Nogomet

Na današnji dan: Mađarska "laka konjica" pobijedila u bitci za Bern

Petar Jenjić • četvrtak, 27.06.2019.
Na današnji dan: Mađarska "laka konjica" pobijedila u bitci za Bern

Na današnji dan odigrano je četvrtfinale Svjetskog prvenstva 1954. godine između Mađarske i Brazila u kojem je do pobjede stigla "laka konjica", a Brazilci se nikako nisu uspijevali pomiriti da su izgubili utakmicu...

Mađarska nogometna reprezentacija bila je apsolutni vladar nogometa u prvoj polovici 50-ih godina prošlog stoljeća te je kao najveći favorit stigla na Svjetsko prvenstvo u Švicarsku koje se igralo 1954. godine. Bila je olimpijski prvak 1952., godinu dana kasnije porazila je Englesku na Wembleyju i imala niz od 31 utakmice bez poraza.

U skupini su pregazili Zapadnu Njemačku s 8:3 i Koreju s čak 9:0, dok je u drugoj skupini Brazil porazio Meksiko s 5:0, a odigrao 1:1 protiv Jugoslavije. S obzirom na to da nije bilo gol razlike, izvlačio se pobjednik skupine, a to je bio upravo Selecao.

Četvrtfinale se igralo na stadionu "Wankdorf" u Bernu, na današnji dan 1954. godine pred oko 40 tisuća gledatelja, a do danas je ostala jedna od najpamtljivijih utakmica u povijesti Svjetskih prvenstava.

Sama utakmica igrana je na jakoj kiši, bez prevelike mogućnosti za dobrom kontrolom lopte. Međutim, već nakon sedam minuta igre, Mađarska je imala dva pogotka prednosti, a strijelci su bili Nandor Hidegkuti i Sandor Kocsis. Deset minuta kasnije Brazil je dobio penal, a Djalma Santos smanjio na 2:1. Bio je to rezultat kojim se otišlo na poluvrijeme.

Nakon točno sat vremena igre Mađarska je postigla gol iz penala, a strijelac je bio Mihaly Lantos. Uslijedilo je utrčavanje u teren od strane brazilskih novinara i službenika Saveza koje je s terena otjerala policija.

Julinho je nekako uspio smanjiti na 3:2, no uslijedio je niz oštrih prekršaja i svađa, pa su se tako potukli Joszef Bozsik i Nilton Santos, a obojica su odmah zaradila isključenje. Kocsis je svojim drugim golom riješio pitanje pobjednika, no sukobi na terenu nisu prestajali pa je tako napadač Brazila Humberto Tozzi isključen nakon udaranja Gyule Loranta.

Brazilci se nisu mogli pomiriti s porazom pa su tako nakon utakmice nastavili sa svađom te su, između ostalog, uletjeli u protivničku svlačionicu. FIFA po tom pitanju ništa nije napravila, nego je disciplinarne postupke prepustila nogometnim Savezima dviju zemalja.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!