Nogomet

Finale Eura za mlade: Španjolska blagi favorit, Njemačka ovisi o sjajnom Waldschmidtu

Jan Šneler • nedjelja, 30.06.2019.
Finale Eura za mlade: Španjolska blagi favorit, Njemačka ovisi o sjajnom Waldschmidtu
Foto: EPA

Na rasporedu je finale Europskog U21 prvenstva, a na Dacia Areni u Udinama za prvaka Europe borit će se Njemačka i Španjolska za koju igra omiljeni Dinamov veznjak Dani Olmo...

Prije dvije godine na Europskom U21 prvenstvu u Poljskoj u finalu su se sastali Njemačka i Španjolska. Ove godine ponovno će se isti protivnici boriti za naslov prvaka Europe, a Španjolska je blagi favorit. Njemačka je do finala stigla nakon grupne faze u kojoj su uvjerljivo svladali Dansku i Srbiju te remizirali s Austrijom. Što se tiče Španjolske, oni su doživjeli težak poraz na početku od Italije da bi kasnije svladali Belgiju i Poljsku te zaključili natjecanje na prvom mjestu.

U polufinalu Njemačka je bila bolja od Rumunjske, a Španjolska od Francuske. Nije veliko iznenađenje što su ove dvije momčadi u finalu jer se radi o reprezentacijama koje imaju bogatu povijest osvajanja naslova u mlađim kategorijama. Najbolje o tome svjedoči podatak da su u posljednjih pet izdanja Njemačka i Španjolska osvojile zajedno četiri naslova (svaki po dva). Tek je Švedska 2015. godine prekinula taj niz.

Što se tiče igrača koji su obilježili ove momčadi, definitivno moramo spomenuti njemačkog napadača Lucu Waldschmidta. Ovaj 23-godišnji napadač član je Freiburga, a na ovom Europskom prvenstvu ima priliku srušiti rekord Marcusa Berga iz 2009. godine. Naime, Šveđanin je imao sedam postignutih pogodaka na tom Euru, a Waldschmidt već sada ima sedam na svom kontu. Njemački napadač je sjajan, iako jasno snaga Elfa nije samo u njemu i to jako dobro znaju u Španjolskoj.

Spomenimo još Nadiema Amirija, Mahmouda Dahouda, Marca Richtera, Jonathana Taha, Alexandera Nübela i još niz drugih igrača na koje će Njemačka moći ozbiljno računati možda već i na sljedećem Svjetskom prvenstvu.

Jasno, niti Španjolska nije bez aduta te se također radi o sjajnoj napadačkoj momčadi za koju igra i veznjak zagrebačkog Dinama Dani Olmo. Dani Ceballos, Borja Mayoral, Mikel Oyarzabal i Marc Roca samo su neka od poznatijih imena koja nastupaju za Furiju. Španjolci nemaju na ovom turniru istaknutog strijelca kao prije dvije godine kada je Saul postigao pet pogodaka, ali ta raznovrsnost ih čini još opasnijima.

Čak petorica igrača, među kojima je i Olmo, postigli su po dva pogodaka što govori da opasnost nije jednolična i prijeti sa svih strana. Širina Španjolske njihova je velika prednost i u tome se oni nadaju da mogu nadvisiti Njemačku. Također, kao što ističe i njihov izbornik, Španjolska se polako diže u formi i igra sve bolje i bolje. Kulminacija bi trebala biti danas i od Španjolske jako puno očekujemo.

Jasno, moramo spomenuti i Olma. Dio navijača na društvenim mrežama nisu niti znali za Olma te su se pitali kako je uspio završiti u Dinamu, a dio njih moli vlasnike svojih klubova da kupe Dinamova veznjaka. Olmo ima tek napunjenu 21 godinu i već se profilirao kao vrijedan igrač. Na ovom Euru postigao je dva pogotka i upisao jednu asistenciju. Sigurno je kako će ovoga ljeta otići iz Dinama jer bi bilo iluzorno očekivati da ostane na Maksimiru. Vjerojatno će se telefoni užariti nakon što prođe Euro jer će mnogi europski klubovi biti zainteresirani za ponajbolje pojedince s ovog turnira. Olmo je tu sigurno uključen i to će biti velika reklama za zagrebački Dinamo.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!