla još koja završiti u mreži gostiju, no rezultat se ipak nije promijenio.

"Bomba" Lovrena i Eduardo za preokret

Hrvatska je s puno optimizma otputovala u Swansea, ali utakmica na Otoku bila je daleko teža nego se to moglo prvotno misliti, posebno kada ju usporedimo s prvim odigranim susretom u Gradskom vrtu. Nije bilo lako, ali upisana je pobjeda od 2:1.

Ponovno smo vidjeli izbornikova eksperimentiranja pa niti tada Hrvatska nije istrčala u istom sastavu. Nije dobro krenulo za Vatrene, a posebno za Dejana Lovrena koji je u 14. minuti skrivio penal nad Ledlyjem. Wales je zaradio kazneni udarac, a realizirao ga je Gareth Bale.

Kako je odmicalo vrijeme, Vatreni nikako nisu uspijevali ozbiljnije zaprijetiti. Uvlačila se nervoza, no sve je nestalo u 77. minuti. Do lopte je na nekih 25 metara od gola stigao Dejan Lovren i briljantnim udarcem matirao protivničkog vratara.

Krenula je tada Hrvatska i po drugi gol na krilima sjajnog prvog, a stigao je 86. minuti. Ivica Olić oštro je ubacio u sredinu, a tu se našao Eduardo da Silva i zakucao loptu u mrežu. Tako je uspjela nadoknaditi zaostatak i upisati vrijedna tri boda.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!