Košarka

Na današnji dan: "Plavi Anđeo" slavi svoj 41. rođendan

Petar Jenjić • srijeda, 19.06.2019.
Na današnji dan: "Plavi Anđeo" slavi svoj 41. rođendan
Foto: EPA

Na današnji dan prije 41 godinu rođen je Dirk Nowitzki, jedan od najvećih europskih košarkaša svih vremena i jedan od košarkaša koji je obilježio posljednjih 20 godina NBA lige...

Jedan od najvećih europskih košarkaša u povijesti danas slavi svoj 41. rođendan. Dirk Nowitzki rođen je 19. lipnja 1978. godine, a svoje prve košarkaške korake napravio je u Würzburg iz kojeg je izašao na draft 1998. godine. Kao deveti izbor birali su ga Milwaukee Bucksi, a iste večeri razmijenili u Dallas Maverickse postavši njeno zaštitno lice sljedećih 20 godina.

Franšizu je 2000. godine kupio milijarder Mark Cuban i, prema riječima Nowitzkog, donio pobjedničku atmosferu. Šest godina kasnije Mavericksi su imali veliku priliku za naslov prvaka. Na drugoj strani u finalu je stajao Miami Heat. Imao je Dallas vodstvo od 2-0 u seriji i 15 koševa viška u trećoj, međutim, tu su bili i zaustavljeni. Heat je okrenuo sve i stigao do naslova.

Sljedeća je sezona za Dirka bila jako važna jer ju je zaključio s 50.2% šuta iz igre, 41.6% šuta za tricu i 90% s linije slobodnih bacanja čime je postao tek četvrti igrač u povijesti s 50-40-90 statistikom u jednoj NBA sezoni. Tu je sezonu bio i MVP regularne sezone. Nova prilika za naslov stigla je 2011.

Ponovno je na drugoj strani stajao Miami Heat, ovoga puta s LeBronom Jamesom i Chrisom Boshom koji su se početkom sezone priključili momčadi. Međutim, apsolutno prvo ime finalne serije bio je Nowitzki. Donio je preokret u drugoj utakmici, u četvrtoj je nosio momčad bez obzira na visoku temperaturu, dok je u odlučujućoj šestoj ubacio deset poena u završnoj četvrtini. Bilo je jasno tko će uzeti MVP titulu.

Dirk je uspjeha imao i u reprezentaciji koju je 2002. godine u Indianapolisu doveo do bronce na Svjetskom prvenstvu, da bi tri godine kasnije u Srbiji i Crnoj Gori osvojio srebrenu medalju na Europskom prvenstvu. U finalu ih je zaustavila Grčka. Upravo je Nijemac bio proglašen za najkorisnijeg igrača turnira.

Zaista je jako teško pobrojati sve nagrade koje je Nowitzki dobio tijekom karijere. Uz dvije MVP nagrade, 14 puta bio je na All-Staru, četiri puta u najboljoj momčadi sezone, pet puta u drugoj momčadi, a tri puta u trećoj. Jedan je od tri igrača s barem 30 tisuća poena, deset tisuća skokova, tri tisuće asistencija, tisuću ukradenih lopti i tisuću blokada.

Bez obzira na brojna priznanja, nagrade i zarađene milijune, Dirk se nije previše promijenio te je uvijek bio nešto povučeniji od ostalih igrača. Uvijek je bio i ostao primjer ponašanja, kako na terenu, tako i izvan njega.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!