Rukomet

Srbija, BiH i Crna Gora također na Europskom prvenstvu

Mihaela Bradovski • ponedjeljak, 17.06.2019.
Srbija, BiH i Crna Gora također na Europskom prvenstvu
Foto: EPA

Nakon 96 odigranih susreta kvalifikacijskog ciklusa 20 je izabranih vrsta izborilo plasman na Europsko rukometno prvenstvo koje će se idućeg siječnja održati u Švedskoj, Austriji i Norveškoj. Tamo će u društvu 24 najbolje vrste nastupiti i tri debitanta...

Domaćim selekcijama i branitelju naslova Španjolskoj tako su se, kroz šest kvalifikacijskih kola, pridružile Hrvatska, Švicarska, Njemačka, Poljska, Sjeverna Makedonija, Island, Slovenija, Latvija, Češka, Bjelorusija, Francuska, Portugal, Mađarska, Rusija, Danska i Crna Gora kao prvo i drugoplasirane reprezentacije svojih skupina.

Nastup na Euru 2020 kao najuspješnije trećeplasirane momčadi izborile su Bosna i Hercegovina, Srbija, Nizozemska i Ukrajina. Reprezentativci BiH, kojima će ovo biti prvo Europsko prvenstvu povijesti, u tom su društvu bili najuspješniji sa osam osvojenih bodova dok su preostale tri vrste osvojile šest. U ulozi debitanata u siječnju će biti i Latvija te Nizozemska.

S druge strane, tek Estonija, Finska i Slovačka nisu osvojile niti jedan bod.

Za sada je poznato kako će Hrvatska nastupiti u skupini A, a slijede Austrija u B, Njemačka C, Norveška će zaigrati u D skupini te Danska i Švedska u E i F. Ždrijeb prve faze Europskog prvenstva održat će se 28. lipnja u Beču.

Skupina 1

Njemački sastav domaćom 28:17 pobjedom nad Kosovom zadržao je stopostotni učinak i ove je kvalifikacije odradio kao jedina vrsta koja je osvojila svih 12 bodova. U šestom kolu sa šest ju je golova predvodio Johannes Golla. U dresu Kosova najraspoloženiji je bio Deniz Terziqi s osam preciznih šuteva.

Više od 40 minuta trajala su poljska nastojanja da susret protiv Izraela okrene u svoju korist. Gostujuća izabrana vrsta održavala je vodstvo gotovo tri četvrtine susreta, a potom na brzinu kapitulirala za konačnih 26:23 na semaforu Orlen Arene u Plocku.

Poljaci su minimalni zaostatak iz 38. minute ekspresno pretvorili u +2 vodstvo nakon čega su pronašli dovoljno mirnoće da tu važnu prednost i zadrže. Moryto sa osam pogodaka te na drugoj strani Hershkowitz s dva manje bili su najbolji strijelci svojih sastava.

Skupina 2

Šest pogodaka razlike u odlučujućem međusobnom susretu sa Švicarskom trebalo je izabranicima Nenada Peruničića za osvajanje druge pozicije. Nakon 24:29 poraza u prvom dvoboju Srbija je u šestom kolu upisala tek minimalnu 32:31 pobjedu čime se Eura u konačnici dokopala s treće pozicije.

Domaći su reprezentativci dva puta došli na prag te željene razlike, no na kraju im se prednost gotovo u potpunosti otopila. Veliki uspjeh upisala je tako švicarska selekcija kojoj će ovo biti prva europska smotra od 2006. godine na kojoj je bila domaćin.

Bogdan Radivojević u ovu je pobjedu ugradio osam zgoditaka dok su na drugoj strani Schmid i Tynowski zajedničkim snagama postigli njih 12.

Skupina 3

S(p)retan remi s Grčkom nekoliko dana ranije mobilizirao je rukometaše Islanda da u nedjelju, u posljednjem kvalifikacijskom kolu, pruže ozbiljnu predstavu i pokažu kako mogu upisati i više nego uvjerljivo slavlje.

Cijenu toga platila je Turska koja je na kraju svladana s visokih 32:22, a daleko je najraspoloženiji bio Bjarki Mar Elisson, strijelac više od trećine islandskih pogodaka (11). S druge strane, Öztürk i Pehlivan postigli su svaki po pet.

Reprezentativci Sjeverne Makedonije osigurali su nastup na Euru i prije posljednjeg kola u kojem su na domaćem terenu ugostili Grčku. Gostima bi pobjeda donijela isto pa pa su Grci puno bolje otvorili susret, vodili s 8:5, ali na kraju, desetak minuta prije isteka vremena pali i u -6 zaostatak.

U ovo 27:23 visoko slavlje Kiril Lazarov ugradio je šest pogodaka, jednako koliko i Dimitrios Tziras na drugoj strani.

Skupina 4

Posljednje kvalifikacijsko kolo u skupini 4 izabranicima Veselina Vujovića donijelo je miran susret nalik onome Hrvatske s Belgijom. Domaća je vrsta lako stigla do dvoznamenkastog vodstva protiv slabašne Estonije, nakon toga spustila je ritam te u konačnici slavila s manje izraženih 32:28.

Gašper Marguč postigao je sedam zgoditaka, jedan manje od Karla Tooma u dresu Estonije koja svoj kvalifikacijski put završava bez osvojenog boda. Pred njom je dodatni turnir na kojem će pokušati izboriti mjesto u kvalifikacijama za Euro 2022. godine.

Pobjeda u domaćem susretu s Latvijom Nizozemskoj je značila i ponavljanje uspjeha svog protivnika - plasman na svoju prvu smotru Starog kontinenta u povijesti. Znali su Nizozemci da pola posla leži u zaustavljanju Vardarova Krištopansa koji je samo nekoliko dana ranije Sloveniji postigao 13 pogodaka.

Što su zamisliti domaćini su i ostvarili, te je najbolji pojedinac Latvije ostao na samo dva zgoditka, a Nizozemska pred svojim navijačima stigla do 25:21. Schagen i Steins postigli su po četiri pogotka dok se kod Latvije pet puta u listu strijelaca upisao Versakovs.

Skupina 5

Čak tri reprezentacije završile su kvalifikacijski ciklus s osam osvojenih bodova na kontu. Krug koji su zatvorile Češka, Bjelorusija i Bosna i Hercegovina riješio je i pitanje poretka. Europsko prvenstvo kao prvoplasirana dohvatila je Češka, unatoč 23:24 porazu od BiH.

16 puta mijenjalo se vodstvo na ovu ili na onu stranu, a niti jedan sastav nije uspio pobjeći protivniku za više od dva pogotka prednosti. Pogodak odluke pao je pola minuta prije kraja, u trenucima kada je BiH bila s igračem manje.

Nikola Prce postigao je devet pogodaka dok je kod Češke za dva zgoditka bio slabiji Petrovsky.

Bjelorusija je pak svoju drugu poziciju osigurala pucačkim treningom protiv Finske. Za pobjednički je sastav poentiralo 12 od 14 igrača koji su upisali nastup, a u konačnici je domaćin slavio s dominantnih 40:15.

Čak petorica igrača (Baranau, Gajdučenko, Lukjančuk, Nikulenkau, Vailupau) postigla su pet pogodaka dok je najbolji na drugoj strani Sundberg poentirao četiri puta.

Skupina 6

U skupini 6 i prije posljednjeg kola znalo se kako na Euro Francuska putuje kao prvoplasirana dok je Portugal svoje mjesto ugrabio s druge pozicije i do posljednjeg kola jednakim brojem osvojenih bodova.

Nedjelja je portugalskim rukometašima donijela 28:28 s Litvom koja niti jednim dijelom ovog susreta nije bila u vodsvu. Dumčius je u ovu podjelu bodova ugradio devet zgoditaka dok je sedam Portugalaca postiglo tri zgoditka.

S pola snage svoj je kvalifikacijski put završila Francuska, a u 34:25 pobjedi nad Rumunjskom po šest su zgoditaka postigli Remili i Porte. 30-godišnji član Cessona Jean-Jacques Acquevillo za francusku je vrstu debitirao u susretu s Litvom prije nekoliko dana, a rumunjskom je sastavu postigao pet pogodaka.

Skupina 7

Talijanska rukometna reprezentacija, iako je ostala kratka za plasman na Europsko prvenstvo iza sebe ima uspješno odrađene kvalifikacije. I u gostujućem susretu protiv Mađarske, koji je na kraju izgubila s 29:32 nije bila bez šanse.

Šest minuta prije kraja držali su talijanski rukometaši 28:28, a u ovom su ih susretu sa šest pogodaka svaki predvodili Davide Bulzamini i Martin Sonnerer. U pobjedničkom su sastavu pet puta precizni bili Juhasz, Rosta i Szita.

Svoj posljednji kvalifikacijski ispit Rusija je odradila 30:20 pobjedom nad Slovačkom koja pak nije uspjela osvojiti niti jedan jedini bod u šest utakmica. Do lake pobjede rusku je vrstu predvodio Soroka sa pet pogodaka. Na drugoj je strani jedan više postigao Briatka.

Skupina 8

Crnogorski rukometaši u prva dva kola osvojili su tek jedan bod no na kraju su, i zahvaljujući 27:21 pobjedi nad Ukrajinom, uspjeli dohvatiti kartu za Euro. Gostujući sastav uoči dvoboja odluke držao je bod prednosti, a na kraju na europsku smotru odlazi kao jedna od najboljih trećeplasiranih vrsta.

Osam pogodaka prednosti držali su domaći rukometaši nakon prvih pola sata susreta u Podgorici, brzo nakon povratka na teren stigli su na prag dvoznamenkaste prednosti i 4000 navijača na tribini u nedjelju nije moralo strahovati.

S pet je pogodaka kod domaćina bio najuspješniji Stefan Čavor dok je Ukrajinac Akimenko postigao jedan više.

U utakmici bez rezultatskog značaja svjetski su prvaci protiv Farskih Otoka slavili s 31:24. Lasse Andersson i Jakob Holm ukupno su postigli 14 zgoditaka. Gosti su pak za trud tijekom kvalifikacija nagrađeni izbjegavanjem dodatne runde te ostaju sigurni što se tiče novog kvalifikacijskog ciklusa.

Kvalifikacije za Europsko prvenstvo, 6. kolo, 16. lipnja:
Bjelorusija - Finska 40:15
Crna Gora - Ukrajina 27:21
Češka - Bosna i Hercegovina 23:24
Danska - Farski Otoci 31:24
Francuska - Rumunjska 34:25
Island - Turska 32:22
Mađarska - Italija 32:29
Nizozemska - Latvija 25:21
Njemačka - Kosovo 28:17
Poljska - Izrael 26:23
Portugal - Litva 28:28
Rusija - Slovačka 30:20
Sjeverna Makedonija - Grčka 27:23
Slovenija - Estonija 32:28
Srbija - Švicarska 32:31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!