Rukomet

Hrvatski juniori osvojili zlato na U17 Europskom prvenstvu u rukometu na pijesku

Sportnet, Mihaela Bradovski • nedjelja, 30.06.2019.
Hrvatski juniori osvojili zlato na U17 Europskom prvenstvu u rukometu na pijesku

Hrvatska muška juniorska reprezentacija osvojila je zlatnu medalju na U17 Europskom prvenstvu u Poljskoj. U finalu su svladali reprezentaciju Mađarske s 2:1 (20:25, 20:19, 7:6) u setovima. Pitanje novog europskog prvaka odlučio je Ivan Rukljač, koji je mrežu zatresao za konačnih 7:6 u raspucavanju.

Hrvatski juniori dobro su otvorili finale Europskog prvenstva u Poljskoj i sve do sredine prvog seta s Mađarima igrali gol za golom. Ipak, nekoliko ključnih obrana mađarske strane, donijelo je Mađarskoj pet razlike (20:25) na kraju prvog seta.

Drugi set Hrvatska je otvorila odlično i držala vodstvo sve do osme minute. Mađarska je tada izjednačila, ali nije prešla u vodstvo što su hrvatski juniori iskoristili te na kraju slavili u drugom setu s 20:17. Pobjednik se odlučivao u raspucavanju.

Nakon što je Luka Brezinščak obranio dvije lopte, a Ivan Rukljač pogodio za konačnih 7:6, Hrvatska je osvojila još jedno zlatu u nizu medalja s velikih natjecanja. Najučinkovitiji po broju pogodaka u finalnoj utakmici bio je Dario Đuran s devet pogodaka, dok je Jan Kovačec proglašen je najboljim obrambenim igračem Prvenstva.

“Došli smo ovdje s ciljem da osvojimo zlato, na kraju smo uspjeli. Vratili smo ponovno juniorsko zlato u Hrvatsku, nakon 2011. i Umaga. U finalu smo u prvi set ušli malo nervozno, drugi smo dobili s jedan razlike. U raspucavanju, kao i u svakoj utakmici, tako i u finalu, velika drama. Na kraju smo bili spretniji i zasluženo pobijedili, osvojili Prvenstvo. Smatram da je ovo veliki uspjeh za ovu generaciju i za budućnost rukometa na pijesku u Hrvatskoj”, izjavio je izbornik muške juniorske reprezentacije, Stjepan Babić.

“Jako sam ponosan na naše dečke, osvojili smo tu medalju, zaslužili smo je, trudili smo se, borili smo se za to. Ne znam što reći, emocije su nas preplavile. Neopisiv je osjećaj bio zabiti pobjednički gol”, zaključio je Ivan Rukljač.

Djevojke su, pak, U17 Europsko prvenstvo završile na 13. mjestu pobjedom nad Slovačkom s 2:0 u setovima.

“Nažalost, završile smo na 13. mjestu, te osim tog lošeg rezultata izostao je i pristup, hrabrost i konkretnost, što predstavlja veliki problem ove generacije. M Mađarskom smo dobro otvorili turnir bez obzira na poraz, ali u drugoj utakmici protiv Poljske smo se totalno izgubili i nismo mogli povezati redove. Od djevojaka koje su pokazale volju i htijenje, mogu istaknuti Petru Krezo, specijalistkinju, i Tomicu Čurić, centralnu obrambenu, tako da ako dalje nastave s upornim radom, učinit će da i seniorska ženska reprezentacija dobije na širini”, zaključila je izbornica ženske juniorske reprezentacije Iva Kanjugović.

FOTO: bhc.com.hr

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • narada10830.06.2019. u 22:15
    uff kakva dobra fotka obrane naseg vratara
    narada108