Košarka

Muška i ženska 3x3 reprezentacija otputovale na kvalifikacije za Europsko prvenstvo

Sportnet, Branimir Korać • petak, 28.06.2019.
Muška i ženska 3x3 reprezentacija otputovale na kvalifikacije za Europsko prvenstvo
Foto: Pixsell

Hrvatske muška i ženska reprezentacija u 3x3 košarci otputovale su na turnir u Ukrajinu gdje će se boriti za plasman na Europsko prvenstvo...

Ovog se vikenda, 29. i 30. lipnja, u Kijevu igraju kvalifikacije za 3x3 Europsko prvenstvo. Hrvatsku će po prvi put predstavljati i ženska 3x3 reprezentacija i to u sastavu Ivana Tikvić, Lana Pačkovski, Matea Vrdoljak i Josipa Silov.

U ženskoj je konkurenciji devet ekipa podijeljenih u tri skupine, a najbolje dvije ekipe će nastupiti na 3x3 Europskom prvenstvu. Naše se djevojke nalaze u skupini C zajedno s reprezentacijama Češke i Bjelorusije.

U muškoj 3x3 reprezentaciji nastup na Europskom prvenstvu pokušat će osigurati Duje Kaliterna, Ivan Rašetina, Toni Mindoljević i Josip Jukić. Na kvalifikacijama će nastupiti deset muških reprezentacija podijeljenih u tri skupine, a EP će vidjeti tek dvije najbolje ekipe. Hrvatska se nalazi u skupini A zajedno s domaćinom Ukrajinom i Bosnom i Hercegovinom.

Novopečena 3x3 reprezentativka Lana Pačkovski: "Napokon, po prvi put sastavila se ženska reprezentacija za košarku 3x3. Što se tiče nastupa, putujemo za Kijev gdje nas očekuju kvalifikacijski turnir za Europe Cup s dvije utakmice u skupini C protiv Bjelorusije i Češke. Da bi mogle nastaviti s natjecanjem moramo osvojiti skupinu, čemu se naravno i nadamo. Nažalost, nismo bile u mogućnosti odraditi konkretne pripreme, stoga ćemo imati samo dva treninga prije turnira. Sad nam ne preostaje ništa drugo nego dati sve od sebe i naravno postići što bolji rezultat. Entuzijazma i volje za to sigurno ne nedostaje."

Duje Kaliterna je već nosio dres 3x3 reprezentacije, posljednji put na Svjetskom prvenstvu prošle godine u Manilli (društvo su mu pravili i Toni Mindoljević i Ivan Rašetina), a kakva su ovaj put očekivanja?

"čekivanja su uvijek ista, kad idemo na bilo koje natjecanje – dati sve od sebe i ostvariti što više pobjeda. 3x3 raste iz dana u dan, sve je više odličnih ekipa, ali i mi imamo puno toga za reći", rekao je Kaliterna i nastavio s opisom suparničkih ekipa: "BiH je jedna odlična ekipa koja ima i širinu i dubinu, imaju odličnog Željka Palavru koji u igri dopunjava i popunjava sve što im je potrebno. Ukrajina je solidna ekipa s kojom smo se susreli prošle godine na SP na Filipinima i izrazito su čvrsti, tako da će obje utakmice biti poprilično zahtjevne. Naša je prednost što se odlično poznajemo jer smo skupa već 7-8 godina."

Duje je zaključio s pozivom mlađoj generaciji: "Imam već 38 godina na leđima i dosta iskustva i volio bih da se i mlađi igrači počnu baviti 3x3 košarkom jer je to izuzetno brz i atraktivan sport i nimalo jednostavan, kao što mnogi misle."

Raspored igranja hrvatskih reprezentacija:

29. lipnja

BIH - Hrvatska (M) 16:40h
Bjelorusija - Hrvatska (Ž) 17:20h

30. lipnja Češka - Hrvatska (Ž) 16:10h
Ukrajina - Hrvatska (M) 17:40h

HKS

FOTO: Goran Stanzl/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

KošarkaReprezentacija
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!