Nogomet

Na današnji dan: Dominacija španjolske reprezentacije krenula u Austriji i Švicarskoj

Petar Jenjić • subota, 29.06.2019.
Na današnji dan: Dominacija španjolske reprezentacije krenula u Austriji i Švicarskoj
Foto: EPA

Španjolska nogometna reprezentacija na današnji je dan 2008. godine odigrala finale Eura u Austriji i Švicarskoj te pobjedom protiv Njemačke osvojila naslov europskog prvaka...

Na današnji dan prije 11 godina, krenula je španjolska dominacija svjetskim nogometom. Furija je nakon 44 godine suše osvojila europski trofej i vratila ga natrag u Španjolsku. Reprezentacija pod vodstvom Luisa Aragonesa odigrala je sjajnu skupinu, malo je usporila u četvrtfinalu protiv Talijana (4:2 nakon penala), ali nakon odlične predstave protiv Rusije u polufinalu (3:0), u finalu je igrala protiv Njemačke.

Iako nisu imali previše iskustva s igranjem takvih utakmica, Španjolci su pokazali kako se znaju nositi s pritiskom. Pogotkom Fernanda Torresa, koji se nedavno oprostio od aktivnog igranja nogometa, iz 33. minute stigla je na krov Europe.

Pritisak na njemačku obranu urodio je plodom nakon nešto više od pola sata igre kada je Xavi proigrao Torresa koji zaobilazi Lahma, preskače Lehmana i tjera loptu u mrežu. Nijemci su se probudili tek u samoj završnici poluvremena.

Sredinom drugog poluvremena Njemačka se baca u napad. Ballack je pucao s ruba šesnaesterca, no samo pored gola. Nakon toga isti je igrač proigrao Kuranyija čiji udarac brani Casillas. Niti Španjolci nisu bili bezopasni, međutim, do kraja se rezultat više nije promijenio.

Španjolska je slavila naslov europskog prvaka, a sljedećih nekoliko godina bila najbolja reprezentacija svijeta. Dvije godine kasnije osvojila je naslov svjetskog prvaka, a još dvije godine kasnije obranila titulu najbolje reprezentacije Europe.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!