Košarka

Kreće Ljetna liga u Las Vegasu - dobra prilika Veljku Mršiću za provjeru nekih igrača

Petar Jenjić • petak, 05.07.2019.
Kreće Ljetna liga u Las Vegasu - dobra prilika Veljku Mršiću za provjeru nekih igrača
Foto: Pixsell

Pred nama je početak Ljetne lige u Las Vegasu gdje će nastupiti svih 30 NBA momčadi, kao i dvije reprezentacije. Uz kinesku, bit će tu i hrvatska izabrana vrsta koja će pod vodstvom Veljka Mršića pokušati ostaviti dobar dojam. Bit će to i lijepa prilika da se neke igrače dodatno provjeri, s obzirom da NBA-jevaca neće biti za ovu akciju...

NBA Ljetna liga u Las Vegasu kreće 5. srpnja kada ćemo vidjeti svih 30 NBA ekipa u akciji. Naravno, to će biti sastavi s igračima tek biranim na draftu, onim igračima koji nisu zadovoljni proteklom sezonom te se bore za NBA ugovor, kao i oni koji traže angažman u Europi ili Kini. Prošle godine na istom smo mjestu mogli gledati svih 30 momčadi pa će tako navijači svih momčadi moći vidjeti neke od budućih igrača franšiza na djelu.

Ljetna liga u Las Vegasu krenula je 2004. godine, a njenom se organizacijom bavi Warren LeGarie. U prvom izdanju gledali smo samo šest momčadi, no svako ljeto sve ih je više, a sve je kulminiralo ovog i prošlog ljeta. Tako je prošle sezone utakmice uživo gledalo oko 140 tisuća ljudi.

Tako ćemo odmah prvoga dana odmah gledati dvoboj New Orleans Pelicansa s prvim pickom Zionom Williamsonom i New York Knicksa te njihov treći pick RJ Barretta. Iako sve do rujna i početka predsezone neće igrati sa svojim suigračima, Williamson će moći pokazati svoju snagu treneru Alvinu Gentryju za vrijeme boravka u Las Vegasu.

Slično će se ponašati i Barrett, a dvojica suigrača s Dukea tako će se naći na suprotnim stranama, iako je teško da će jedan drugom biti matchup, s obzirom na to da igraju na različitim pozicijama. Od obojice se očekuje dosta u prvoj sezoni pa će ovo biti savršena prilika da se vidi kako se nose s prvim pritiscima i ostavljanjem dobrog dojma.

Iako ćemo dosta rookieja imati priliku vidjeti na djelu, bit će i onih koji neće biti na raspolaganju. Jedan od njih je i drugi pick drafta Ja Morant koji zbog oporavka nakon operacije koljena neće igrati za Memphis Grizzliese.

Osim 30 NBA momčadi tu će biti i kineska reprezentacija koja je nastupila sada već daleke 2007. godine, a ovo će joj jako dobro poslužiti uoči početka Svjetskog prvenstva. Uz njih, po prvi puta tu će biti i Hrvatska. S obzirom na to da nije izboren plasman na Svjetsko prvenstvo nakon razočaravajućih kvalifikacija, ovo se čini kao jedina prilika za pripreme ovog ljeta. Poziv je dobiven od strane izvršnog direktora Ljetne lige LeGariea koji je svojevremeno bio menadžer Dini Rađi i predsjedniku HKS-a Stojku Vrankoviću.

Hrvatska se pod vodstvom novog izbornika okupila Veljka Mršića okupila u Zagrebu i u Svetom Martinu nakon čega se zaputila prema SAD-u. Prva je utakmica zakazana za 5. srpnja (5/6. srpnja u ponoć), a protivnik će biti Detorit Pistonsi.

Dva dana kasnije za protivnike će imati Brooklyn Netse u jedan sat iza ponoći, 9. srpnja od 0:30 sati na drugoj će strani stajati Oklahoma City Thunder, a 10. srpnja Dallas Mavericksi u isto vrijeme. Ovisno o rezultatma, posljednju će utakmicu odigrati 12. ili 13. srpnja.

S obzirom na očitu promjenu vremenske zone, bit će potrebna određena doza prilagodbe kako bi u što boljem stanju dočekali susrete. Ozljeda nije bilo, 12 istih igrača s kojima se krenulo, otputovalo je prema Las Vegasu. Tek je Matej Rudan, zbog U-18 reprezentacije, napustio pripreme, no to je bilo i planirano.

Rezultat, naravno, nikako ne bi trebao biti primaran, ali bit će sasvim dobar pokazatelj na koje će se igrače moći, između ostalog, bazirati u kvalifikacijama za Eurobasket, s obzirom na to da nema hrvatskih NBA-jevaca u rosteru. Vidjet ćemo kako će izgledati protiv mladih zvijezda željnih dokazivanja i protiv onih koji tek traže svoj angažman. Takvi će igrači sigurno biti stopostotno unutra.

Tako će se po prvi puta na Ljetnoj ligi naći dvije nacionalne selekcije. Iako nije primaran, nikako ne bi bilo dobro pokazati se u lošem svijetlu, iako je to gotovo nemoguće kada govorimo o "gradu koji nikada ne spava". Čak i ako ne bude nekih prevelikih događanja, barem će moći reći kako su boravili u hotelu u kojem je najskuplja soba 100 tisuća dolara za jednu noć.

Prema riječima izbornika, bit će to dobra prilika igračima za napredovanje. Bit će to jedno drugačije iskustvo za sve naše košarkaše, nenaviknute na takav tip košarke. Tek nam preostaje vidjeti kako će se prilagoditi na bržu košarku, na košarku s puno više intenziteta i koja se, barem kada je riječ o Ljetnoj ligi, bazira na puno individualnih akcija.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!